Arts & Design

Butonand in stilul Sony „ Vaio TT11XN

02 apr 2009 34 afişări
Din aceeaşi categorie

Nu am avut pana acum ocazia sa lucrez chiar si pentru un timp scurt, de testare, pe unul dintre vestitele Vaio. Le stiam doar din auzite sau vazute in diverse medii de informare sau la diversi altii, nu din experienta proprie. Le stiam dorite de toti, dar nu stiam daca datorita trendului, designului sau performantelor. Intre timp, am primit la testare unul. Si nu oricare, ci unul din seria TT, o linie care imbina aspectul de lux cu performante tehnice dintre cele puternice, adica unul dintre acele ultraportabile scumpe, modelul TT11XN..

La primul contact m-am abtinut cu greu sa-mi scot de la naftalina cel mai bun costum, cea mai scrobita camasa, sa o asortez cu o cravata pe masura pentru a ma integra in mediul obisnuit lui, o lume de afaceri eleganta, cu gusturi fine, pentru care pretul nu conteaza. E un ultraportabil de lux destinat in primul rand managerilor de top, fie ei sau ele, pentru care aspectul este absolut necesar la negocieri sau meeting-uri, dar care au nevoie si de puterea de calcul necesara indeplinirii sarcinilor in cel mai rapid mod posibil.
Aspectul este in principal simplu, elegant. Diferenta o fac micile amanunte, detaliile cromatice, de forma sau constructive. Predominantul negru este nuantat in mod placut de marginile laterale si de cele doua butoane cromate ale touchpad-ului sau de discretele elemente luminoase dual colorate din jurul butonului de pornire sau chiar al alimentatorului. Un element stilistic mai rar intalnit este asezarea butonului de pornire intr-un cilindru cromat in prelungirea balamalei pe partea dreapta a acestuia.
Opus, intr-un cilindru asemanator se afla conectorul pentru alimentarea de la priza. Mi-a mai placut asezarea butonului de deschidere a unitatii optice pozitionat frontal pentru a fi mult mai la indemana.
Asigurarea unei greutati minime (1,29 kg) pentru a fi purtat usor chiar si de catre doamne, fiind un echipament preferat in special de ele, a fost realizata bineinteles prin folosirea unor materiale foarte usoare si rigide, fibra de carbon. Astfel, este destul de sensibil si trebuie manevrat cu grija, caderile sau loviturile accidentale putand sa-i fie fatale.
Un ultraportabil fin dar plin de „muschi", adica de tehnologie de ultima ora. Pe langa procesorul puternic, dar mic consumator de energie, mai avem si o cantitate arhisuficienta de memorie RAM. Cei 4 GB sunt mai mult decat avem nevoie zi de zi cei mai multi dintre noi. Este printre putinele care au, chiar la aceste dimensiuni reduse, si o unitate optica incorporata, din pacate fiind doar un DVD-RW. Ma asteptam, mai ales datorita existentei portului HDMI, la o unitate Bluray.
Design-ul tastaturii ii asigura un aspect unic. Cu toate ca butoanele sunt un pic mai mici, sunt destul de distantate, astfel ca nu riscam deloc sa le gresim la scrierea rapida. Cursa mica si sistemul mecanic placut la atingere asigura o experienta de lucru foarte confortabila.
Ecranul construit pe tehnologie cu LED-uri are o rezolutie de 1366x768 pixeli care concureaza cu cea a multora dintre televizoarele LCD existente astazi si care asigura o vizualizare in cele mai bune conditii. Imaginea este luminoasa, clara, culorile intense si are unul dintre cele mai largi unghiuri de vizualizare. Bateria mi-a asigurat o autonomie de aproximativ cinci ore si jumatate, cu conexiunile wireless si bluetooth activate si cu luminozitatea ecranului la maxim. Am remarcat modul rapid in care acesta iese din starea de „stand-by", in doar 2 secunde.
Legat de partea de conectica, Sony nu face niciun compromis. Placa de retea Gigabit, Wireless-ul de tip N sau Bluetooth-ul 2.0 asigura rate de transfer dintre cele mai rapide. Porturile HDMI out, VGA out, Fire-Wire-ul, cititorul de carduri sau compatibilitatea DLNA extind posibilitatile de conectare.
Datele sunt protejate atat de un G-senzor care are grija de partea fizica a hard disk-ului, dar si prin existenta unui cititor de amprente care poate limita accesul la ele. Din pacate nu are o placa video separata cu un chipset mai puternic de la Nvidia sau Ati pentru a putea rula pe el jocuri de ultima generatie. Totusi, chipset-ul Intel existent a rulat filme in full HD la 1080p foarte bine.
Usor, subtire si cu un profil elegant, Vaio TT-ul este un ultraportabil in care se vede si se simte luxul. Este melanjul optim intre lux si tehnologie.
Il gasim la un pret de 10.699 RON pe www.sonycenter.ro.

Configuratia
- Ecran: 11.1 Inchi, LCD X-black cu tehnologie cu LED-uri
- Procesor: Intel Core2Duo SU9300 la 1.2 GHz
- Memorie RAM: 4 GB
- HDD: 160 GB
- Placa video: Mobile IntelÆ Graphics 4500 MHD
- Placa Audio: Realtek HD Audio
- Placa Retea: Gigabit
- Wireless: 802.11 b/g/n
- Conectica: Cititor de carduri, conector HDMI out, VGA Out, fire wire, 2 porturi USB
- Docking conector
- Greutate: 1.29 Kg
 
Pro
- eleganta si stil
- putere mare de procesare
- functionare ireprosabila
 
Contra
- pretul prea mare
- nu are o placa video mai puternica

 

www.imidoresc.ro