Ziarul de Duminică

Vrăjitoarea şi vampirul/ de Elisabeta Lăsconi

Vrăjitoarea şi vampirul/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

30.11.2012, 00:05 688

"Cartea pierdută a vrăjitoarelor" este primul roman al unei trilogii încă neîncheiate, deja tradusă în peste 40 de ţări şi adjudecată pentru ecranizare la Warner Bros. Autoarea, Deborah Harkness, este o distinsă profesoară de istorie, specializată în epoca elisabetană. Şi, după modelul Umberto Eco, dacă tot le ştie pe toate într-un domeniu atât de fascinant, de ce să nu scrie şi un bestseller care să reînvie epoca şi să cucerească publicul?

Povestea începe în Biblioteca Bodleiană din Oxford, în care Diana Bishop cercetează mai multe manuscrise de alchimie, care o interesează ca istoric. Şi se trezeşte în faţa ochilor cu manuscrisul Ashmole 782, căutat de secole fiindcă deţine marile secrete ce interesează deopotrivă pe vrăjitoare şi vampiri, pe demoni şi pe oameni (dacă ajung să afle şi ei câte ceva...).

Diana Bishop descinde însă dintr-o linie de vrăjitoare, una dintre înaintaşe a fost celebră în procesul din Salem, dar ea îşi refuză moştenirea şi doreşte o onestă carieră universitară. Dar nu este doar un roman cu vrăjitoare, căci Deborah Harkness adună aici ingredientele cărţilor care au cucerit piaţa în ultimii 30 de ani. Mai multe poveşti se întretaie, fiecare suficientă ea însăşi ca să nască un bestseller. Să le luăm pe rând...

Fireşte, o carte pierdută şi o bibliotecă faimoasă - iată două chei sigure spre succes, cum le-a dovedit "Numele trandafirului": doar că în bibliotecă studiază mai ales făpturi stranii, vampiri, vrăjitoare şi demoni. Căci scriitoarea şi-a pus întrebarea: daca ar exista făpturi neomeneşti, ce profesii şi pasiuni ar avea, cum ar trăi ele alături de oameni şi chiar unde? Simplu: în laboratoarele ştiinţelor noi, în bibliotecile cu manuscrise şi cărţi vechi.

Fireşte, o mică-mare vrăjitoare, care seamănă cu Harry Potter: şi-a pierdut părinţii când avea şapte ani, amândoi părinţii erau vrăjitori puternici, invidiaţi şi temuţi, nu îşi cunoaşte istoria personală dar i-o dezvăluie treptat mătuşa ei, Sarah, care a crescut-o, posedă o zestre excepţională ca vrăjitoare, cu daruri pe care şi le descoperă vertiginios, terifiant (şi ea se înspăimântă prima văzând ce poate provoca): puterea de a declanşa vântul în tornadă, apa în revărsări de neoprit şi focul ce pârjoleşte distrugător.

Fireşte, povestea unei iubiri imposibile între o vrăjitoare şi un vampir: ea - muritoare şi el bătrân de peste 1500 de ani, supuşi interdicţiilor unei Congregaţii care interzice orice fel de legătură între fiinţe din specii diferite. De la Anne Rice la seria "Amurg", vampirul şi tentativele sale de apropiere de ordinea umană fascinează, dovadă naşterea unui întreg subgen literar care a cucerit milioane de cititori, majoritatea adolescenţi.

Fireşte, secretul unui ordin cavaleresc induce şi miza prezenţei din umbră de-a lungul istoriei a unor cavaleri misterioşi, cu intervenţii în cursul evenimentelor cruciale pentru a-i ajuta pe cei nevinovaţi şi a-i salva. Fiind vorba de vampirii care depăşesc barierele morţii, ordinul nu putea purta decât numele lui Lazăr, cel întors din morţi de Iisus.

"Cartea pierdută a vrăjitoarelor" plimbă cititorul de la Biblioteca Bodleiană din Oxford la castelul celor şapte turnuri al familiei Clairmont din Franţa, mai departe în America... Dar, dincolo de aventurile pline de suspan,s se află şi altă miză: apropierea dintre cercetările de ultimă oră ale geneticii şi transmutaţiile alchimiştilor, totul pentru a desluşi taina genezei speciilor diferite şi geneza omului.

Deborah Harkness, cu romanul ei palpitant, anunţă un bestseller ce va cuceri un public mai larg. Privind din alt unghi cele două feluri de făpturi, vrăjitoare şi vampiri, pe demonii din fundal, ei reprezintă ce este inaccesibil omului: darul magiei ce dă puterea de a stăpâni lumea, nemurirea şi răzvrătirea venită din ambiţia puterii şi a cunoaşterii. De aceea, poate, citeşti "Cartea pierdută a vrăjitoarelor" cu sufletul la gură. Şi te întrebi: când apare la noi volumul II, deja tradus în câteva ţări? Când va publica autoarea volumul III ?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO