Ziarul de Duminică

Venite din comunism/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

29.10.2015, 23:53 113

Lev Troţki

Viaţa mea

Autobiografie

Meteor Publishing

Traducere din limba engleză de Eugen Damian.

Lev Troţki, apropiatul colaborator al lui Lenin, organizator al Marii Revoluţii din Octombrie şi conducător al Armatei Roşii în războiul civil, a scris autobiografia Viaţa mea în 1929, când îşi începuse viaţa nesigură în exilul la care fusese condamnat de regimul lui Stalin. Viziunea lui asupra mişcării comuniste – lupta clasei muncitoare definită de Marx şi de Lenin – fusese mereu una universală, în care solidaritatea proletară internaţională se ridica deasupra intereselor naţionale înguste.

Autobiografia de faţă, prima operă scrisă de Troţki în exil, este fără îndoială una dintre cărţile de referinţă ale timpului nostru. Cu siguranţă că atunci când a început să scrie povestea vieţii sale şi-a dat seama cât de importantă putea fi o asemenea carte. Nu a considerat niciun moment că era vorba de memoriile unei cariere încheiate. Dimpotrivă, a tratat-o ca pe o parte integrantă a vieţii sale active, ca pe o modalitate prin care se putea uita în urmă la toate evenimentele la care participase pentru a le evalua în lumina propriei experienţe şi concepţii şi pentru a continua lupta plecând din acest punct.

Troţki scrie această autobiografie în calitatea sa de lider şi de purtător de cuvânt recunoscut al comunismului internaţional, opus dictaturii lui Stalin. Fiind una dintre figurile centrale ale revoluţiei bolşevice, Troţki rămâne în aproape toate cazurile singurul martor ocular al intrigilor şi al luptelor timpurii din interiorul guvernului comunist. Interpretarea pe care Troţki o dă evenimentelor şi forţelor puse în mişcare nu are egal. Mintea sa strălucită era înzestrată cu o mare putere de pătrundere. El a prezis ridicarea noii birocraţii sovietice cu o uimitoare precizie şi a inventariat crimele lui Stalin cu cincisprezece ani înainte ca Hruşciov să ţină senzaţionala sa cuvântare din 1956.

Exilul lui Troţki l-a plasat în afara Partidului Comunist oficial şi în afara lumii politice în ansamblul ei. Totuşi, în acest fascinant document, el rămâne fidel filozofiei revoluţiei mondiale permanente, oferind perspectiva unui om informat în cel mai înalt grad asupra luptei pentru viitorul socialist al omenirii.

 

Ben Lewis

Istoria comunismului

prin bancurile epocii

Meteor Publishing

Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu.

Au contribuit bancurile la răsturnarea comunismului în fostul bloc sovietic?

Britanicul Ben Lewis, regizor de filme documentare TV şi critic de artă, trece în revistă istoria comunismului în ţările est-europene, de la Revoluţia Rusă şi până la Putin, prin bancuri specifice, explicate şi puse în context. Subiectul – aparent banalizat de numeroase lucrări de specialitate – beneficiază de o abordare inedită: capitolele cronologice sunt despărţite prin intervenţii auctoriale postmoderniste ce prezintă documentările lui Lewis în fostele ţări ale blocului sovietic, relaţia sa personală cu o artistă nostalgică a comunismului şi propriile lui teorii sociologice despre bancurile politice.

Istoria regimului comunist este presărată cu glume subversive şi interviuri cu persoane implicate în propagarea lor, inclusiv cu românul Călin Bogdan Ştefănescu, unicul statistician din lume al bancurilor de acest fel. Înconjuraţi de securitate, ameninţaţi cu arestarea şi condamnarea la închisoare, bombardaţi cu propagandă şi trăind într-un sistem economic falit, cetăţenii persiflatori ai fostelor state comuniste au transformat bancurile într-o formă de artă, utilizându-le ca modalitate codificată de spunere a adevărurilor şi adaptare la absurdităţile sistemului.

„Ai auzit de sistemul politic de care s-a râs până a pierit? Se întreabă Lewis.

Multe persoane care au trăit în blocul sovietic mi-au povestit că umorul a doborât comunismul, dar puţine au putut explica şi cum s-a întâmplat. Călătorind prin Europa Centrală şi de Est în căutarea relicvelor unui trecut amuzant, revendicarea aceasta orgolioasă mi-a dăinuit în minte ca prima frază dintr-un banc, iar călătoria mea a devenit căutarea poantei.

Am aflat multe poante, de-a lungul multor ani. Ce s-ar întâmpla dacă comunismul ar triumfa în Arabia Saudită? Este posibil să împachetezi un elefant în ziar? Ce are patruzeci de picioare şi patru dinţi? Este marxism-leninismul o ştiinţă? Care este premiul pentru cel mai bun banc politic? De ce este Ungaria ţara cea mai mare de pe glob? Cum împătreşti valoarea unui Trabant? Sunt ruşii fraţii noştri, sau prietenii noştri? Şi de ce, în ciuda tuturor lipsurilor, hârtia igienică în RDG se fabrica întotdeauna în strat dublu? Răspunsurile la întrebările de mai sus nu pot fi găsite în alte manuale de istorie, dar ele se găsesc între copertele acestei cărţi, fiindcă le-au pus şi le-au răspuns bancurile comuniste, moştenirea culturală ciudată, atrăgătoare, fermecată şi neaşteptată a şaptezeci şi doi de ani de marxism-leninism.”

 

Piotr Pogorzelski

Borş ucrainean

De la statul sovietic la revoluţia demnităţii

Meteor Publishing

Traducere din limba poloneză de Cristina-Daniela Godun.

Piotr Pogorzelski, corespondent al Radio Polonia la Kiev, aduce în atenţia cititorului diferite teme ale vieţii sociale şi politice în Ucraina condusă de Viktor Ianukovici. Cartea conţine o multitudine de informaţii, date statistice, poveşti interesante, încercând să desluşească interesele economice şi scopurile politice într-un moment istoric important pentru Ucraina. Printre acestea, este analizată decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu UE.

Cartea este o sursă valoroasă de informaţii cu privire la poporul ucrainean şi mentalitatea oamenilor care-şi duc viaţa într-un spaţiu situat între Uniunea Europeană şi Rusia. O mare parte a ţării a protestat împotriva deciziei lui Ianukovici. Capitolele cărţii – „Locuitorii”, „Limba şi cultura”, „Religie” etc. – dezvăluie date surprinzător de interesante despre poporul vecin.

„După un an de lucru în calitate de corespondent al Radioului Polonez, mi se părea că înţeleg tot ce se petrece aici – şi mecanismele politice, şi cele sociale. După trei ani îmi spuneam: ştiu că nu ştiu nimic. După alţi şapte, am ajuns la concluzia că ştiu suficient cât să pot scrie cartea aceasta”, mărturiseşte Piotr Pogorzelski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO