Arts & Design

9 lucruri de făcut la început de toamnă

16 sep 2010 381 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
9 lucruri de făcut la început de toamnă

Toamna nu-i ca vara şi nici capitala nu-i la fel de la un sezon la altul. Vara Bucurestiul a fost un oraş în reluare, cald şi leneş ca o pisică. Acum oraşul se dezmorţeşte şi trebuie redescoperit printre mormane de frunze uscate şi trafic de sfârşit de vacanţă.

1.Terase acoperite de frunze
Bucureştenii nu trebuie încă să renunţe la terase pentru baruri, mai ales că, dacă îşi beau cafeaua pe terasă şi au norocul de rafale de vânt, există şanse mari să ia parte la o ploaie tomnatică de funze absolut inofensivă. Toamna e frumoasă la terasa DeBufet care e străjuită de un copac imens şi statui roase de timp, la Lente Cafe care e acoperită de viţă-de-vie şi la terasa "de sub pod", din Parcul Carol.

2. Un concert de pian
Dacă toamna ar fi un sunet, probabil că s-ar auzi cel mai bine de pe clapele unui pian. Astfel, pentru cei care vor să asculte toamna pe note, septembrie va găzdui în Bucureşti două concerte de pian majore. Pe 22 septembrie, la Odeon, pianistul Lucian Ban, împreună cu renumitul contrabasist de jazz John Hebert, reinterpretează moştenirea muzicală a lui George Enescu într-o manieră contemporană. Iar pe 26 septembrie la Ateneul Român Chopin reînvie pe clapele pianistului Sam Haywood, în cadrul evenimentului care aniversează 200 de ani de la naşterea compozitorului.

3. Un meniu nou
Pentru cei care vor să încerce "cea mai bună friptură de vită din lume" - conform experţilor germani, aceasta se găseşte în meniul restaurantul Prime Steaks and Foods, redeschis de curând în cadrul hotelului Radisson Blu. Cei care rămân fideli preparatelor de sezon, la Chez Marie vor găsi şi anul acesta must şi pastramă de oaie, iar la desert plăcintă cu dovleac. Iar Bistro Nana are în meniul de septembrie pere fierte în vin, ştrudel de mere cu nucă şi mere caramelizate.

4. Un concert de muzică rock sau chill
Pe 21 septembrie, la Romexpo, trupa rock Guns'N Roses va cânta însuşi imnul toamnei - November Rain. Să sperăm că nu va înceape să şi plouă ca în videoclipul melodiei. Iar pentru cei care preferă ceva mai "chill", pe 5 octombrie, la Sala Palatului, va concerta şi trupa Morcheeba în formula care i-a adus succesul internaţional, alături de solista Skye Edwards.

5. Un film romantic
Pentru sezonul melancoliilor ar fi poate mai potrivit un film franţuzesc boem şi deprimant ca "Paris" sau "Les chansons d'amour". Sau dimpotrivă, ceva mai vesel precum cea mai aşteptată comedie romantică a toamnei - "Going the distance", cu Drew Barrymore şi Justin Long. Iar dacă vă plac animaţiile amuzante, în variantă 3D, în cinematografe a apărut recent şi "Despicable me".

6. Lectură într-un parc
Dacă ar fi să petreceţi o zi de toamnă într-un parc, cu o carte (sau iPad) în mână, probabil că o alegere bună ar fi parcul Cişmigiu sau parcul Ioanid, acum cât verdele încă mai răzbate printre noile nuanţele de sezon. Recitiţi cu ocazia plimbărilor în parc Marile Speranţe de Charles Dickens sau o poveste publicată mai recent, în 2008 - "Muzeul inocenţei" de Orhan Pamuk.

7. Schimbarea garderobei
Toamna aceasta doamnele vor purta culori asortate, ţinute lungi şi croieli masculine. În trend cu noile linii ale acestui sezon magazinele de lux din Bucureşti au adus noile colecţii toamnă-iarnă 2010-2011. La magazinul Mengotti găseşti de exemplu accesorii de la Prada, ghete de la Dolce& Gabbana şi rochii lungi de la Fendi, The Place şi-a redecorat vitrina "all black", iar în Capitală s-a deschis şi un nou magazin monobrand - Moschino, pe Calea Dorobanţilor 181.

8. O vizită la Grădina Botanică
Expediţia în căutare de frunze colorate, castane şi ghinde, din Grădina Botanică, este printre cele mai relaxante activităţi pe care un bucureştean le poate întreprinde într-un weekend de toamnă. Sau în timpul săptămânii, dimineaţa înainte de serviciu, doar să nu se afişeze la birou cu frunze în păr.

9. Cursuri de artă şi gastronomie
Toamna începe şcoala, sau cursurile, pentru cei care vor să găsească o activitate artistică după birou. Deja au început înscrierile la Davinci Art School care organizează cursuri de artă (pictură, desen, modelaj, bricolaj) şi de istoria artei pentru preşcolari, şcolari şi adulţi. Aici cursurile sunt organizate pe trimestre sau pe module, cu participare o dată pe săptămână, din septembrie până în iunie.
O altă opţiune pentru cursuri de pictură şi ceramică dar şi pentru gastronomie este Fior Arte. Aici cursurile de artă durează două luni, iar cele de gastronomie o lună, cu participare o dată pe săptămână.