Ziarul de Duminică

Vanity Fair: poftiţi la Bâlciul deşertăciunilor/ de Lucian Vasilescu

Vanity Fair: poftiţi la Bâlciul deşertăciunilor/ de...

Autor: Lucian Vasilescu

15.03.2013, 00:08 506

Cel bătut se aliază cu bătăuşul împotriva celui care a denunţat bătaia pe care a încasat-o cel dintâi de la celălalt. Şi cineva iese prost din această afacere. Adică martorul bătăii.

Cel nedreptăţit se aliază cu asupritorul său împotriva celui care a denunţat nedreptatea. Şi cineva iese mototolit de aici.

Cel furat se aliază cu hoţul împotriva celui care a semnalat raptul. Şi cineva iese prost şi din această afacere.

Cel minţit se solidarizează cu mincinosul şi fac front comun împotriva celui care a dat în vileag minciuna. Şi acesta din urmă sfârşeşte rău.

Două caractere/ tipologii antagonice îşi dau întotdeauna mâna împotriva celui care semnalează, public, antagonismul. Şi acesta, ultimul, plăteşte pentru toate oalele sparte.

Bag de seamă că nu există, în lumea de astăzi, conflicte reale. Cine le vede (acolo unde ele nu sunt, de fapt) e un naiv şi plăteşte, la final, preţul naivităţii sale. Nu există, spuneam, conflicte. Există doar negocieri agresive. Mizele acestor negocieri sunt, cel mai adesea, atât de mici (citeşte meschine) încât ele scapă martorului agresiunii. Ele nu sunt pe înţelesul celui care a fost educat să ia partea celui bătut, celui furat, celui minţit, celui înşelat. Şi, cum legile fizicii spun că „nimic nu se pierde”, toată energia negativă generată de conflictul-negociere (sau de negocierea conflictuală) se transferă, „in integrum” asupra celui care se implică, dintr-un reflex moral/ etic/ cultural de partea aparentei (şi inexistentei, de fapt) victime. În vreme ce „victima” se sărută pe gură cu „agresorul” într-un nesfârşit bâlci al deşertăciunilor - Vanity Fair.

Căutaţi singuri exemple care să confirme cele de mai sus. Vedeţi? Chiar îmi pare rău că am dreptate.

   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO