Auto

Confort reinventat

22 apr 2014 187 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

V-Klasse de la Mercedes-Benz reprezintă conceptul reinventat al unui automobil de pasageri, care poate foarte bine transporta familii sau executivi în cel mai desăvârşit confort.

Modelul este unul nou şi înlocuieşte atât Vito, cât şi RKlasse, monovolumul crossover de lux pe care constructorul german l-a retras anul trecut de pe piaţa europeană, decizie motivată de vânzările foarte slabe.

Dar de ce este o noutate V-Klasse? În primul rând pentru că un constructor precum Mercedes-Benz a lansat un „van“ de lux, iar acest „van“ trebuie să fie unul special. V-Klasse a fost gândit pentru a merge într-o vacanţă alături de toată familia, într-o excursie cu prietenii pe biciclete în munţi, sau, şi mai important, pentru a fi utilizată ca limuzină la un eveniment de gală.

Tocmai pentru a fi atât de „flexibil“, V-Klasse vine cu două linii de echipare, V-Class şi V-Class Avantgarde, un pachet cu accesorii sport „Exterior Sports“ şi un pachet special pentru interior „Interior Design“, disponibil pentru fiecare din cele două echipări. Acestor lucruri li se adaugă două versiuni disponibile pentru ampatament, trei lungimi pentru caroserie, între 4,9 şi 5,4 metri, trei motorizări şi foarte multe opţionale care pot personaliza extrem de mult noul autovehicul multifuncţional.

„Prin noua V-Klasse, ne extindem gama de automobile premium pentru pasageri cu o limuzină ce poate transporta până la opt persoane“, a spus Dieter Zetsche, preşedintele boardului de conducere al Daimler AG şi directorul Diviziei de automobile a Mercedes-Benz. De la prima vedere, V-Klasse se identifică cu celelalte limuzine ale Mercedes-Benz. Partea frontală este dominată de grila impozantă a radiatorului în al cărei centru este amplasată steaua în formă tridimensională. În părţile laterale ale grilei se află farurile cu design progresiv care acum, pentru prima oară în segment, pot oferi tehnologie full-LED pentru toate funcţiile. Acestea sunt disponibile opţional.

Grila motorului este conturată în forma literei „V“ şi se uneşte elegant cu delimitarea cromată a grilei şi cu partea superioară a farurilor.

Dar cum era de aşteptat, „revoluţia V-Klasse“ se regăseşte la interior. V nu este doar un van, ci un autovehicul multifuncţional de lux. Materialele de o calitate superioară, luxoase, plăcute la atingere, la care se adaugă un concept de finisaje armonioase, detalii complexe şi un limbaj de design inedit. Cea mai fină piele Nappa este disponibilă pentru scaune, volan şi schimbătorul de viteze. Această ambianţă este completată pe timp de noapte de sistemul spectaculos de iluminare, cu trei culori disponibile. Un element special al interiorului este bordul, separat la mijloc de un element tridimensional care sporeşte senzaţia de spaţiu şi conferă întregului ansamblu o imagine de înaltă clasă. Secţiunea inferioară a bordului are un design care aminteşte de o sculptură, iar partea superioară aduce o premieră în segment: ca dotare opţională, aceasta poate fi finisată cu un aspect de piele cusută cu fir gros, în nuanţă contrastantă.

Alte caracteristici unicat ale Clasei V sunt displayul central, ce pare că pluteşte deasupra bordului, volanul multifuncţional cu 12 comenzi şi selectorul electric al transmisiei automate, la care se adaugă volanul ce poate fi echipat în premieră cu padele pentru schimbarea manuală a treptelor.

Mai mult, Clasa V poate fi echipată cu sistemul de control inovator cu touchpad, ce permite controlarea comenzilor sistemului de infotainment prin gesturi şi poate transcrie chiar şi literele scrise de mână pe suprafaţă - caracteristici întâlnite de obicei la telefoanele smartphone. Sistemul touchpad este disponibil fie cu sistemul Audio 20 CD, fie cu Comand Online. Cea mai nouă generaţie a acestui sistem Comand Online combină funcţiile sistemului audio, ale telefonului şi cele ale navigaţiei şi, mai mult decât atât, oferă un browser pentru internet cu sistemul de comenzi vocale Linguatronic şi poate recepţiona datele de trafic în timp real.

Sistemul audio cu surround de înaltă fidelitate Burmester oferă 16 incinte acustice şi un subwoofer pentru a crea o ambianţă auditivă perfectă.

Dar luxul nu poate fi lux decât dacă este acompaniat de propulsoare de top.

V-Klasse dispune de motorul diesel ultraperformant de 2,1 litri biturbo, „împrumutat“ de la S-Klasse. Vârful de gamă este V250 BlueTEC, are o putere maximă de 190 CP şi un cuplu motor maxim de 440 Nm, ceea ce îi conferă forţă la fel de mare şi agilitate comparabile cu predecesorul motor diesel V6 de trei litri.

Citiţi mai multe despre călătorii, în ediţia de mai a DA Premium, ce va aparea pe piaţă vineri, 25 aprilie, împreună cu Ziarul Financiar.