Arts & Design

Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume, şi-a deschis propriul muzeu de artă în Mexico City

31 mar 2011 109 afişări de Negoita Anca Maria
Din aceeaşi categorie

Carlos Slim Helu, magnatul mexican care a fost pe primul loc în topul Forbes al miliardarilor anului 2011, după ce a ocupat acelaşi loc şi anul trecut cu o avere de 74 miliarde de dolari, a lansat de curând un muzeu în oraşul său natal.

Muzeul de artă Soumaya, denumit astfel în memoria soţiei sale, este acum deschis publicului şi găzduieşte în jur de 60.000 de opere de artă semnate de artişti ca Rodin, Leonardo da Vinci şi alţi artişti europeni, dar şi de muralişti mexicani ca Diego Rivera sau David Alfaro Siqueiros.

Cele şase săli de expoziţie fac din acest muzeu unul dintre cele mai mari din America Latină. Noua locaţie de artă se află în Plaza Carso, în partea de vest a oraşului. Carlos Slim (71 de ani), a declarat la cea mai recentă conferinţă de presă: "Muzeul Soumaya a fost populat cu lucrări separate şi colecţii din toată lumea. Mare parte dintre opere au fost cumpărate la licitaţii la Christie's şi Sotheby's".

Fernando Romero, ginerele arhitect al lui Slim Helu, este cel care a proiectat muzeul care este parte dintr-un proiect de dezvoltare urbană în valoare de 800 de milioane de dolari, numit Plaza Carso.

Doar câţiva miliardari din toată lumea, în afară de Slim Helu, se pot lăuda cu un muzeu propriu. Dintre aceştia fac parte:

1. Muzeul "The Broad" al miliardarului Eli Broad este încă în construcţie în Los Angeles. Acesta va găzdui colecţii de artă contemporană. Acesta deţine deja Broad Contemporary Art Museum.
2. Industriaşul Mitchell Rales are o colecţie de sculpturi Richard Serra şi colaborează cu artşti ca Jackson Pollock şi Robert Rauschenberg la muzeul său Glenstone Muzeum Foundation din Potomac, Maryland.
3. Investitorul Roland Lauder este proprietarul Neue Galerie din New York, muzeu cu artă germană şi austriacă.
4. Miliardarul francez Francois Pinault deţine Palazzo Grassi din Veneţia.
5. Reinhold Wurth şi-a plasat cele 14.000 de opere de artă din colecţia proprie în muzeul Wurth Collection din oraşul german Kunzeslau.