Ziarul de Duminică

Vânătoare de comori/ de Stelian Ţurlea

Vânătoare de comori/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.03.2012, 00:04 85

Ştiţi ce este un scavenger hunt (sau scavengers hunt)? Până săptămâna trecută nici eu nu auzisem sintagma şi a trebuit să umblu prin fel şi fel de dicţionare să mă lămuresc. E un joc, de obicei între echipe, cărora li se dă o listă de teme să găsească din ele o idee nouă. Jocul a fost se pare inventat prin anii 30 ai secolului trecut de Elsa Maxwell, o ziaristă americană, şi a devenit atât de popular, încât multe petreceri, studenţeşti mai ales, nu se lipsesc de el.

Pe scurt, cred că tălmăcirea cea mai nimerită în limba română ar fi "vânătoare de comori".

La noi se pare că a fost organizat anul trecut de diferite firme care căutau idei înnoitoare de promovare. Doar o editură a recurs la scavanger hunt, după ştiinţa mea, abia anul trecut. În urmă cu două zile, încă o editură a recidivat, cu un concept nou de scavengers hunt. Astfel, miercuri, 28 martie, Editura Allfa a lansat un roman de excepţie, Cevengur, de Andrei Platonov, apărut în colecţia "Strada Ficţiunii" şi, cu acest prilej, a organizat în Centrul Vechi al Bucureştilor un Scavengers Hunt, al cărui rezultat se dorea a fi realizarea unui nou vizual pentru colecţia de literatură Strada Ficţiunii. Adică membrii celor patru echipe participante trebuiau să construiască din felurite obiecte găsite de ei cuvântul "Ficţiunii".

Au participat patru echipe, cu câte 5-8 membri fiecare; patru dintre cei mai cunoscuţi bloggeri au fost lideri de echipă, dar şi parteneri media ai evenimentului: Elena Cîrîc (elenaciric.ro), Raluca Popa (raluxa.com), Toma Nicolau (tomanicolau.ro) şi Alexandru Tunaru (tunaru.ro). Bloggerul lider şi-a selectat echipa dintre cititorii blogului său. Membrii fiecărei echipe au fost legaţi unii de alţii, au primit o listă de sarcini şi au avut o oră la dispoziţie să le îndeplinească. Participanţii au fost recompensaţi cu premii.

Admirabilă idee de promovare a cărţii!

Evenimentul a avut loc la împlinirea unui an de la lansarea colecţiei Strada Ficţiunii. "Strada Ficţiunii este nu doar colecţia noastră de suflet - declarau organizatorii -, ci un pariu pe care l-am pus şi pe care acum, după un an de zile, suntem tot mai siguri că o să-l câştigăm. Am pariat pe scrieri clasice, mai puţin cunoscute publicului român, pe scrieri contemporane ale unor autori mai puţin celebri şi pe romane bestseller, care au făcut deja înconjurul lumii. I-am adus pe Italo Calvino, Saşa Sokolov, Luis Landero, Julian Sanchez, Simon Toyne, autori care ne-au depăşit cu mult aşteptările în aprecierea publicului. Pe Strada Ficţiunii, cu fiecare metru parcurs eşti altul, mai bun, mai deştept şi mai bogat. Iar când ajungi la capăt nu te întorci pentru că Strada Ficţiunii nu are capăt..."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO