Ziarul de Duminică

VITRALII / Intoarcerea la matcă a lui Toma Caragiu

VITRALII / Intoarcerea la matcă a lui Toma Caragiu
23.06.2009, 14:59 157

In ziarul grecesc „Kastoriani Estia" („Vatra Kastoriană"; director, Dimitris Iatridis; secretar general de redacţie, Stella Zioga) din data de 2 aprilie 2009, a apărut articolul „Intoarcerea la matcă a lui Toma Caragiu", semnat de către bunul prieten al literaturii române Hristos Ziatas, stabilit in Canada, după ce copilăria şi studiile (inclusiv cele universitare) le-a petrecut in România, unde a şi debutat, cu volumul de versuri „Sub pleoapa cucuvaiei".

Hristos Ziatas s-a născut in aceeaşi localitate – Argos Orestikon, regiunea Kastoria – cu Toma Caragiu, amândoi (din motive diferite) venind in România, de la vârstă fragedă. Acum, târziu, Ziatas, prin articolul publicat, face un act de reimprospătare a memoriei băştinaşilor, odată cu o valoroasă propunere. „Articolul ce urmează – avertizează el, de la inceput – nu are altă pretenţie, decât aceea de a aduce aminte compatrioţilor mei din Kastoria, şi mai ales celor din Argos Orestikon – acum, când avem, mai cu seamă in viaţa noastră spirituală, nevoie de moralitate şi demnitate – de Toma Caragiu. Este de datoria noastră ca faimosul bărbat să se intoarcă la matca sa. Este, de altfel, minimul prinos pe care l-am putea oferi marelui nostru concitadin".
Autorul prezintă, apoi, câteva repere importante din viaţa („vlăstar al unei vechi, nobile şi instărite familii aromâne") şi activitatea artistică (Teatru, Film, Radio, TV) a lui Toma Caragiu, până in „noaptea fatală a catastrofalului cutremur din 4 martie 1977 (când) omul care a dat viaţă la zeci şi zeci de eroi din teatrul românesc şi mondial, impreună cu prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ, işi va găsi moartea tragică sub ruinele blocului in care locuia".
Vorbind de acest „actor de o traiectorie genială", Hristos Ziatas subliniază: „Compatriotul nostru din Argos Orestikon a onorat teatrul românesc, iar românii l-au onorat pe Toma Caragiu": „Teatrul de Stat din Ploieşti poartă numele lui, iar strada pe care se află acesta se numeşte, şi ea, Toma Caragiu. In Bucureşti, strada pe care a existat locuinţa sa ii poartă, azi, numele. In oraşul Vaslui, o stradă se mândreşte cu numele Toma Caragiu" – la care aş adăuga faptul că in faţa Teatrului din Ploieşti străjuieşte statuia lui Toma Caragiu, cioplită in bronz de insăşi sora actorului, sculptoriţa Geta Caragiu-Gheorghiţă, iar Sala de la Grădina Icoanei a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra se numeşte, de asemenea, Toma Caragiu.
Dar: „Marele om din Argos Orestikon – avertizează Hristos Ziatas – şi-a onorat, implicit, şi locul de baştină. Nu există astăzi enciclopedie românească sau străină care, alături de numele lui Toma Caragiu, să nu menţioneze numele locului său natal. Argos Orestikon şi Kastoria constituie părţi componente, de neinlăturat, ale numelui Toma Caragiu". In consecinţă, autorul articolului propune: „Este de datoria noastră să-l onorăm şi noi. Intoarcerea lui printre noi, prin chipul unei statui, conferă un titlu de nobleţe nu numai locului natal, Argos Orestikon, dar şi intregului oraş Kastoria şi tuturor imprejurimilor sale. Nouă, tuturor, ne conferă o inconfundabilă aură de nobleţe". Şi: „Aş dori să propun incă un act de recunoştinţă şi mândrie patriotică: odată cu ridicarea acestei statui, bărbatul care a făcut cunoscute printre milioanele de admiratori oraşul şi regiunea in care s-a născut, marele Toma Caragiu, să fie declarat post-mortem Cetăţean de Onoare al oraşului Argos Orestikon, precum şi al Kastoriei".
Finalul articolului semnat de Hristos Ziatas in ziarul „Kastoriani Estia" face dovada unei lucide increderi in demersul său: "Sper că organele locale din Argos Orestikon şi Kastoria se vor ridica la inălţimea competenţelor lor şi vor primi acasă, printre noi, pe acest brav cetăţean al Cetăţii bărbaţilor sfinţi, cu toată dragostea pe care i-o datorăm – şi cu toată cinstea pe care el o merită. Cinstindu-l pe Toma Caragiu, cinstim Argos Orestikon, cinstim Kastoria – ne cinstim pe noi inşine".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO