Ziarul de Duminică

Unde duce dorinţa de răzbunare/ de Stelian Ţurlea

Unde duce dorinţa de răzbunare/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

28.04.2011, 23:34 143

Jo Nesbo, născut în 1960, este unul dintre cei mai cunoscuţiscriitori scandinavi, norvegian de fel, care face parte din "nouageneraţie" de autori de thrillere şi romane poliţiste de succes.Dar până la a obţine acest succes, şi chiar după, Nesbo a jucatfotbal, a fost ziarist, economist, a fost - şi este - solistul şicompozitorul formaţiei de rock Di Derre. În 2007 a publicat primacarte pentru copii, din seria care avea să obţină curândnotorietate, Doctor Proctor. I-a urmat de îndată seria poliţistă,avându-l ca erou pe nonconformistul Harry Hole. Romanele sale s-autradus în vreo 40 de limbi, cu tiraje impresionante, şi au primitnu mai puţin de zece premii într-un deceniu.

Harry Hole e un poliţist între două vârste, alcoolic şi fumător,cu foarte puţini prieteni, în conflict cu mulţi dintre colegi şichiar cu şefii, cunoscut pentru metodele neortodoxe la care recurgeîn anchetele sale, dar care, fiind extrem de eficient, esteapreciat, în ciuda animozităţilor. Harry Hole este, pe scurt, undetectiv strălucit. Apare în vreo opt romane, cel de faţă fiind aldoilea tradus de Editura RAO şi al patrulea din serie şi care,într-o oarecare măsură, continuă acţiunea precedentului tălmăcit înromâneşte. (Fireşte, romanele seriei pot fi citite independent,chiar dacă o parte dintre personaje migrează de la un roman laaltul.)

"Călăul"*) începe cu un furt la o bancă în care una dintrefuncţionare este asasinată de aproape. O înregistrare neclară aratăcum un bărbat o ameninţă pe casieră cu un pistol, îi spune sănumere până la 25 şi, când nu-şi primeşte banii la timp, o execută.Cazul îi este repartizat lui Harry Hole. Însă lucrurile suntcomplicate pentru detectiv căci, în timp ce prietena lui esteplecată în Rusia, Harry se întâlneşte întâmplător cu o vechepasiune de-a lui. După o cină la casa acesteia, el se trezeşte înpropriul dormitor, fără însă să-şi aducă aminte nimic din ultimele12 ore. În aceeaşi dimineaţă, femeia este găsită moartă în propriulpat, iar Harry începe să primească e-mailuri de ameninţare. Acestaeste începutul. Romanul fiind poliţist, n-o să-i povestim acţiunea,foarte complicată, complexă, cu foarte multe personaje, cu surprizeşi răsturnări umitoare de situaţii. La baza tuturor întâmplărilorstă răzbunarea.

Aşadar, în centrul acţiunii se află unul sau mai mulţispărgători de bănci. "Spărgătorii de bănci cu adevărat buni, spuneJo Nesbo, nu sunt nici celebri şi nici nu se citează din ei. Nu amauzit niciodată de ei pentru că nu au fost niciodată prinşi. Pentrucă nu sunt direcţi şi simpli."

Cititorul român va fi uimit să constate că mare parte dintreeroi sunt ţigani - care nu se sfiesc să-şi spună "ţigani" şi nu"rromi" - unii veniţi chiar din România şi care duc în Norvegia oviaţă la fel de nomadă, plină de neprevăzut ca la noi şi suntmarginalizaţi la fel ca aici. Multe din paginile care vorbescdespre despre soarta ţiganilor sunt memorabile, de pildă cele încare sunt descrise prigonirile din Germania, Danemarca, Suedia,Boemia şi Moravia, în urmă cu secole. Remarcabil este descrisă şireacţia majorităţii din fiecare dintre aceste ţări, cu nimicdiferită de ceea ce se întâmplă prin părţile noastre - "Ziceau săsuntem hoţi. Dovada era că suntem ţigani. Îţi spun asta pentru căţiganii s-au născut cu stigmatul castei lor de speţă joasă înfrunte. Am fost persecutaţi de toate regimurile din Europa. Niciodiferenţă dacă au fost fascişti, comunişti sau democraţi; fasciştiiau fost doar ceva mai eficienţi. Ţiganii nu fac mare tărăboi înlegătură cu Holocaustul pentru că diferenţa faţă de persecuţia cucare eram obişnuiţi nu a fost aşa de mare."

Fireşte, prin oricâte "aventuri" trece, Harry Hole reuşeşte,până la urmă, să dezlege o parte dintre mistere, nu şi pe cel careîl obsedează cel mai mult, moartea unui poliţist coleg, pentru carerăspunzător este chiar unul dintre cei cu care Hole lucrează. Darînţeleg că misterul acesta se transferă următorului roman. Şi maisunt încă şase de tradus! (Între timp, luna trecută, a aparut şi altreilea.)

"Călăul" a fost ales de Publishers Weekly printre cele mai bune100 de cărţi ale anului 2009, dintr-o selecţie de 50.000 de tiluri!Iar în 2010 a fost nominalizat la Edgar Award.

*) Jo Nesbo - Călăul. Editura RAO. Traducere din limbaengleză de Lorena Mihăeş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO