Gadget

Ce n-a citit inca Parisul

12 mar 2009 48 afişări
Din aceeaşi categorie

Lansarea celui de-al treilea numar al impunatoarei publicatii Confluences poétiques, probabil cel mai important eveniment romanesc al targului, va avea loc duminica, 15 martie, in prezenta poetilor Luis Mizon, Jean Portante, Magda Carneci si Linda Maria Baros.

Cei 20 de poeti romani alesi spre prezentare publicului francez sunt: Paul Aretzu, Serban Axinte, Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Dan Coman, Traian T. Cosovei, Nichita Danilov, Marian Draghici, Mihail Galatanu, Serban Foarta, Claudiu Komartin, Angela Marinescu, Ileana Malancioiu, Cosmin Perta, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Dan Sociu, Liviu Ioan Stoiciu si Lucian Vasilescu. Desi trupele romanesti de comando cultural sunt fara indoiala mult mai reduse numeric decat ale, sa zicem, mexicanilor sau japonezilor si vor desfasura strategii mai putin stralucitoare decat ale turcilor sau sarbilor, care si-au deschis, fiecare, cate o cafenea literara, oarece zarva balcanica vom face si noi, macar prin dezbaterea Literatura romana in context european, un dialog ai carui protagonisti vor fi, pe data de 14 martie, incepand cu ora 17.30, Gabriela Adamesteanu, Dumitru Tepeneag, Daniel Cristea Enache si Paul Cernat.
 
Viva, Mexico!
La Paris este prezenta o delegatie de 36 de autori mexicani tradusi si publicati de catre editorii francezi. Printre ei, celebrul Carlos Fuentes, dar si autori de limba indigena, precum Briceida Cuevas Cob, exponent al culturii maya. Organizatorii isi prezinta oaspetele de onoare in urmatorii termeni: "Salonul din acest an va rataci pe meleagurile literaturii mexicane. O literatura - reflectare a unei natiuni a contrastelor -, plina de viata si veselie, detinatoare a unei lungi si profunde traditii culturale, expresie a unei tari aflate in continua innoire, contemporana noua, dar inradacinata in multiplele ei origini".
 
CARTI Digitale
Conferinte si dezbateri in spatiile de entertainment, la Barul Stiintelor sau pe platforma Lectures de dem@in, special dedicata noilor tehnologii, prezentari la standurile editorilor, noi modele de e-books ce pot fi descoperite zilnic, concursuri si premii - iata tot atatea incercari de a familiariza publicul cu diversitatea coplesitoare a ofertei digitale. Intensitatea furioasa a demersului este data, poate, si de faptul ca, dupa muzica, fotografie si video, cartea este ultimul continut cultural care a devenit digital. Vizitatorii au sansa ca, in Spatiul Nr. 3, gratie unor echipamente superperformante, sa se amuze urmarind diferitele verigi ale lantului digital: o carte de hartie se poate transforma pe loc in e-book, dupa care fisierul se poate metamorfoza la loc intr-o carte adevarata. Demonstratii live de dimineata pana seara.

B.D. la mare cautare
Banda Desenata pare ca va rapi foarte mult din interesul publicului pentru cartea de literatura "mainstream". Anul acesta, B.D. va avea un invitat de exceptie, cu ochi migdalati: autorul lui Soul Eater, cel mai recent fenomen editorial nipon. Doar in Japonia s-au vandut pana acum 12 milioane de exemplare din tomurile 1 & 2 ale Soul Eater, iar tanarul autor al cartii, Atsushi Ohkubo, vine in Franta nu doar ca sa-si celebreze succesul nipon, ci si sa-i sporeasca deja incredibilele dimensiuni la nivel planetar.

Materialul integral, cu opiniile exprimate de Magda Carneci si Linda Maria Baros, poate fi citit pe site la adresa www.zf.ro/ziarul-de-duminica