Arts & Design

Asus 1018P - avangardă la 10 inchi

09 sep 2010 30 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie
Asus 1018P - avangardă la 10 inchi

Noul Eee Pc 1018P de la Asus, cu o diagonală a ecranului de 10,1 inchi impresionează atât la capitolul design, cât şi prin configuraţia care încorporează tehnologii de ultimă oră, reuşind în acest fel să fie un model de avangardă pentru clasa din care face parte.


Este primul netbook Asus cu această diagonală a ecranului care îmi place într-adevăr cum arată. În primul rând datorită materialului mai "nobil" (dacă pot să mă exprim aşa) utilizat pe capac sau în zona de sprijin a palmelor, aluminiul. Este un material care conferă unui echipament portabil un aspect aparte mai serios, mai elegant, mai business, chiar premium. O altă premieră pentru compania taiwaneză este dispariţia în totalitate a plasticul lucios din componenţa carcasei. În zona din jurul ecranului sau printre taste este prezent un plastic mat care ridică nota de eleganţă a întregului echipament. Este şi unul dintre cele mai subţiri netbook-uri pe care le-am utilizat până acum, are maxim 22 mm, dimensiune care, alături de greutatea de numai 1,1 kg, reprezintă atuuri incontestabile pentru manevrarea şi transportul fără efort.

Dimensiunea ecra­nului şi implicit a tastaturii sale îşi doveşte utilitatea în special în condiţii de portabilitate. Nu îl văd utilizat toată ziua la birou sau pentru orice tip de activitate atât datorită dimensiunilor mici, cât şi a puterii de procesare specific netbook-urilor. Îi stă perfect în postura celui de-al doilea sistem de utilizat în afara biroului, atunci când nu există acces la sistemul principal de lucru. Capacităţile sale portabile sunt plusate şi de acumulatorul cu 4 celule pe bază de polimeri, cu o autonomie reală de peste 5 ore şi jumătate, utilizat în modul de salvare a energiei.

Ecranul LED este luminos, afişează imagini clare şi culori vibrante, rezoluţia nativă de 1.024 x 600 de pixeli fiind destul de confortabilă pentru o vizualizare corectă. Tastatura ocupă aproape toată lăţimea suprafeţei pe care este aşezată, astfel că poate oferi o experienţă decentă la utilizare pentru perioade scurte de timp. Spaţierea optimă dintre micuţele taste poate asigura, cu puţină atenţie, o redactare fluentă. Touchpad-ul răspunde rapid la comenzile tactile, dar cele două butoane, chiar dacă sunt frumos stilizate şi în armonie cu întregul aspect, trebuie apăsate mai cu încredere pentru preluarea comenzilor.
Configuraţia cu procesorul la 1,83 GHz şi memoria RAM de 2 GB poate susţine din plin activităţile electronice desfăşurate prin intermediul internetului, lucrul în programele de tip office şi de mesagerie instant etc. Poate susţine şi rularea formatelor HD în 720p, cu anumite playere şi codecuri, mai puţin pe cele accesate într-un browser de internet. De imagini video full HD nu poate fi vorba aici din cauza absenţei unei plăci grafice dedicate.

Să nu uităm că avem la dispoziţie şi tehnologii de transfer al datelor de ultimă generaţie, USB-ul 3.0 fiind o premieră pentru clasa din care face parte, cu viteze de transfer teoretice de 10 ori mai mari decât ale bătrânului USB 2.0. Am remarcat şi Bluetooth-ul 3.0, şi el asigurând o comunicare mai rapidă cu telefoanele noastre inteligente. Menţionez însă că oferta de dispozitive cu USB 3.0 sau compatibile Bluetooth 3.0 este destul de firavă la noi, deci putem spune că netbook-ul Asus a fost lansat înaintea vremurilor sale. Ca un aspect reprezentativ pentru zonele de business, nu putea să-i lipsească cititorul de amprente, un accesoriu util celor pentru care securitatea datelor este vitală.
Netbook-ul Asus 1018P poate fi achiziţionat din această lună, în două versiuni ale carcasei, albă sau neagră, cu preţuri începând de la 1.800 de lei. www.imidoresc.ro

Caracteristici tehnice

Ecran: 10,1 inchi cu o rezoluţie nativă de 1.024 x 600 de pixeli; Procesor: Intel Atom N475 @ 1.83 GHz; Memorie RAM: 2 GB
HDD: 320 GB; Sistem grafic: Intel GMA 3150; Conectică: 2xUSB 3.0, 1x USB 2.0; Reţea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N; Altele: Bluetooth 3.0; Dimensiuni: 262 x 179 x 18-21,9 mm; Greutate: 1,1 kg; SO: Windows 7 Starter

Concluzii

Pro
n Aspect elegant, finisaje de calitate
n Este subţire şi uşor
n Configuraţie de ultimă oră cu USB 3.0 şi Bluetooth 3.0
n Autonomia
Contra
n Lipsa unei plăci grafice mai puternice

www. asus.com