După Afaceri

Ce mai face Etna, cel mai mare vulcan din Europa ?

13 mai 2014 1180 afişări
Din aceeaşi categorie

Pentru orice vulcanolog sau turist, Etna rămâne cel mai maiestuos vulcan activ din Europa. Este un con uriaş de rocă solidificată, ornat cu cratere din care se scurge lava încinsă care confirmă activitatea sa. Chiar şi astăzi, Etna, uriaşul care domină întreaga provincie italiană a Cataniei, pare un gigantic con negru, şi câteodată alb pe timpul iernii, vizibil de la o distanţă de peste 250 kilometri. În aceste condiţii, este evident că escaladarea sa devine o experienţă extraordinară, mai ales dacă este condimentată de sutele de poveşti şi întâmplări de pomină care înconjoară acest munte-vulcan de legendă.

Farul care erupe

Timp de sute de ani, „il Mongibello”, cum îi mai spun intalienii Etnei, a fost un adevărat far maritim natural pentru navigatori. În trecut, silueta sa impozantă era suficientă pentru navigatorii care nu mai avau astfel nevoie de compas, odată ce-l vedeau la orizont. Pentru pescarii şi navigatorii sicilieni, Etna a avut şi rol de anemometru, deoarece direcţia fumului ce ieşea prin crater indica direcţia vântului. De asemenai, vulvanul a avut şi rol de barometru, căci norii din jurul său indicau prezenţa iminentă a ploii.

Structura geofizică a vulcanului indică că acesta are de fapt un număr de patru mari cratere principale. Craterul Central, Bocca Nuova, format recent în anul 1968, Craterul de nord-est, format în anul 1911 şi Craterul de sud-est apărut şi el în anul 1971. Acest crater de factura cea mai recentă a crescut în înălţime în urma frecventelor erupţii de tip Stromboli, produse în ultimii ani.

Evident, tot ce ţine de un vulcan atît de grandios precum Etna este încănjurat de mituri, superstiţii, poveşti şi legende, dar în prezent, prin monitorizarea constantă făcută de specialiştii din cadrul Institutului Italian de Geofizică şi Vulcanologie, laolaltă cu ultimele descoperiri ale tehnologiei de profil, este posibilă predicţia eficientă a activităţii vulcanice, şi eliminarea oricărui factor de risc în ceea ce priveşte turismul pe Etna. Cu alte cuvinte, nu avem de ce să ne teme, dar avem atât de multe de văzut!

Colosul cu o înălţime de 3.350 de metri şi o reputaţie pe măsură, Etna aşteaptă pe oricine se încumetă să-l escaladeze, mai ales că poate fi parcurs cu piciorul de la poale spre crater de-a lungul numeroaselor trasee turistice sigure, stabilite de ghizii şi autorităţile locale. Cu toate acestea, Etna este un vulcan care erupe relativ frecvent, momente în care ascensiunile sunt oprite. Din fericire, erupţiile şi scurgerile de lavă aferente nu au o magnitudine distrugătoare, fiind mai degrabă moderate ca intensitate.

Citiţi mai multe detalii aici