Arts & Design

Cum redevin anii ’50-’60 noua forţă în design după o perioadă de ”dominaţie” scandinavă: Stilul retro specific acelor ani vine cu o abordare cu totul nouă şi îndrăzneaţă, în care regulile stricte nu se regăsesc

22 nov 2023 208 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Anii ’50-’60 au avut o însemnătate aparte în design, aceasta fiind perioada care, prin îndrăzneala ei, a reuşit să instaureze un optimism estetic vibrant imediat după război. Culorile au devenit puternice, pasiunea a fost pentru imprimeuri, iar siluetele rotunjite s-au transformat în obiecte iconice. Aceştia au fost anii în care probabil s-au creat cele mai multe astfel de piese memorabile. Umbriţi oarecum domnia rece a minimalismului scandinav, anii 50-60 revin în forţă, în case, în estetica spaţiilor publice, după o perioadă de pandemie şi într-o actualitate marcată de conflicte majore. Şi poate exact de această bucurie estetică avem nevoie mai mult ca niciodată.

„Prosperitatea adusă de anii de după război i-a permis designului interior să înflorească şi exact asta a făcut“, se arată într-un material dedicat anilor ’50-’60-’70 publicat de portalul www.redecor.com. Culorile vibrante, siluetele aproape senzuale ale mobilierului, îmbinarea funcţionalităţii cu estetica, lucru vizibil mai ales în zona bucătăriilor, au transformat anii ’50-’60 într-un deceniu la rândul său transformaţional pentru design. Piese precum Eames Lounge Chair, cel mai cunoscut fotoliu din toate timpurile, şi veioza Flowerpot din acei ani au fost aduse, ambele fiind şi acum produse aspiraţionale pentru orice interior, indiferent de estetica dominantă.

După ani întregi de minimalism, pentru care perioada de pandemie a fost ca un fel de booster, efervescenţa anilor ’50-’60 câştigă teren, formula de revenire fiind la fel de îndrăzneaţă, cum altfel?

„Stilul retro specific anilor ’50-’60 vine cu o abordare cu totul nouă şi îndrăzneaţă, în care regulile stricte nu se regăsesc, fapt ce conferă libertate fiecăruia de a-şi exprima şi transpune pasiunile în designul interior. Printre particularităţile anilor aceştia în designul interior se numără utilizarea culorilor puternice, a accentelor de tip pop art, folosirea combinaţiei de texturi şi de materiale diverse, a mobilierului cu forme curbe şi rotunjite şi a elementelor decorative îndrăzneţe“, spun reprezentanţii The Home, unul dintre cele mai sofisticate „agregatoare“ online şi offline de mobilier şi decoraţiuni interioare.

Dacă cineva mai are vreun dubiu privind revenirea anilor ’50-’60 în prim-plan, este cazul pentru un update, revizitarea tendinţelor din trecut şi a obiectelor care au consacrat acest deceniu fiind utilă, acestea din urmă fiind mai la modă ca niciodată, mai ales când toată lumea vorbeşte despre sustenabilitate.

„Cu siguranţă anii ’50-’60 sunt din ce în ce mai prezenţi în abordările actuale. Există diverse motive pentru care această eră este din nou la modă, printre care nostalgia unei perioade autentice, dar şi interesul pentru reciclarea şi reutilizarea obiectelor. Stilul retro a devenit o opţiune populară pentru a decora cu piese vintage şi produse recondiţionate“, spun oficialii The Home. Ei vorbesc totodată şi despre impactul social şi cultural al acelor ani.

„În plus, particularităţile anilor ’50-’60 oferă libertatea deplină pentru a crea amenajări de impact şi autentice“, spun reprezentanţii The Home.

Potrivit acestora, într-o lume dominată de minimalism, anii ’50-’60 vin cu o abordare mult mai îndrăzneaţă, ce se distinge prin elementele interesante şi unice, conferind spaţiilor amenajate un aspect original.

„Pentru cei care doresc să abordeze anii ’50-’60 în interioare, fără să aducă modificări majore spaţiilor, este recomandat să se joace cu decoraţiuni specifice, precum tablouri în culori vibrante, candelabre, telefoane vintage sau ceasuri de perete iconice. “

Tapetul, mobilierul cu vibe retro, dar şi draperiile şi lenjeriile de pat cu modele interesante sunt alte câteva modalităţi simple prin care se poate obţine acel touch retro.

Mai departe, spun reprezentanţii The Home, canapeaua în culori aprinse precum roşu, verde, albastru sau portocaliu, fotoliul Eames, tapetul cu forme geometrice, corpurile de iluminat cu forme inedite, suspendate de tavan, dar şi ceasurile de perete cu diametru mare ori pick-upurile sunt câteva elemente iconice, reprezentative acelei perioade.

„Produsele semnate de Hkliving, un brand foarte îndrăgit şi special din portofoliul nostru, sunt ustensilele de bază pentru a obţine estetica anilor ’50-’60. Canapelele Retro, dulăpioarele, covoarele, dar şi vesela cu aceeaşi denumire sunt piese spectaculoase, care reuşesc să confere încăperilor personalitatea şi nostalgia acelei perioade.“

La capitolul fotolii care vor deveni un eye catcher sau emblematice, continuă reprezentanţii The Home, se numără piesele Meghan, Seon şi Peggy.

„Când vine vorba de corpurile de iluminat, atât lămpile pentru birou cu abajur colorat, candelabrele cu o singură sursă de lumină, cât şi lampadarele arcuite trebuie să se regăsească în fiecare încăpere, de aceea corpurile de iluminat Arc, Globular şi Eclipse se încadrează perfect în perioada anilor ’50-’60. Şi pentru că detaliile fac diferenţa, trebuie să menţionăm şi tabureţii din colecţiile Zig Zag şi Dot, piese pe care oricine le va admira.“

Dar dincolo de living, una dintre camerele dintr-o casă care a fost puternic influenţată de anii aceia este bucătăria.

„Creşterea economică după cel de-al Doilea Război Mondial a dus la un boom în zona de suburbii şi la ascensiunea bucătăriilor moderne. Bucătăria anilor 1950 este cunoscută pentru culorile ei optimiste şi vibrante. Mânerele de crom erau foarte căutate pentru că aduceau un plus de strălucire într-o perioadă în care lumea era fascinată de spaţiu şi de designul futuristic“, mai scrie www.redecor.com.  Potrivit aceleiaşi surse, tot în anii 1950 au ieşit la rampă combinaţiile jucăuşe, cum ar fi gresia care imită o tablă de şah.

Şi bulinele şi-au făcut loc la interior. Mai mult, această bucurie a unui nou început era prezentă chiar şi în cazul celor mai mici obiecte, cum este cazul feţelor de masă sau al obiectelor de veselă dintr-o bucătărie.

După ce anii întregi de minimalism au nivelat pur şi simplu interioarele unei lumi întregi, faptul că anii ’50-’60 dau buzna din nou, cu tot curajul lor colorat, este o veste cât se poate de bună, mai ales în aceste vremuri.

Şi mai este un lucru bun: minimalismul cuminte al ultimilor ani a creat involuntar şevaletul perfect pentru această revenire la bucurie în designul interior.