Ziarul de Duminică

Viitorul made in USA/ de Ziarul de duminică

Viitorul made in USA/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.02.2013, 23:54 123

Noam Chomsky

Noi creăm viitorul

Ocupaţie. Intervenţii. Imperialism. Rezistenţă

Editura Corint

Traducere de Adriana Ciorbaru. Cuvânt-înainte de Petre Otu. Noam Chomsky este o personalitate cunoscutã în întreaga lume, graţie atât activităţii ştiinţifice unanim apreciată, cât şi opţiunilor sale politice din ultimele decenii, care au generat şi încă generează adânci şi multiple controverse în Statele Unite ale Americii şi în afara acestora.

Volumul cuprinde peste 50 de articole despre politica internă şi externă dusă de Statele Unite de-a lungul anilor. Scrise între anii 2007-2011, eseurile relatează evenimentele care au "creat viitorul" în aceşti patru ani: războaiele din Afganistan şi Irak, cursa prezidenţială din Statele Unite ale Americii, creşterea puterii Chinei, orientarea către stânga a Americii Latine, ameninţarea proliferării nucleare în Iran şi Coreea de Nord, invazia israeliană în Gaza şi extinderea colonizării în Ierusalim şi Cisiordania, evoluţia schimbărilor climatice, criza financiară mondială, "primăvara arabă", moartea lui Osama bin Laden, protestele Occupy. Discursul lui Noam Chomsky atrage prin elocvenţă şi modalitatea originală de analiză, mai ales că problemele abordate frământă comunitatea mondială în cel mai înalt grad, întrucât vizează viitorul sistemului internaţional şi soarta a sute de milioane de oameni. După cum afirmă John Stickney, redactor la The New York Times Syndicate, "felul în care gândeşte Chomsky şi subiectele pe care le abordează în articolele sale îi fac pe cititori să nu lase pe seama altora, în afara propriilor persoane, sarcina de a crea viitorul".

Valeriu Avram, Alexandru Armă

Infern deasupra Ploieştiului

Bombardamentul american de la 1 august 1943

Editura Militară

Această carte reprezintă primul studiu istoric unitar asupra bombardamentului de la 1 august 1943, scris atât din perspectiva atacatorilor, cât şi din cea a apărătorilor (în principal, aviaţia de vânătoare şi artileria AA române şi germane), începând de la modul în care a fost iniţiată şi planificată misiunea şi până la soarta prizonierilor americani în România. Autorii au avut la îndemână atât lucrările apărute anterior, cât şi cercetările proprii apărute în publicaţiile de specialitate, precum şi multe informaţii inedite, provenite în special din arhivele româneşti, dar şi din cele străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO