Ziarul de Duminică

„Urmele” lui Teodor Moraru/ de Daniel Nicolescu

„Urmele” lui Teodor Moraru/ de Daniel Nicolescu

„Urmele” lui Teodor Moraru/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

08.09.2011, 14:38 94

ICR continuă, cu o vrednică de stimă devoţiune faţă de valorile reale ale plasticii româneşti, editarea de albume de tip monografic. Încercând probabil să apere şi formal ideea de individualitate a autorilor prezentaţi, Institutul nu a iniţiat încă o serie (deşi poate n-ar fi fost o cale tocmai rea de urmat), aşa încât fiecare personalitate are parte de un format grafic şi tipografic diferit, de un aparat critic şi de un excurs biografic particular (vezi remarcabilele volume Vladimir Zamfirescu, Tudor Banuş, Florin Ciubotaru, Gheorghe I. Anghel etc.).

Este şi cazul lui Teodor Moraru, cu un album* de format atipic (23 x 25 cm), dar prietenos la răsfoit şi la aşezat în rafturile bibliotecii, bine garnisit cu imagini (de ordinul sutelor, subîmpărţite în cicluri - "Urme", "Trunchi", "Pătrat", "Fragmente" etc.) şi configurat în două secţiuni majore: una, cea mai amplă, dedicată lucrărilor maestrului şi având câteva inserţii de texte critice, cea de-a doua consacrată biografiei, cu o suită de evenimente esenţiale, comunicate telegrafic şi împănată cu o serie de fotografii ale artistului şi dascălului, alături de colegi şi discipoli. Ca la mai toate albumele editurii, grija pentru acurateţea reproducerilor este cu adevărat de înalt profesionalism şi restituie nealterat atât elanul cromatic cât şi subtilitatea nuanţelor plastice. O singură poticnire: lipsa unui sumar, care să sublinieze caracterul monografic al lucrării şi să facă (mai) lesnicioasă călătoria prin universul lui Teodor Moraru. Dar cum selecţia textelor şi a imaginilor îi aparţine (este singurul autor menţionat pe copertă şi în descrierea CIP), lucrul ţine probabil de intenţia autorului şi de lipsa lui de preocupare pentru "fleacuri" tehnice.

Teodor Moraru s-a născut în 1938, în judeţul Orhei, comuna Îndăraptnici. Familia se refugiază "în condiţii foarte grele", în anul 1944 şi se stabileşte în comuna Fundata, judeţul Braşov. După şcoala profesională urmată la Braşov şi Şcoala tehnică de construcţii maşini şi tractoare din Braşov, lucrează ca ajutor de strungar, ca magazioner şi apoi ca bibliotecar. Termină liceul la seral, în 1958. După efectuarea stagiului militar, se înscrie la Şcoala tehnică de Arhitectură din Bucureşti, unde au loc şi primele sale exerciţii în aria picturii. Intră la Institutul Pedagogic, Facultatea de Arte Plastice, pe care o absolvă în 1968. Acesta este şi anul primei sale expoziţii personale (la Ateneul tineretului). În 1970 devine membru UAP. Are, de atunci şi până în prezent, numeroase participări la expoziţii personale sau de grup sau la tabere de creaţie, în ţară şi în străinătate (Franţa, Portugalia, Olanda, Austria, Germania etc.)

Între 1991 şi 2005, este profesor la Academia de Arte "Luceafărul". Primeşte numeroase premii naţionale şi internaţionale şi este nominalizat la marele premiu Prometheus.

Reproducem, în încheiere, un fragment din textul lui Andrei Pleşu scris pentru catalogul expoziţiei personale de la Sala Dalles, în 1988, şi reprodus în albumul de faţă (alături de cele ale Mariei Magdalena Crişan, Pavel Şuşară şi Adrian Guţă): "Fiecare nouă expoziţie a lui Teodor Moraru este un efort spre radicalizare. Artistul pare din ce în ce mai puţin preocupat să-şi seducă publicul; el vrea mai curând să-l irite şi să-l trezească: să-l trezească din convenţia degustării destinse a artei, pentru a-l face ecorşeu în lucrările acesteia, un soi de sălbăticie asumată, sătulă de cuminţenii şi calofilii, dornică de confruntarea dură, necomplezentă; privitorul e trezit pentru a asista la trezirea artistului." Din păcate, "sălbăticia" adusă în albul convenţional şi nivelator al paginii de album îşi pierde puterea de şoc. Rămâne în schimb un uimitor potenţial de înnoire, de la filă la filă, de la tablou la tablou, care, orice s-ar spune şi oricare ar fi intenţiile autorului, este nespus de seducător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO