Travel

Cape Town si imprejurimile

16 apr 2009 84 afişări
Din aceeaşi categorie

Pentru cei care doresc sa schimbe decorul si chiar continentul in timpul vacantei, Cape Town si imprejurimile sale pot fi una dintre cele mai atragatoare destinatii de la capatul lumii, din Africa de Sud. Sugerand o masa festiva in asteptarea oaspetilor, Table Mountain este un platou imens, „invelit" mai mereu de un nor dantelat, ca o fata de masa, care se inalta la peste 1.000 de metri deasupra Cape Town-ului. Accesibil atat cu piciorul, cat si cu telecabina, Table Mountain ii rasplateste pe cei care il viziteaza cu un peisaj majestuos. Dintre cele 11 puncte-belvedere amenajate pe platou se pot admira orasul, peninsula si zona de coasta.

Telecabina, ce poate transporta 65 de pasageri, porneste din Tafelberg Road, ajungand pana in capatul de sus in 4-5 minute. Platforma telecabinei se roteste, oferindu-le turistilor o vedere de ansamblu in timpul mersului. Doar doua asemenea telecabine, construite in Elvetia, mai exista in lume, una in Alpii elvetieni si cealalta in Palm Springs, Statele Unite.
Table Mountain a fost nominalizat oficial pentru selectia celor 7 Noi Minuni ale Naturii, care urmeaza sa fie desemnate pana in 2011 printr-un vot final al unui grup de experti. Fundatia elvetiana care a avut aceasta initiativa a anuntat ca la inceputul anului 2009, Table Mountain se numara, alaturi de Marele Canion, Loch Ness, Muntele Fuji, Amazonul, Marea Bariera de Corali si Cascada Niagara, printre creatiile spectaculoase ale naturii din 222 de tari, care s-au calificat pentru etapa a doua de selectie datorita votului publicului din lumea intreaga.
 
Capul Agulhas
Extremele geografice sunt captivante pentru imaginatia umana. Din vremea primilor exploratori si pana in zilele noastre, provocarea suprema a fost de a ajunge la poli, de a atinge varfurile cele mai inalte si cele mai mari adancimi. O asemenea atractie a exercitat-o si Capul Agulhas, cea mai sudica bucata de pamant africana si punctul unde se intalnesc Oceanele Atlantic si Indian, locul „oficial" al imbinarii fiind marcat de o placuta. Tot aici se gaseste si un far, construit de exploratorii din timpuri de demult pentru a le fi punct de reper si pentru a-i proteja de marea zbuciumata . Si totusi, se pare ca marea a invins de multe ori in confruntarea cu navigatorii, dovada fiind cimitirul navelor - Zoetendal, Birkenhead sau Armiston sunt doar cateva din epavele care mai pot fi zarite de-a lungul coastei. Exista chiar si un muzeu al ambarcatiunilor naufragiate (Bredasdorp Shipwreck Museum), care ofera o imagine despre transportul naval in secolele trecute si stilul de viata al locuitorilor acestei pitoresti regiuni de coasta.

Campionatul Mondial de Fotbal 2010
Pentru cei pasionati de fotbal, s-ar putea spune ca numaratoarea inversa pana la urmatoarea editie a Campionatului Mondial a inceput. Competitia pentru Cupa FIFA 2010 se va desfasura in Africa de Sud. Pregatirile sunt deja in toi - la Cape Town se afla in constructie Green Point Stadium, care va avea o capacitate de 68.000 de locuri si va gazdui o serie de meciuri din campionat, printre care si o semifinala. Situat in apropiere de zona turistica portuara Victoria & Alfred Waterfront, stadionul va fi inconjurat de un parc urban, care se va intinde pe 60 de hectare. Exista de pe acum un tur cu autocarul, care iti permite sa-ti faci o idee despre unul dintre punctele fierbinti ale anului 2010.
 
Insula Pinguinilor
Robben Island (Insula Pinguinilor), situata la 7 km distanta de coasta, este locul unde a fost detinut in timpul politicii de apartheid Nelson Mandela, celebrul luptator pentru democratie care avea sa devina presedinte al Africii de Sud, distins in 1993 cu Premiul Nobel pentru Pace. Cei interesati de politica zbuciumata a acestei regiuni pot vizita insula, care este practic un muzeu viu. Turul standard cuprinde o vizita la inchisoarea de maxima securitate, ghizii fiind fosti detinuti politici, dar si un tur al insulei cu autocarul si o plimbare cu vaporasul. Durata unei vizite este de 3 ore si jumatate in total, inclusiv calatoria Cape Town „ Robben Island dus-intors. Ferryboturile catre insula pornesc din zona portuara Victoria & Alfred Waterfront.