Gastronomie

Alexandru Petroae: A lasat pianul pentru business

17 nov 2006 572 afişări
Din aceeaşi categorie
Alexandru Petroae: A lasat pianul pentru business

La numai 27 de ani, Alexandru Petroae, seful Depozitului de Vinuri din cadrul grupului RTC, poate spune ca are un trecut de business destul de incarcat, cu foarte multe companii si, in aceeasi masura, activitati in CV.
Spune despre el ca are spirit antreprenorial dezvoltat. O certifica toata cariera sa, inceputa la 16 ani intr-o tipografie unde facea aproape de toate. Alexandru Petroae a renuntat la gimnaziu pentru a urma Liceul de Muzica, unde a invatat pianul.
"In categoria mea de varsta eram printre cei mai buni. Participam chiar la concursuri si am castigat multe premii", povesteste seful Depozitului de Vinuri. "Numai ca la un moment dat am avut un mic accident la degete si nu am mai putut canta timp de o luna cu mana dreapta. Atunci am decis sa fac altceva, pentru ca mi-am dat seama ca acea cariera atarna de un fir de par."
Astfel, Petroae a lasat pianul, insa a ramas una dintre pasiunile lui, iar cand merge la Galati, orasul lui natal, unde are propriul pian, canta de fiecare data.
"De altfel, si cand fac cumparaturi prin Carrefour sau Cora ma pun la pianul din magazin si incep sa cant."
De la pian la informatica insa este o trecere majora. A terminat Liceul Mihail Kogalniceanu, profilul de informatica. "Mie trecerea mi s-a parut simpla, pentru ca imi placeau ambele domenii. De fapt este vorba de o claviatura si in pian si in informatica."
Facultatea a urmat-o tot in Galati, din motive de cariera, pentru ca deja lucra si considera ca orasul are multe de oferit din acest punct de vedere.
A urmat Facultatea de Stiinte Economice din Galati, la specializarea Managementul Firmei, timp in care preda informatica, mai intai ca profesor suplinitor in cadrul Liceului Economic, iar apoi la o scoala privata. "Eram foarte tanar, iar la Liceul Economic, elevii mei erau mai in varsta ca mine, pentru ca predam la seral", a spus Alexandru Petroae.
Pasul urmator a fost in domeniul carierei, cand s-a angajat in cadrul unei firme de comert si distributie, numita ProInfo. "La douazeci si ceva de ani am ajuns director executiv la acea companie."
"Ce-i drept, firma era foarte mica, dar cei de acolo au avut incredere in mine si in acest fel am dezvoltat afacerea aproape de la zero."
"Am deschis puncte de lucru, am pus la punct reteaua de distributie si tot asa. Am stat trei ani la acea companie, adica pana la terminarea facultatii."
In acest timp, s-a tinut si de facultate, cu toate ca recunoaste ca nu era prezent la toate cursurile sau seminariile. De altfel, spune ca unele lucruri pe care trebuia sa le invete i se pareau complementare, iar el deja aplica anumite strategii in business.
"Regaseam destul de multe informatii si metode de business, dar din punctul meu de vedere, teoria de la scoala era depasita in comparatie cu practica. Informatiile erau interpretate, dar nu erau puse si in aplicare. Pe mine m-a ajutat experienta si, de ce nu, si greselile pe care le-am facut", spune Petroae.
Masterul l-a facut la Bucuresti, insa un factor important in venirea sa in Capitala l-a reprezentat o fata.
A lucrat la Procter pentru o scurta perioada si apoi la Murfatlar, ca manager in vanzari. Spune despre el insa ca se plictiseste destul de repede de un job, pentru ca are senzatia ca se plafoneaza, motiv pentru care invata mult mai multe lucruri decat l-au invatat facultatea, masterul sau experienta.
"Asa am ajuns, de exemplu, sa fiu expert evaluator in proprietati mobiliare si imobiliare", a explicat el. "De altfel, imi place si sa joc pe Bursa. Am avut multi bani pe Bursa si mai am si acum, cea mai mare suma fiind de aproximativ 40.000 de euro." Cea mai mare pierdere? Petroae a pierdut in jur de 3.000 de euro intr-o singura zi si asta pentru ca a preferat sa-si urmeze instinctul impotriva sfaturilor brokerului sau care l-a sfatuit sa nu vanda anumite actiuni, iar el le-a vandut in pierdere. "Insa per total lucrurile sunt pe plus, chiar daca sunt foarte multe fluctuatii. Practic, in Bursa nu este important cat valoreaza actiunea ta intr-un moment anume, ci conteaza numai momentul in care investesti si in care scoti banii."
A ajuns sa joace pe Bursa in momentul in care a inteles ce inseamna de fapt piata libera de actiuni. Termenul ii era familiar inca din facultate, insa a fost nevoie de un broker care sa-l initieze si care sa-i explice exact termenii specifici si regulile jocului. Prima sa investitie a fost in jur de 30.000 de euro.
Tatonarea cu RTC a inceput la inceputul anului trecut. Pe vremea aceea, grupul facea head hunting si l-a contactat si pe Petroae, numai ca a existat o reticenta vizavi de varsta lui si modul in care ar putea conduce o echipa de oameni, asa ca au renuntat.
Ceva mai tarziu, tot cei din RTC l-au contactat pentru a-i oferi functia de administrator al BR Dinamic Distribution, o divizie mica a grupului, care se ocupa cu importul bauturilor alcoolice. "Firma a ajuns pe plus in sase luni, in conditiile in care am inventat si format toate parghiile businessului fara niciun ajutor din exterior", isi aminteste Petroae.
Ulterior, in luna ianuarie a acestui an, Radu Octavian, fondatorul grupului, i-a propus sa preia Depozitul de Vinuri. Numai ca el a refuzat pentru ca nu-si terminase treaba in cadrul BR Dinamic Distribution. "Acum ma ocup de amandoua. Companiile au fuzionat din punct de vedere functional, insa statutul lor juridic este distinct."
Pentru el, o zi de lucru nu este niciodata la fel, intrucat businessul este unul de nisa, cel putin pana in 2007. Foarte mult timp il aloca descoperirii de noi nise si oportunitati. Asta pentru ca, dupa spusele sale, de foarte multe ori un produs care are succes pe piata internationala nu are aceeasi soarta pe cea locala, cum sunt si chips-urile Pringles, spre exemplu.
Astfel, Petroae face singur cercetare de piata, ducandu-se personal in magazine, la raft, sa vada ce se cumpara.
"Piata vinurilor din Romania este, intr-un cuvant, needucata. dar evolueaza destul de mult. Cert este ca romanii nu au fost obisnuiti pana acum sa asocieze vinul cu gastronomia, dar lucrurile incep sa se schimbe", este de parere Alexandru Petroae.
Exista interes la nivel international de a intra pe piata locala, pentru ca foarte multe companii straine produc vinuri bune la costuri mai mici decat cele din Romania. "Maturizarea pietei este insa relativa. In Romania se vorbeste de cote de piata de 30%, ceea ce inseamna ca respectiva companie poate cumpara gustul, avand in vedere ca unul din trei clienti alege produsul ei", spune seful Depozitului de Vinuri.
Ca sa estimeze evolutia pietei, Petroae spune ca, in aproximativ doi sau trei ani, consumatorii romani vor invata sa asorteze corect vinul cu mancarea, vor ajunge sa bea un pahar de vin la masa si nu vor mai face mici greseli precum combinarea vinului cu cola.
Ce face dupa afaceri? "Timp liber nu prea am si cam tot ce fac se invarte in jurul businessului. Chiar si atunci cand ies cu prietenii se ajunge la o discutie de afaceri", marturiseste Petroae.
In schimb, multe dintre orele nedormite din noapte le aloca jocurilor pe computer. Spune ca nu este un hobby, ci doar un mod de a trece timpul.
"In facultate ma jucam pentru a testa strategii. Acum o fac doar ca sa ma mai relaxez din cand in cand", a spus el. "De obicei ma joc 'Warcraft' si 'Age of Empires'. Dar am inceput cu jocuri mai vechi, precum 'Dune'. Oricum, nu ma joc pe computer mai mult de doua ore, iar daca vad ca se lungesc lucrurile, gasesc o strategie sa inchei cat mai repede."
O alta pasiune sunt calatoriile, cu toate ca spune ca nu o face prea des in interes personal. Orasul care l-a surprins cel mai mult a fost capitala Slovaciei, Bratislava. De ce? Pentru ca seamana foarte mult cu Galati. "Aceleasi tramvaie, Dunarea, masini Dacia Logan si parca si oamenii sunt la fel. M-am simtit exact ca acasa."