Arts & Design

Ceva vechi, ceva nou, altceva

06 aug 2009 128 afişări
Din aceeaşi categorie

Intr-unul din magazinele sale din Londra, designerul Tom Ford a adus obiecte de acasa pentru a personaliza vitrina minimalista si spatiul steril. Iar in magazinul Dunhill au fost amenajate un minicinematograf si un minirestaurant si chiar un loc pentru fumat trabucuri. Proprietarii de magazine celebri sau mai putin cunoscuti au inteles ca noua metoda pentru a ajunge la inima (si portofelul) clientilor e sa oferi ceva mai mult decat simple rafturi pline.

Si in Bucuresti exista cateva locuri in care te intorci, fie pentru ca ti-a placut prezentarea altfel a produselor, povestea obiectelor sau spatiul in care se regasesc ele. De exemplu magazinul Kombinat (Hanul cu Tei), deschis in decembrie anul trecut, e ca un ou kinder, nu stii peste ce dai. Locul e un amalgam de obiecte asezate frumos pe mese, rafturi, pereti, in cosuri de rafie, cutii, sus, jos, all around. Inauntru ai senzatia ca descoperi un pod al buncii (o bunica fancy si putin underground), in care ai vrea sa petreci cateva ore bune ca sa vezi tot, de la haine uber-cool la continutul revistelor aduse din Londra.

Kombinat aduce haine realizate de designeri autohtoni, alaturi de branduri mai bine cunoscute in afara precum Fly 53 sau SkunkFunk (preturi intre 100 si 300 lei). Recent a adus si rochii si fuste din tul parca luate dintr-un anumit magazin de haine fetis din Camden Town, Londra, in care am vazut intrand cativa punkeri si fete cu par roz si bocanci negri cu talpa dubla. In Kombinat tulul arata totusi mai inocent pentru ca putin mai departe sunt asezate bibelouri de pe vremea comunismului, care ti-amintesc mai degraba de bonuri pentru lapte si paine decat de catuse si cravase. In acelasi spatiu se regaseste o minilibrarie cu carti de arta si comics-uri aduse din Statele Unite si Anglia, o miniexpozitie foto a lui Andu Novac, iar vizavi - o cutie plina cu esarfe si bluze cu sclipici sub eticheta vintage. Din septembrie cand se vor intoarce clientii din vacanta, in Kombinat se vor organiza si diverse evenimente, dar intre timp daca ai drum in zona te poti opri pentru o discutie, ceva muzica buna si poate si o limonada.

Tot in Centrul Vechi, pe strada Covaci se gaseste si Thomas Antiques, un magazin de antichitati amenajat intr-o casa cu doua etaje narative, construita in 1920. Magazinul ii apartine lui Thomas, un olandez care a deschis afacerea cu antichitati anul trecut in august (investitie de 150.000 de euro) si care aduce obiecte din targurile vintage ale Europei sau chiar din casele romanilor. La intrare troneaza o bicicleta prafuita care probabil a purtat odata fructe si flori din vreo piata provensala, dar acum poarta doar o sigla cu Thomas Antiques. La parterul casei se aude cantand un ceas antic si te miri cum inca mai are glas sub lemnul invechit de vreme (este si unul dintre cele mai scumpe produse din magazin - 4.000 de euro). Insa de abia cand ajungi la etajul casei, pe scarile ce scartaie a vechi, realizezi ca magazinul e altfel decat celelalte afaceri inghesuite, cu vechituri. Ai impresia ca esti de data asta in casa strabunicii unde s-a adunat mobila din secole trecute, goblenuri atat de elaborate ca parca a durat jumatate de viata sa fie cusute si multe obiecte de valoare asezate in camerele mari, cu parchet scartaitor. Tot la etaj se gaseste si un balcon mic si nesigur, dar din care se merita sa arunci o privire romantica asupra Bucurestiului vechi, inainte de criza.