Ziarul de Duminică

Viaţa emoţională a creierului (IV)/ de Dr. Richard J. Davidson şi Sharon Begley

Viaţa emoţională a creierului (IV)/ de Dr. Richard J....

Autor: Ziarul de Duminica

22.08.2013, 23:55 333

Cele şase dimensiuni

Pentru ca să nu te las în suspans – şi pentru ca să clarific ceea ce înţeleg eu prin „Stil Emoţional” – dă-mi voie să ţi-l prezint mai de aproape. Stilul Emoţional are şase dimeniuni. Existenţa celor şase nu mi-a apărut deodată, ele nu au apărut nici la începutul cercetării mele şi nu sunt nici rezultatul vreunei decizii la comandă, doar pentru că şase ar fi un număr frumos. În schimb, ele îşi au originea în studii sistematice asupra bazelor neurale ale emoţiei. Fiecare dintre cele şase dimensiuni are o semnătură neurală specifică identificabilă – un bun indiciu că sunt reale şi nu doar un construct teoretic. Este posibil să existe mai mult de şase dimensiuni, dar este puţin probabil. Reţelele majore ale emoţiei la nivelul creierului sunt bine cunoscute în prezent, iar dacă credem că singurele aspecte ale emoţiei care au validitate ştiinţifică sunt cele ale căror origini pot fi identificate în creier, atunci şase dimensiuni descriu complet Stilul Emoţional.

Fiecare dimensiune descrie un continuum. Unele persoane se încadrează într-una sau alta dintre extremele acestui continuum, în timp ce altele se situează undeva la mijloc. Combinaţia dintre locurile în care te situezi în fiecare dimensiune contribuie la Stilul tău Emoţional de ansamblu.

Stilul tău de Rezilienţă: Poţi, de obicei, să te dezbari de obstacole sau suferi o cădere nervoasă? Când te confrunţi cu o provocare emoţională sau de alt fel, poţi să aduni tenacitatea şi determinarea de a persevera în continuare sau te simţi atât de neajutorat încât pur şi simplu te dai bătut? Dacă te cerţi cu partenerul de cuplu, îţi umbreşte acest lucru tot restul zilei sau eşti capabil să îţi revii repede şi să laşi acest lucru în urmă? Atunci când eşti doborât de la înălţime, îţi revii şi te arunci înapoi în ringul vieţii sau te topeşti într-o baltă de depresie şi resemnare? Răspunzi, atunci când întâmpini obstacole, cu energie şi hotărâre sau te dai bătut? Cei aflaţi la o extremă a acestei dimensiuni sunt Rapizi în Recuperare de pe urma adversităţii; cei care se află la celălalt capăt sunt Înceţi în Recuperare, afectaţi de adversitate.

Stilul tău de Perspectivă: Laşi, uneori, nori emoţionali să îţi înnegureze perspectiva însorită asupra vieţii? Îţi menţii energia şi angajamentul la un nivel înalt, atunci când lucrurile nu merg aşa cum îţi doreşti? Sau tinzi către cinism şi pesimism, zbătându-te să vezi ceva pozitiv? Oamenii situaţi la o extremă a spectrului Perspectivei pot fi descrişi ca fiind de tip Pozitiv; cei de la cealaltă extremă ca fiind de tip Negativ.

Stilul tău de Intuiţie Socială: Poţi să citeşti limbajul corpului oamenilor şi tonul vocii lor ca din carte, deducând dacă vor să stea de vorbă sau să fie singuri, dacă sunt stresaţi până la un punct critic sau dacă sunt relaxaţi? Te surprind – te orbesc chiar – indiciile exterioare cu privire la stările emoţionale şi mentale ale oamenilor? Cei care se află la o extremă pe acest spectru fac parte din clasa celor Intuitivi Sociali; cei aflaţi la cealaltă extremă fac parte din clasa celor Derutaţi.

Stilul tău de Conştiinţă de Sine: Eşti conştient de gândurile şi emoţiile tale şi te afli în armonie cu mesajele pe care ţi le trimite corpul tău? Sau acţionezi şi reacţionezi fără să ştii de ce faci ceea ce faci, deoarece sinele tău interior este opac faţă de mintea ta conştientă? Te întreabă cele mai apropiate persoane de ce nu te angajezi niciodată într-o introspecţie şi se miră că pari să nu fii deloc conştient de faptul că eşti anxios, gelos, nerăbdător şi ameninţat? La o extremă a spectrului se află persoane care sunt Conştiente de Sine; la cealaltă, cele care sunt Opace faţă de Sine.

Stilul tău de Sensibilitate la Context: Eşti capabilă să prinzi din zbor normele convenţionale de interacţiune socială, astfel încât să nu îi spui şefului aceleaşi glume deocheate pe care i le spui soţului sau încerci să obţii o întâlnire atunci când eşti la o înmormântare? Ori eşti confuză atunci când oamenii îţi spun că acest comportament este nepotrivit? Dacă te afli la o extremitate a stilului Sensibilităţii la Context eşti Acordată; la celălalt capăt, eşti Dezacordată.

Stilul Atenţiei tale: Poţi să elimini distragerile emoţionale şi de alt tip şi să rămâi concentrat? Eşti atât de prins de jocul video, încât nu auzi scâncetul câinelui care vrea afară, până nu îşi face nevoile pe podea? Ori gândurile îţi zboară cu uşurinţă de la ceea ce faci la cearta pe care ai avut-o de dimineaţă cu soţia sau la sentimentul de anxietate care te cuprinde când te gândeşti la viitoarea prezentare de la serviciu? La o extremă a spectrului Atenţiei se află cei cu un Stil Concentrat; la celălalt, cei care sunt Neatenţi.

 

Fiecare persoană are elemente din fiecare dintre aceste dimensiuni ale Stilului Emoţional. Gândeşte-te la cele şase dimensiuni ca la ingredientele reţetei pentru compoziţia stilului tău. Poţi să ai o bucată mare de Stil Concentrat în ceea ce priveşte atenţia, un praf de Acordare şi nu atât de de multă Conştiinţă de Sine câtă ţi-ar plăcea. Ai putea avea o asemenea Perspectivă Pozitivă încât să umbrească orice altceva în legătură cu tine, deşi atât lipsa de Rezilienţă, cât şi Deruta în situaţii sociale îşi fac apariţia destul de des. Cine eşti tu, din punct de vedere emoţional, este produsul diferitelor cantităţi din fiecare dintre aceste şase componente. Deoarece există atât de multe moduri de combinare a celor şase dimensiuni, există nenumărate Stiluri Emoţionale; al fiecăruia este unic.

 

Din volumul Viaţa emoţională a creierului. Cum îţi afectează patternurile lui unice felul în care gândeşti, simţi şi trăieşti şi cum le poţi schimba, de Dr. Richard J. Davidson şi Sharon Begley, în pregătire la Editura Litera în seria de nonficţiune coordonată de Andreea Stoica. Traducere din limba engleză de Valentin Vidu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO