Ziarul de Duminică

Violeta Popescu, de la Centrul Cultural Italo-Român, premiată la Roma cu premiul MoneyGram Award 2013/ de Ziarul de duminică

Violeta Popescu, de la Centrul Cultural Italo-Român,...

Autor: Ziarul de Duminica

27.06.2013, 23:59 146

Joi, 20 iunie 2013, a avut loc la Roma, la „Casa del Cinema” din Villa Borghese, ceremonia de premiere a concursului MoneyGram Award 2013 unicul premiu din Italia destinat oamenilor de afaceri imigranţi care operează pe teritoriul italian. Concursul, organizat de MoneyGram Italia şi aflat la cea de a V-a ediţie, a urmărit selectarea şi premierea imigranţilor care au dezvoltat afaceri de succes în Italia în sectorul comercial, industrial, social şi al serviciilor, demonstrând viziune, leadership şi curaj în conducerea propriei afaceri.

MoneyGram Award este  menit să recompenseze excelenţa în afaceri a imigranţilor din Italia şi acordă în fiecare an premii la cinci categorii: crestere economica, creare de locuri de munca, inovatie antreprenoriala, tineri antreprenori şi responsabilitate socială. 

Juriul concursului a fost fost alcătuit din importante personalităţi ale lumii publice italiene din domeniul economiei, financiar şi academic, fiind prezidat de Natale Forlani, Director General al Direcţiei de Imigrare din cadrul Ministerului Muncii şi compus din Maria Cristina Bertellini, vicepreşedinte CAN World Roma, Franco Pittau, presedinte al Institutului de Studii şi Cercetare IDOS, Alessandro Plateroti, Vice director Il Sole 24 ore şi Carlo Alberto Pratesi, professor de Marketing la Facultatea de Economie a Universităţii Roma Tre.

La cina de gală a participat alături de cei 15 finalişti şi ministrul Integrării din Guvernul Italian, doamna Cecile Kyenge, care în discursul adresat a felicitat premianţii pentru contribuţia economică, socială şi culturală adusă de comunităţile străine din Italia, contribuţie care aduce bogaţie şi properitate în societate.

Printre cei 15 finalişti (foto 1) s-au numărat şi doi români:  Violeta Popescu, originară din Braşov, fondatoarea  „Centrului Cultural Italo-Român” din Milano a fost nominalizată la categoria „Responsabilitate socială” (foto 2) şi Liviu Dotcoş, chef, proprietarul restaurantului „Trattoria Moderna” din Roma. Originar din Făgăraş, el a fost nominalizat la categoria ocuparea forţei de muncă. 
Violeta Popescu s-a stabilit la Milano în anul 2004. În 2008 a fondat împreună cu un grup de intelectuali, profesori, artişti, jurnalişti români dar şi simpatizanţi italieni ai culturii române, Asociaţia de voluntariat:  Centrul Cultural Italo-Român care desfăşoară în capitala lombardă activităţi de promovare a valorilor culturale româneşti, valorificarea potenţialului cultural şi artistic al românilor din Italia şi contribuie la dezvoltarea raporturilor culturale între cele doua naţiuni.  Între proiectele desfăşurate: fondarea unei Biblioteci româneşti în 2009, înfiinţarea primei edituri româneşti din Italia: Rediviva, director scriitoarea Ingrid Coman şi realizarea în 2008 a portalului www.CulturaRomena.it în limbile italiană şi română, site de promovarea a valorilor culturale româneşti care a ajuns la cca trei milioane de vizitatori în toată Italia. 

Presa italiană a acordat spaţiu larg acestei importante iniţiative pornite din partea Moneygram,  în parteneriat cu Ministerul Muncii din Italia şi alte importante instituţii centrale, fundaţii, ziare. 

Corriere della Sera, din 19 iunie a semnalat prezenţa a trei milanezi la prestigiosul premiu acordat în capitala Italiei cu titlul Finalisti a Roma del «MoneyGram Award per l'imprenditoria immigrata» Il premio a tre nuovi milanesi (premiul a trei noi milanezi) Marcin Saracen din Polonia, Violeta Popescu din România şi Tsi His Sun din China.  

La ceremonia de premiere au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadei României la Roma, jurnalişti şi lideri ai unor asociaţii româneşti. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO