Arts & Design

Cum ajunge un bol de porţelan să coste 27 de milioane de dolari?

07 apr 2012 970 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Un bol chinezesc a fost cumpărat miercuri, în Hong Kong pentru fabuloasa sumă de 27 de milioane de dolari, depăşind de trei ori estimarea iniţială realizată de casa de licitaţii, scrie luxuo.com.

Preţul vânzării stabileşte un nou record pentru o piesă din ceramică aparţinând dinastiei Song din Nord (960-1127), conform reprezentanţilor Sotheby's.

"Acest bol este probabil cea mai importantă capodoperă de ceramică Song oferită vreodată la o licitaţie din Hong Kong", spun aceştia.

Ceramica "Ru"- denumită astfel după unul dintre cele 5 mari cuptoare folosite pe vremea dinastiei Song- e cea mai rară din China, şI se estimează că în lume au mai rămas doar 79 de piese complete realizate din acest material, majoritatea fiind păstrate în muzee.

Dintre aceste 79 de piese rare, bolul Ruyao Washer este singurul care păstrează o formă organică de floare şi glazură opacă.

Preţurile pentru artă au explodat în ultimii ani în China, alimentate de boom-ul economic şI de cererea constantă din partea colecţionarilor asiatici.