Ziarul de Duminică

Vedeţi aici istoria unui palat din Bucureşti, fost sediu de alimentară în perioada comunistă

Palatul Cesianu-Racoviţă/ de Ziarul de Duminică

Palatul Cesianu-Racoviţă/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.06.2011, 23:15 7644

Săptămâna trecută puţinelor galerii ale Bucureştilor li s-aadăugat una de o rară frumuseţe. Casa de Licitaţii Artmark aînchiriat Palatul Cesianu-Racoviţă, în plin centru al oraşului, şil-a inaugurat printr-un eveniment complex, cu covor roşu şi publicnumeros şi de bună calitate - prezentare de tablouri de colecţie,paradă de modă desfăşurată în Sala de Bal a Palatului (organizatăde creatoarea de modă Venera Arapu, împreună cu bijuterii asiguratede Cellini) -, eveniment încheiat de un recital al sopranei FeliciaFilip, acompaniată la pian de Ioana Maxim, de la Opera NaţionalăBucureşti. Criticul de artă Ruxandra Garofeanu, care s-a alăturatCasei Artmark în urmă cu câţiva ani, promite că în noul sediu sevor organiza nu numai licitaţii şi expoziţii, ci şi alte evenimenteculturale - lansări de carte, dezbateri, mini-concerte ş.a.

Palatul Cesianu se află în centrul Bucureştiului şi învecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului:Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, BibliotecaCentrală Universitară. Este o clădire cu o istorie fascinantă, dupăcum precizează istoricul oraşului, doamna Georgeta Filitti. A fostproiectată de arhitectul francez Jules Berthet la cerereaproprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu rădăcini olteneşti dinfamilia Jienilor. În perioada 1892 -1900, pe strada Clemenţei, lanr. 5, palatul Cesianu este ridicat după modelul renascentist, careacorda cea mai mare importanţă primului nivel, piano nobile,parterul fiind destinat prăvăliilor.

La etaj, încăperile de "paradă", biroul şi două saloane mari -Salonul Roşu şi Salonul Spaniol, au ferestre care dau către stradă,iar dormitoarele au ferestre orientate spre curte. Reşedinţabeneficia de pe urma ultimelor tehnologii privind confortul locativ- instalaţie de încălzire cu calorifere, lumină electrică şi apăcurentă. Pereţii salonului central de la etaj au fost decoraţi custucaturi şi picturi în ulei, care amintesc de stilul pictoruluifrancez Jean-Antoine Watteau. Compoziţiile înfatişează scene de genelegante, grupuri de femei şi bărbaţi la picnic sau care cântă ladiferite instrumente. Decoraţia originală din somptuosul hol sepăstrează şi astăzi, ornamentând spaţiul care are atât funcţie deprimire cât şi de sală de bal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO