Ziarul de Duminică

Voluntari în iadul sudanez/ de Cosmin Savu

Voluntari în iadul sudanez/ de Cosmin Savu

Voluntari în iadul sudanez/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu

02.05.2011, 23:24 416

Tineri romani, voluntari la ONU! Sunt liberi si cred in valoriputernice: solidaritate, omenie, compasiune. Sunt aventurieri, darstiu ce fac: ii ajuta pe cei cu viata distrusa de razboaie sa seintoarca la normalitate, sa ia totul de la capat. Sunt tineri,increzatori si buni. Sunt romanii voluntari la Natiunile Unite, ceicare incearca sa salveze lumea prin gesturi simple facute pentruoameni aflati in dificultate.

La 26 de ani, Dana Bosioc a decis sa plece intr-o misiune devoluntariat. Nu a stiut unde va fi trimisa. A ajuns in Sudan, otara din Africa greu incercata de razboaie civile si conflicteinter-etnice si religioase. A gasit o alta lume, un alt continent,distrugeri si multa suferinta. "Fa ceva, fa orice, dar fa totusiceva!" Asa suna crezul celor care incearca sa schimbe lumea. Anual,peste 7.500 de voluntari se inroleaza in misiunile ONU, si pe langaacestia alte mii in diverse organizatii precum Corpul pacii laamericani sau in mai nou infiintatele organizatii europene devoluntariat.

Jeepul cu insemnele Organizatiei Natiunilor Unite gonestepe strazile Khartoum-ului, in Sudan, Africa. La volan este Dana,Su-dana, asa cum ii place sa-si spuna. O romanca plecata in misiunide sprijin in Africa, unul dintre coordonatorii voluntarilor ONUintr-o tara care a trecut prin multe - razboaie civile, genocid laDarfour, conflicte sangeroase. Singura tara din lume cu presedintein functie condamnat la Haga, o tara pregatita sa se scindeze. Lavara, in urma unui referendum, Sudanul de astăzi se va transformain Sudanul de sud si Sudanul de nord.

Dana a venit pentru o misiune de 6 luni. A stat mai bine de 4ani. Prima impresie? "Am ajuns pe la 3 dimineata, era ianuarie,plecam de la gerul din Banat si cand am ajuns mi s-a parut cacineva imi da cu uscatorul de par in fata. Erau 35 de grade la 3noaptea." Pana sa faca cunostiina cu oamenii, Dana a cunoscutcaldura uscata si rosie. "Nu voiam neaparat sa salvez lumea, desipeste vreo 10 ani voi privi in urma si asa voi concluziona ceea cefac in momentul de fata…."

Cine sunt voluntarii si care sunt resorturile care ii imping sase aventureze in zone de conflict sau post-conflict?

Sunt persoane care lucreaza cu tot corpul. Si nu doar cucapul. Un voluntar gandeste, un voluntar simte si un voluntar faceceva. Dana se ocupa de organizatii de voluntari in Resita cand si-adat seama ca vrea sa fac mai mult. A depus o scrisoare de intentie,un CV si la 26 de ani a plecat in Africa. Acum este mama si soranoilor veniti in voluntariatul din Sudan. "Ce fac cu adevarat, astama intreaba si familia si matusile si prietenii acasa. E greu saexplic ce fac in Sudan, creez conditiile astea astfel incatvoluntarii ONU sa poata lucra aici."

In Sudan sunt acum peste 1.000 de voluntari. Julia Odumuyiwa,voluntar ONU, s-a nascut in Germania. Stie ca are mult de daruit."Pe viata, nu stiu, voi vedea cat timp voi face asta… Dar cred cafiecare dintre noi trebuie sa faca asta o data in viata, sa profitede oportunitatea de a face voluntariat. Acum e randul meu si amales sa muncesc pentru ONU ca voluntara in programul UNV."

Voluntarii merg in zonele afectate de conflicte sangeroasesau sprijina comunitatile afectate de calamitati naturale. Ajutaoamenii in domenii esentiale precum sanatatea sau educatia, dar seimplica si in programe locale. Incearca sa-i ajute pe oameni satraiasca normal. Asta se intampla si aici, la 60 de km de Khartoum."Deja am plantat 152 de copaci la scoli. Si planuim sa mai punem 60si ceva de copaci pe strada principala."

"Nu stiu cum am muscat din chestia asta, dar am muscat-o si numai pot sa schimb lucrurile - spune Dana Bosioc …Cred ca exista siun dram de egoism in a da, dai si astepti multumire, asa e si cuvoluntariatul, dai si astepti ceva. Nu astepti bani, asta-i singurachestie."

Voluntar nu inseamna sa vii cu bani de acasa sau samananci o data la 3 zile. Desi se poate intampla si asta in zoneizolate. "Ca sa fiu mai clara, banii pe care ii primesc in fiecareluna pentru acest program de voluntariat pe care-l fac, imi ajungsa-mi acopar cheltuielile, sa merg in concediu sau sa-mi vadparintii din cand in cand.... Nu am nici ipoteca la casa cu care sami-o platesc cu banii astia, nu mi-au crescut simtitor economiile."

In ultima perioada a locuit mai mult in Juba , intr-un vagon pepost de apartament. Juba este capitala Sudanului de Sud. Locuit inproportie de 80 % de crestini si de membrii unor triburi animiste,sudul a fost intr-un conflict de zeci de ani cu nordul islamic.Totul a pornit de la diferentele religioase si a culminat cudescoperirea unor zacaminte de petrol in partea de sud, ceea ce aadus in discutie impartirea resurselor. Din iulie, Sudanul de Sudva deveni oficial cel de-al 54-lea stat african. In ciuda istorieiagitate, atat cei din sud, cat si cei din nord mai au inca multelucruri in comun.

Dana tine minte un lucru - bunica i-a spus sa-i aduca acasa unbaiat simpatic, inteligent si.de-al nostru. Dar ofertele n-aulipsit nici in Sudan. Acolo, atat in nord, cat si in sud, sotiilese cumpara. Cei cu posibilitati pot sa tina chiar si patru sotii."M-am simtit jignita ca mi s-au oferit doar 40 de vaci, dar intelegfaptul ca am fost considerata scunda pentru ca media de inaltime atribului care voia sa ma cumpere, Dinka, e de peste 2 m si pentruca sunt batrana, varsta casatoriei este mult sub 20 de ani…"

Stefan Coman a renuntat la jobul caldut din MinisterulAfacerilor Externe si s-a inrolat acum multi ani voluntar inKosovo. A devenit un profesionist in zonele critice de pe glob -Pakistan, Afganistan, Irak. Acum este seful echipei de consultantitehnici ai Uniunii Europene in Sudanul de Sud si se ocupa de oserie de procese adiacente referendumului care va retrasa hartaAfricii. "Voluntariatul asta din ONU prin care am trecut si euintr-o anumita faza in Kosovo, aduce oameni din toata lumea cuexperienta intr-un anumit domeniu si ii pune in pozitii cheie princare lucratorii locali invata de la ei. Sunt mai mult un fel dementori."

"Ce-au spus parintii tai cand au aflat ca pleci voluntar?" ointreb pe Dana Bosioc. "Au crezut ca glumesc, ca spun ceva ca sa lefac rau. Si li s-a parut ca vreau sa fug de acasa cat mai departe…""Ceea ce ai si facut!" "Cred ca fara sa-mi dau seama voiam sa fugcat mai departe si sa vad cine sunt eu, poate suna stupid, sa vadce e important pentru mine, si pana la urma cred ca mi-a luat patruani de ratacit prin lume ca sa pot sa ma intorc. In urmatoareleluni, nu stiu cate, ma intorc acasa." "Esti decisa sa te intorci?""Da!"

In fata cazematei ONU din din Khartoum, inconjurata de sarmaghimpata si supravegheata de oameni inarmati, Dana Bosioc a luatdecizia de a se intoarce in Romania. Nu riscurile, teama sauneajunsurile au determinat-o sa ia decizia asta, ci dorul de casa."Am decis de pe-o zi pe alta sa ma intorc in Romania, pentru ca imiera enorm de dor de ai mei, de parintii mei si de casa. Si nu magandeam ca asta o sa descopar in Sudan: ca iubesc Romania…"


Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 27 martie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO