Ziarul de Duminică

Voci romene – Voci româneşti/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:57 95

La sfârşitul anului trecut s-a deschis în centrul Bucureştilor, pe strada Boteanu, exact peste drum de celebra biserică, librăria italiană Pavesiana, direct coordonată de editura cu acelaşi nume. Pe amândouă le păstoreşte neobosita profesoară, traducătoare, iubitoare de italiană şi de cultură Mara Chiriţescu. Librăria, despre care vom mai vorbi pe larg cu un alt prilej, ca şi despre editură, a lansat printre primele cărţi o colecţie numită Voci romene, care se deschide cu o carte de o copleşitoare profunzime, „Ultimul deceniu comunist.”

„Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Europa Liberă”, sub coordonarea lui Gabriel Andreescu şi Mihnea Berindei, a apărut la Editura Polirom, primul volum  (anii 1979-1985), în 2010, al doilea volum (anii 1986-1989), în 2014. La două decenii de la prăbuşirea comunismului, Gabriel Andreescu şi Mihnea Berindei au reunit în volume scrisorile trimise postului de radio Europa Libera de către ascultători in anii ’80. Mesajele, retransmise în ţară pe calea undelor, constituie, în ciuda diversităţii autorilor şi a subiectelor abordate, un ansamblu neaşteptat de coerent şi viu, care ne permite să (re)trăim atmosfera acelor ani. Astăzi, scrisorile sugerează presiunea covârşitoare a regimului, umilinţele şi neputinţa oamenilor, aroganţa liderilor comunişti, dar şi „descătuşarea” oferită de Europa Libera celor din ţară.

Prezentând primul volum în emisiunea sa zilnică de la Protv, „Omul care aduce cartea”, criticul literar Dan C. Mihăilescu spunea: „Iertaţi-mă că v-o spun, dacă printre dumneavoastră mai există nostalgici ai comunismului sau ai ceauşismului sau ai socialismului le recomand să citească această carte şi să-şi aducă aminte de toate mizeriile şi ororile şi umilinţele pe care le-am trăit, mai ales în anii ’70 -’80.”

„Conţinutul acestor scrisori se referă aproape fără excepţie la nemulţumirile faţă de realitatea românească din timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu: de la lipsa hranei şi a apei calde, întreruperea curentului electric, lipsa medicamentelor până la cultul personalităţii soţilor Ceauşescu, cel care dusese în anii ‘70 şi ‘80 la spectacolele-gigant, pentru care se întrerupeau lucrul şi şcoala şi se faceau repetiţii extenuante şi umilitoare.” (Serenela Ghiţeanu, în revista 22)

Acum cartea poate fi găsită în limba italiană, tradusă anul trecut şi publicată de Editura Pavesiana. 

 

„L’ultimo decennio comunista. Lettere inviate a radio Euopa Libera 1979-1985. Editori Gabriel Andreescu & Mihnea Berindei.” Pavesiana. Traducere în italiană de Mara Chiriţescu, Paolo Bruzzi, Stefano Ferrari, Giovanni Avanzini. Editura Pavesiana nu doar a tradus acest volum în italiană, doreşte să-l tălmăcească şi în limbile maghiară, germană şi engleză, în aşa fel încât cât mai mulţi cititori să aibă acces la o realitate pe care mulţi sunt tentaţi s-o uite, ori n-o cunosc. 

„Voci romene” va continua cu alte volume despre realitatea românească. Se anunţă deja „Timpul ce nu i s-a dat” de Annie Bentoiu („Il tempo che ci e stato dato”).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO