Ziarul de Duminică

Un thriller psihologic de excepţie/ de Stelian Ţurlea

Un thriller psihologic de excepţie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.03.2012, 00:05 117

Romancierul şi scenaristul elveţianMartin Suter, născut în 1948 la Zürich, autor de mare succes tradus în peste douăzeci de limbi, a debutat târziu în literatură - la patruzeci şi nouă de ani -, după ce a lucrat ca jurnalist şi în domeniul publicitar. Pentru "Small World", scriitorul a primit în 1997 Premiul Cantonului Zürich, iar în 1998 Prix du premier roman étranger (Franţa). "Small World" a fost ecranizat în 2010 (cu titlul "Je n'ai rien oublié"), avându-i pe Gérard Depardieu şi actriţa de origine română Alexandra Maria Lara în rolurile principale. E un roman de excepţie, care l-a făcut celebru peste noapte pe autor.

Este povestea unui caz de Alzheimer documentat minuţios, dar şi un thriller psihologic. Eroul, sexagenarul Konrad Lang, este un bărbat a cărui salvare depinde de propriile-i amintiri. Pe măsură ce boala avansează cu rapiditate, Konrad nu-şi mai aminteşte trecutul apropiat, ci întâmplări din copilăria din ce în ce mai îndepărtată. Dar astfel, Konrad, de felul lui un bărbat liniştit, paşnic, la locul lui, devine o ameninţare pentru familia alături de care trăieşte de o viaţă, ca un tolerat, însă deopotrivă neacceptat ca membru al familei. Nici el, nici alţii nu s-au întrebat vreodată de ce s-a întâmplat asta o viaţă întreagă, până când amintirile lui nu stârnesc un incredibil muşuroi. Konrad devine, cu fiecare amintire, un martor periculos, pe care familia încearcă să-l înlăture, fără succes, până în clipa în care se află secretul teribil petrecut în urmă cu peste şase decenii, care include şi o crimă. Iar în spatele ei se afla moştenirea unei averi imense. Nu vom spune mai mult. Fireşte, după atâtea decenii, orice nelegiuire, inclusiv crima, se prescriu. Dar rămâne un fapt poate chiar mai grav pentru profitori: "Ai putea să citeşti atât de des toate amănuntele acestei poveşti scârboase în orice ziar de scandal, să le auzi atât de frecvent la orice post din ţară şi chiar din străinătate, până o să-ţi fie silă de tine însuţi." Şi, ca să împiedice un asemenea deznodământ, cei implicaţi ajung la o înţelegere.

Romanul este de-a dreptul copleşitor pe alocuri, se citeşte pe nerăsuflate, tensiunea sporeşte pe măsură ce boala îi elimină eroului amintirile. Cititorul speră, odată cu cei care îl îngrijesc pe bătrân, că medicamentul decoperit şi testat pe el înainte de a fi produs pe scară largă va avea un efect măcar în încetinirea implacabilului. Scrierea curge minunat, la fel şi traducerea. Pe alocuri Martin Suter aminteşte de Thomas Mann. Exprimările sunt concise, dar cu detaşare, fiorul tragic se menţine în filigran, romanul este pur şi simplu captivant. "Cu acest roman strălucit, Martin Suter se dovedeşte a fi un scriitor de primă mână.", scris "L'Express Livres" chiar înaintea de primirea premiului farncez.

Martin Suter - Small World. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din germană şi note de Hertha Spuhn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO