Arts & Design

Un oras european

02 apr 2009 46 afişări
Din aceeaşi categorie

Daca Moscova vi se pare prea plina de nouveau riches sau o alegere prea evidenta, incercati Sankt Petersburg, un oras cu o oferta culturala foarte bogata si cu o vechime de... 300 de ani. Sankt Petersburgul e, ce-i drept, foarte tanar pentru un oras, dar nimic nu ar da de banuit ca pe la anul 1700, aici nu era decat o zona mlastinoasa, inaccesibila, infestata de tantari. Tocmai in acest loc a hotarat Petru cel Mare sa cladeasca un oras european, care sa simbolizeze ruperea de trecut si sa fie Poarta Rusiei catre Vest. Iata de ce orasul are cate un pic din Viena, Praga si Amsterdam. Aspectul cel mai „izbitor" al Sankt Petersburgului e arhitectura. O catedrala a carei cupola straluceste in lumina soarelui, la orizont un pod peste un canal al raului Neva, marginit de siraguri de cladiri in culori pastelate. Traversand Neva, ajungi la Fortareata Sfintilor Petru si Pavel, unde sunt ingropati Romanovii si unde au fost gazduiti opozantii regimului tarist, dar si scriitori ca Feodor Dostoievski sau Maxim Gorki.

Si apoi, mai este si Palatul de iarna, ce gazduieste Muzeul Ermitaj, unul din cele mai mari muzee din lume. E nevoie de cel putin doua vizite pentru a-l asimila, macar in mica parte. Aici gasiti lucrari de Leonardo Da Vinci, Rembrandt, precum si creatii ale lui Van Dyck, Rubens, Tizian, El Greco, Cézanne, Picasso, Renoir, Monet, Matisse, Sisley, o incapere plina de picturi ale lui Gauguin, precum si multe altele. Pentru a va prii vizita, nu faceti un tur ghidat, ci acordati-va ragazul de a va bucura de opere in ritmul propriu.
 
Teatrul Ermitaj
Un monument al stilului neoclasic, Teatrul Ermitaj gazduieste in prezent spectacole de balet, muzica de camera, opera, dar si conferinte. De mici dimensiuni (poate primi 250 de spectatori), sala de spectacole are o forma semicirculara, fiind decorata cu statui ale lui Apolo si ale celor noua muze, plasate in nise. Construit din ordinul Ecaterinei cea Mare, initial a functionat ca teatru personal al imparatesei, care nu era doar spectator, implicandu-se si in scrierea libretelor. Teatrul este cel mai vechi din cadrul complexului Palatul de iarna, fiind o cladire independenta, conectata la corpul principal al palatului prin intermediul unei arcade ce leaga raurile Moika si Neva.
 
Dostoievski si Sankt Petersburg
 
Sankt Petersburg este locul actiunii multor scrieri ale lui Dostoievski, Muzeul Dostoievski, ultima casa in care a locuit marele scriitor, aflandu-se la doi pasi de statia de metrou Dostoievskaia. Muzeul e bine intretinut, iar biroul sau este pastrat asa cum era in ziua mortii scriitorului, ultimul sau gest (nedus pana la capat) fiind de a recupera o calimara cazuta pe jos, cel putin aceasta este varianta sustinuta de ghidul muzeului.
O alta modalitate de a-l sarbatori pe scriitor este un popas la cafeneaua... Idiot, care, intr-un oras mai putin legat de Dostoievski, nu se stie ce succes ar avea. Cafeneaua se bucura de popularitate printre expati, beneficiind si de un raft cu carti in engleza. De mentionat este si ca turistii sunt intampinati cu un paharel de vodca, din partea casei.
 
Peterhof
 
In trecut resedinta de vara pentru familia imperiala, Peterhof este un complex de palate si gradini interesant prin plasarea sa la malul marii, intr-o zona terasata. Complexul cuprinde Gradina Superioara, Parcul Inferior, Marele Palat, precum si o serie de fantani si caderi de apa, intregul sistem fiind facilitat de inclinarea naturala a zonei. Parcurile si gradinile se remarca prin varietatea stilurilor, s-ar putea spune chiar ca e o intreaga enciclopedie a designului peisagistic, fiecare generatie de imparati impunandu-si propriul gust. Impresionant este cum a fost posibila crearea unui spatiu verde atat de luxuriant si divers intr-o zona cu un climat atat de potrivnic.
Atentie vizitatori, anumite fantani au scopul de a ii uda pe oaspeti, desi au forma de umbrela, deci nu va lasati pacaliti, sau, de ce nu, bucurati-va de dusul rece!