Ziarul de Duminică

Viata de student...

11.04.2008, 16:06 409

Studentia de azi o cunoastem cu tarele sau partile ei mai putin luminoase. Apoi, sunt cunoscute problemele din anii puterii populare cand, la anumite facultati, se intra pe baza de dosar. Studentia nu a fost deloc roz si vom prezenta doua cazuri ale unor oameni care au fost varfuri in domeniul lor: Mina Minovici, intemeietorul medicinii legale in Romania, si Ligia Tudoran devenita Minovici, prin casatorie, una dintre cele mai cautate avocate la vremea ei.
Mina Minovici a fost, intre 1885 si 1888, student la Paris pentru obtinerea diplomei de doctorat. Cat de bine i-a fost, a povestit chiar el intr-o scrisoare trimisa doctorului I.C. Istrati: "(...) Luna aceasta am avut de platit inscriptia si lucrarile practice pe primul trimestru si am fost fortat, ca sa pot plati acestea, sa renunt a manca de doua ori pe zi, astfel ca mananc numai seara, iar diminetile iau o ceasca cu lapte care trebuie sa-mi tina pana seara. Si dupa cum vad, aceasta o sa fiu fortat a o face din trei in trei luni. Afara de aceasta am trebuinta de o multime de carti pe care nu stiu cum o sa mi le procur, deja am cumparat o multime, dar tot imi mai trebuie." De problema materiala va scapa intr-un mod foarte original abia in anul 1887, prin abila miscare a profesorului Paul Brouardel. Acesta i-a propus lui Mina Minovici sa ceara naturalizarea franceza pentru a-si putea face o cariera universitara la Paris, insa "cu toata lipsa de mijloace materiale, am rezistat ispitei atat de ademenitoare, ceea ce m-a ridicat in ochii maestrului. Fara stirea mea, a scris lui Dimitrie Sturdza, ministru al Instructiunii Publice, ca daca Statul Roman nu ma ajuta sa-mi termin studiile, el, Brouardel, va interveni sa se faca o bursa franceza si apoi nu ma va mai lasa sa ma intorc in Romania. Efectul acestui santaj pios a fost fulgerator: prin mandat telegrafic Ministerul Instructiunii mi-a trimis suma de noua mii de lei".
Viata de student interbelic a variat in functie de specializare sau anturaj, dar a existat un numitor comun care poate fi citit printre randurile unei alte marturisiri, aceea lasata de Ligia Tudoran, casatorita ulterior cu Dumitru Minovici, nepotul de sora al dr. Mina Minovici. Ligia Tudoran a urmat simultan facultatile de litere si drept si iata ce spune: "Contactul adevarat cu orasul l-am avut in momentul cand am intrat la facultate. Atunci aveam oarecare libertate, desi nu prea aveam timp, pentru ca urmam si Facultatea de litere, si Facultatea de drept; desi pe atunci nu era prezenta obligatorie, totusi ma interesa sa fiu prezenta in limita posibilitatilor. Am avut ca profesor pe Trouelle la franceza, pe Perieteanu, mai apoi, la istoria artei, pe Oprescu... acesta era contra fetelor si spunea: "fetele la bucatarie si la cratita", asa ca eram destul de timorata de el. (...) La drept, examenul de licenta s-a dat la toate materiile intr-o singura zi, intrai cum vroiai - in sala asta Procedura Penala, aici Civila... in aceeasi dimineata. Trebuia sa te concentrezi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO