Arts & Design

Galeria de artă Gaep se mută după nouă ani, dintr-o clădire istorică într-un spaţiu modern, pe care-l inaugurează cu o expoziţie personală a lui Cătălin Pîslaru

04 oct 2023 173 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Galeria de artă Gaep, unul dintre cei mai vechi şi cunoscuţi actori locali din domeniul artei contemporane, se mută într-o clădire de pe strada Giuseppe Garibaldi 8, lângă Parcul Cinema Floreasca. Spaţiul a fost renovat complet şi regândit din punct de vedere arhitectural ca o galerie cu spaţiu expoziţional şi zonă dedicată pentru evenimente.

Expoziţia inaugurală la această adresă este un solo show al lui Cătălin Pîslaru, cel mai nou artist reprezentat de galerie.

Cu o suprafaţă de peste 300 mp şi plan deschis, noul spaţiu permite expunerea unor lucrări de mari dimensiuni şi poate fi configurat pentru diverse tipuri de instalări. Pe lângă spaţiul expoziţional, clădirea include o zonă dedicată pentru evenimente precum ateliere şi seminare de artă.

„După nouă ani petrecuţi într-o casă de secol XIX (aflată aproape de Foişorul de Foc din Bucureşti – n.red.), ne entuziasmează să facem o schimbare şi să ne mutăm într-un spaţiu cu design modern, în partea de nord a oraşului. Noul sediu ne va oferi mai multă vizibilitate, iar artiştii pe care-i reprezentăm şi care au expus deja de mai multe ori la Gaep vor avea ocazia să lucreze cu un spaţiu fundamental diferit şi să-şi gândească altfel expoziţiile”, spune Andrei Breahnă, cofondatorul Gaep, o galerie de artă contemporană cu un program de expoziţii ce prezintă lucrările unor artişti consacraţi sau în curs de afirmare.

Gaep reprezintă sau colaborează pe termen lung cu 14 artişti: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu şi Ignacio Uriarte. În cei nouă ani de activitate, a prezentat 40 de expoziţii în galerie şi şapte online şi a participat la 27 de târguri internaţionale de artă.

Expoziţia lui Cătălin Pîslaru, intitulată „All work and no play makes Jack a dull boy”, va dezvălui noi picturi ale artistului, cunoscut pentru abordarea sa minimalistă, dar plină de culoare. Lucrările lui sunt rezultatul unui proces care îmbină schiţe digitale, desen şi tehnici clasice de pictură.

Pîslaru (n. 1988, Chişinău) a absolvit studiile de licenţă şi master la Accademia di Belle Arti din Roma în 2013, iar în 2018 a obţinut o a doua diplomă, cu titlul de Meisterschüler, la Academia de Arte Frumoase din München. După absolvire s-a mutat la Düsseldorf pentru a se concentra asupra unei practici artistice care să armonizeze rigoarea dobândită în anii de şcoală cu simţul său înnăscut al umorului. Lucrările lui au fost prezentate recent în solo show-uri la galeriile Nir Altman (München) şi Schierke Seinecke (Frankfurt). ’All work and no play makes Jack a dull boy’ va fi prima sa expoziţie personală la Gaep şi prima din Bucureşti.

 

 

 

 

Foto: Cătălin Pîslaru, Nymphaea Elegy in the Secret Garden #2, 2023, tempera şi culoare ulei pe alu-dibond, 150 x 123 cm; prin amabilitatea artistului şi a galeriei Gaep