Ceasuri & Bijuterii

Bijuterii şi alte experimente

28 apr 2011 230 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Târgul de bijuterie contemporană "Autor" a debutat în 2009, când piaţa a cerut firesc o con­ti­nu­are a primei ex­po­ziţii de bijuterie din Bucureşti, denu­mită Extins - un proiect gândit de artistul Dan Pierşinaru care înfăţişa accesoriile creative ca pe o serie de instalaţii artistice.

Anul acesta, la cea de-a 5-a ediţie care a avut loc recent la Sala Dalles, târgul a făcut un pas înainte spre standardele târgurilor internaţionale de gen. Astfel că, în premieră, evenimentul a avut parte nu doar de accesorii creative şi experimentale, ci şi de un birou de stil reprezentat de Ioana Nicolescu, director al Code Noir, care a analizat ten­din­ţele actuale inter­naţio­nale. Consultantul de stil Ioana Nico­lescu a explicat care este im­portanţa acce­soriilor în viaţa unei fashio­nista: "Tendin­ţele în modă pornesc de la accesorii. Ima­gi­naţi-vă că o ro­chie neagră sim­plă se poate trans­for­ma într-o cos­tu­maţie stil anii '50, '60 sau 2010 în funcţie de cu­rea, geantă, biju­terii".

De asemenea, tot la târg, desig­ne­rul David San­du a per­for­mat o de­monstra­ţie live de creaţie de bijuterie în argint şi a prezentat pro­pria şcoală de biju­terie contem­porană, prima din Bucureşti. Publicul s-a aliniat pe lista de aşteptare pentru a învăţa secretele me­seriei de bijutier.

Pentru interesaţi şcoala durează apro­ximativ o lună, cursurile se desfă­şoară la atelierul designerului şi costă în jur de 400 de euro. Iar după terminarea cursu­lui designerii începători pot continua cu o serie de specializări în tehnici aplicate, care durează câteva zile.

Lângă David Sandu, la standul Code Noir, clienţii au aflat de la Ioana Nico­lescu şi care sunt noile tendinţe în modă pentru sezonul toamnă-iarnă 2011-2012 - "silueta burgheză de la Chanel, simbo­lurile răz­boinice care se regăsesc la Hermès sau stilul masculin dus la extrem la designerul Stella McCartney". Accesoriile din târg nu au fost nea­părat inter­pretări ale tendinţelor de pe podiumuri, ci au avut propriul specific.

Carla Szabo a folosit, de exem­plu, pentru biju­te­ri­ile sale păr de cal şi procedee din tehnica dentară pen­tru realizarea unor mici detalii. Iar LivingenBermudas, doi designeri călători prin lume, au expus o linie de brăţări, inele şi coliere negre împletite manual în jurul unor pietre semipre­ţioase, care merg purtate la aproape orice fel de ţinută. De la târg nu au lipsit nici bijuteriile arhitec­turale în tot felul de geometrii cu aspecte futuriste sau clasice.

"În accesorii se poartă acum arti­za­nalul, experi­mentele, folosirea tehno­lo­giilor noi şi a materialelor ecolo­gice", spune Nicolescu.

"Deşi au fost doar 1.900 de vizitatori anul acesta, târgul a avut parte de un public mai avizat care a fost dispus să cumpere mai mult decât în ce­le­lalte ediţii. Cel mai bine au vân­dut desig­nerii care au deja un renu­me şi clienţi fideli care au adus cu ei alţi cli­enţi. Publi­cul se ghidează încă destul de mult după vizi­bilitatea bran­dului", spune Dan Pier­şi­naru, coor­do­natorul pro­iectului.

Anul acesta la Autor au participat nume con­sacrate, dar şi nume noi ale designului românesc de bijuterie, printre care Ana Alexe, Alina Băncilă, Raluca Buzura, Angela Ciobanu, Roxana Davi­descu, Maria Filipescu, Izabella Petruţ, Angi Apostol, Ligia Stan, Carla Szabo şi LivingenBermudas. Preţurile bijuteriilor s-au încadrat între 20 şi 1.100 de lei.

Cei care nu au ajuns la târgul de la Dalles pot vedea noile trenduri în accesorii pe site-ul extins.com.