Style

Alearga, Clive, alearga!

02 apr 2009 44 afişări
Din aceeaşi categorie

Celebru pentru „Alearga, Lola, alearga", Tom Tykwer abordeaza acum thriller-ul financiar. „The International", cu Clive Owen si Naomi Watts pe post de investigatori ai abuzurilor savarsite de o corporatie bancara internationala, arata si se misca bine, dar nu nimereste tinta.

Dupa ce-a deschis festivalul de film de la Berlin, ocazie cu care o armata de nemtoaice a pazit Berlinale Palast doar-doar l-ori zari pe Clive Owen, „The International: Puterea banului" ajunge si in Romania propulsat de specialistul in thrillere cu impuscaturi Owen si blonda inteligenta Watts. Cei doi fac o echipa buna in acest blockbuster al lui Tom Tykwer, excelent sincronizat cu criza mondiala. Doar ca si in acest caz, ca si in „Quantum of Solace", corporatiile internationale aduc ghinion: actorii suna fals de indata ce deschid gura.
Owen si Watts sunt un agent al Interpolului si o procuroare din New York, care ajung sa lucreze la acelasi caz, acela al puternicei banci International Bank of Business and Credit (IBBC), pe care o banuiesc implicata in traficul international de arme. Mai mult, banca are prostul obicei de a elimina orice veriga slaba, de unde si indarjirea lui Luis Salinger (Owen), care si-a vazut cativa parteneri ucisi de hatisul de intrigi al corporatiei. Asasinarea unui important om politic italian ii conduce pe cei doi in apropierea unui membru al IBBC, iar pe noi ne da de colo-colo prin marile orase ale lumii. Ochiul atent la detalii al lui Tykwer (vezi „Parfumul") profita eficient de arhitectura rece a imenselor sedii de banci si construieste cadre peste cadre folosindu-se de intinderi de otel si sticla aseptice. Unul dintre ele, cand Salinger urca scarile spre sediul IBBC, este cat se poate sugestiv: oponentul uman, care si-ar putea pierde nu doar viata, ci si reputatia sau mintile in conflict, ajunge fata in fata cu inamicul organizational, anonim, hidra cu sute de capete internationale si influenta in locuri de pe tot cuprinsul globului.
Ceea ce ar fi trebuit sa fie un „Michael Clayton" (adica un thriller pentru intelectuali), a trebuit urgent modificat dupa cateva proiectii de proba primite dezastruos. Singurele scene spectaculoase raman urmaririle, Tom Tykwer facandu-l pe Clive Owen sa alerge eficient, din Luxemburg la Istanbul. Iar conflictul armat din celebrul muzeu Guggenheim din New York este categoric una dintre cele mai tari secvente de actiune din 2009. De vazut, dar fara sonor!
 
R: Tom Tykwer
D: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Bryan F. O'Byrne
Din 27 martie
 
Recomandari
Mai poti vedea „Vineri 13", o terifianta intoarcere la originile celebrului Jason Voorhees, sau „Franklyn", un thriller fantastic despre o societate a viitorului dominata de preoti. Filmul romanesc este reprezentat de „Marilena", in care Mircea Daneliuc decade si mai mult decat ne-a obisnuit pana acum.
Mai poti vedea „Vineri 13", o terifianta intoarcere la originile celebrului Jason Voorhees, sau „Franklyn", un thriller fantastic despre o societate a viitorului dominata de preoti. Filmul romanesc este reprezentat de „Marilena", in care Mircea Daneliuc decade si mai mult decat ne-a obisnuit pana acum.