Style

50 de ani de când Iuri Gagarin a zburat în spaţiul cosmic, pentru prima dată în istoria omenirii

12 apr 2011 217 afişări de Radu Racu
Din aceeaşi categorie

Google aniversează marţi 50 de ani de la primul zbor în spaţiu, efectuat de Iuri Gagarin, astronautul rus care a reusit o orbită completă a Pământului cu naveta Vostok, pe data de 12 aprilie 1961.

Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, la bordul capsulei Vostok 1, a efectuat o rotaţie în jurul Terrei, cu ocazia unui zbor orbital care a durat o oră şi 48 de minute(Citiţi şi Principalele momente din cursa pentru cucerirea spaţiului).

Iuri Gagarin s-a născut în satul Kluşino, aproape de Gjatsk (în prezent în regiunea Smolensk, Rusia), la 9 martie 1934. În 1968, satul a fost redenumit Gagarin în onoarea sa.

În 1955, după terminarea şcolii tehnice, a început formarea ca pilot militar la Şcoala de Piloţi Orenburg. În 1960, după o intensă căutare şi un proces de selecţie, Iuri Gagarin a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi pentru Programul Spaţial Sovietic.

Iuri Gagarin şi Gherman Titov s-au calificat din cei 20 de candidaţi pentru zborul în spaţiu, datorită performanţelor excelente din timpul antrenamentelor.

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul MiG-15UTI pe care îl pilota s-a prăbuşit în apropierea satului Novoselovo, conform versiunii oficiale publicate la acea dată de autorităţi.

Totuşi, există elemente care pun la îndoială atât data şi ora catastrofei cât şi împrejurările ei, conform unei anchete paralele desfăşurate de KGB. Rezultatele raportului nu au fost făcute publice până în prezent.

Citeşte şi: