Ceasuri & Bijuterii

Ceasuri caritabile, care dau timpul inapoi

06 aug 2009 45 afişări
Din aceeaşi categorie

Chiar si inainte de sfarsitul erei exceselor si al epocii bling, manufacturile orologere, pe langa petrecerile glamour si evenimentele A-list, nu evitau nici implicarea in cauzele nobile, evident si pentru ca actiunile caritabile contribuie enorm la imaginea unui brand.

Unul dintre evenimentele care se bucura de o participare masiva a brandurilor haute-horlogerie este licitatia Only Watch, organizata la Monte Carlo o data la doi ani, sub patronajului Printului Albert, dedicata cercetarii distrofiei musculare Duchenne.

In 2005, licitatia a reusit sa stranga 1,9 milioane de euro prin vanzarea ceasurilor donate de manufacturi, iar in 2007 suma s-a ridicat la 2,7 milioane de euro.

Anul acesta, unul dintre cele mai interesante modele donate este modelul Clef du Temps Tourbillon, de la Confrérie Horlogere, un ceas al carui mecanism permite ... lungirea sau scurtarea timpului.

Fondatorul Confrérie Horlogere, Mathias Buttet, a pornit de la tema tiraniei timpului asupra fiintelor umane si a dorit sa creeze un ceas care sa ofere mai mult timp (celor care isi doresc sa prelungeasca unele momente sau care simt ca viata se scurge prea repede) sau, dimpotriva, sa scurteze momentele neplacute - optiune care va fi probabil foarte apreciata in aceasta perioada de criza ce pare ca nu se mai sfarseste.

Lasand la o parte partea filosofica si trecand la datele tehnice, purtatorul Clef du Temps poate „modula viteza" timpului cu ajutorul unei mici manete - in prima pozitie, trecerea timpului este incetinita la jumatate (astfel incat o ora este afisata ca o jumatate de ora pe cadran), in pozitia a doua vremea se scurge normal, iar in pozitia a treia, timpul trece de doua ori mai repede (o jumatate de ora devine o ora). Cu alte cuvinte, actionarea manetei modifica viteza de scurgere a orelor si a minutelor.

Memoria mecanica a ceasului le permite indicatoarelor orare sa ramana in pozitia 1 sau 3 cat timp doreste purtatorul ceasului, iar actionarea manetei in pozitia 2 reseteaza imediat acele la ora si minutul reale.

Ceasul mai include un secundar retrograd in dreptul orei 4 si un indicator al rezervei de functionare (80 de ore) in dreptul orei 8, iar forma mecanismului urmeaza contururile stilizate ale unui creier uman. Clef du Temps va fi produs intr-o serie limitata de 24 de exemplare.

Vacheron Constantin contribuie cu un exemplar din gama Quai de l’Ile - de fapt primul model unic din aceasta serie. Pentru prima data in istoria casei, un ceas Vacheron Constantin a fost realizat din tantal.

Cadranul, cartea de vizita a seriei datorita arhitecturii uluitoare si tehnologiilor extrem de sofisticate folosite pentru a anihila orice tentativa de falsificare, include si un mesaj de sprijin al evenimentului caritabil.

Frédérique Constant participa nu cu unul, ci cu trei ceasuri, prezentate intr-o caseta de bijuterii - The Heart Beat Trilogy.

Noul model Heart Beat Manufacture Pavée are carcasa din otel pavata cu 287 de diamante. Double Heart Beat Chocolate Pavée se alatura programului International Children’s Heart Foundation, deja sprijinit de manufactura.

Piesa are o carcasa din aur roz de 34mm si este pavata cu diamante care totalizeaza 1,17 carate. Al treilea model este Love Heart Beat, lansat de Frédérique Constant la Basel anul acesta si creat special din aur roz pentru Only Watch 09, care va avea loc pe 24 septembrie.