Ziarul de Duminică

Un volum care a zguduit din temelii lumea musulmană – carte recomandată de Ziarul de duminică

Un volum care a zguduit din temelii lumea musulmană – carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

12.03.2012, 13:56 734

Ayaan Hirsi Ali, Necredincioasa, Editura RAO

Ayaan Hirsi Ali a fost numită de către Time drept una dintre cele mai influente 100 de personalităţi din lume. S-a născut în Somalia, fiică a unuia dintre cei mai puternici oponenţi ai regimului dictatorial al lui Siad Barre. La vârsta de 8 ani părăseşte Somalia pentru a pleca în exil împreună cu familia în Arabia Saudită, apoi în Etiopia şi Kenya.

Crescută într-o familie nomadă musulmană din Kenya, autoarea a supravieţuit războiului civil, mutilării genitale şi bătăilor crunte. Pornind de la povestea ei individuală, Ayaan Hirsi Ali ne aduce la lumină, în volumul Necredincioasa, câteva mari probleme - triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, căsătorii aranjate. Adică tot atâtea puncte de foc pentru care Islamul a condamnat-o.

Trebuie precizat că autoarea a emigrat în Olanda, unde a început o luptă acerbă pentru drepturile femeii în spaţiul islamic (este deţinătoarea premiului Simone de Beavoir pentru libertatea femeilor, în 2008), a colaborat cu Theo van Gogh, iar viaţa i-a fost ameninţată în numeroase rânduri, după asasinarea acestuia. Angajată politic fără reţineri, Ayaan Hirsi Ali rămâne o personalitate controversată, considerată de unii un "Voltaire de culoare", iar de alţii "o mare mincinoasă", pentru că şi-a mistificat biografia, ca să poată obţine cetăţenia olandeză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO