Travel

Courchevel – paradisul schiorilor si nu numai

03 dec 2009 183 afişări
Din aceeaşi categorie
Courchevel – paradisul schiorilor si nu numai

Courchevel, una dintre cele mai renumite statiuni de schi din lume, ofera senzatii tari nu doar pe pistele de schi, ci si pe pista de aterizare a aeroportului sau unde s-a filmat prima scena din filmul James Bond "007 si Imperiul zilei de maine". Din cauza pistei foarte scurte, aterizarea pune la incercare indemanarea pilotilor, si nu doar in filmul de actiune.

Situata in sud-estul Frantei, in zona Les Trois Vallées, cel mai mare domeniu de schi din lume, statiunea poate fi accesata si prin Geneva, de exemplu. Courchevel e o statiune pentru toate gusturile, dar, ce-i drept, nu si pentru toate buzunarele. Oferte mai avantajoase se pot gasi, totusi, la nivelurile mai joase, dar, pe masura ce urci, preturile devin mai mari, iar statiunile din ce in ce mai exclusiviste.

Accesibila atat cu avionul, cat si pe autostrada, statiunea Courchevel e dispusa pe patru niveluri: Courchevel 1300 (sau Le Praz), Courchevel 1550, Courchevel 1650 (Moriond), si Courchevel 1850. Fiecare nivel are caracteristici proprii, dar ritmul de viata devine din ce in ce mai alert cu fiecare cota.

Statiunea pe cote

Pentru cei dornici de relaxare exista Le Praz (cunoscut si ca 1300), un sat traditional frantuzesc, cu cabane rustice si stradute stramte, pietruite. Le Praz a gazduit proba de sarituri cu schiurile la Olimpiada din Iarna din Albertville din 1992. Viata de noapte a statiunii nu e foarte bogata, dar aici se gasesc cateva restaurante bune. Accesul catre partiile de schi se face cu ajutorul a doua gondole.

Courchevel 1550 se afla chiar sub statiunea 1850, cu piste albastre si rosii care duc pana in sat, iar o gondola si un teleschi cu sase locuri permit accesul inapoi sus. In Courchevel 1650 se gasesc mai multe magazine, baruri, si hoteluri pentru cupluri cu venituri medii si pentru familii nu foarte numeroase.

Courchevel 1850, o enclava de magazine scumpe, haute cuisine si locuri de intalnire sic, e o locatie foarte populara printre bogatasii lumii.

Pe vremuri dominata de francezi, este cu pre ca dere apreciata de miliardarii rusi (se pare chiar ca Roman Abramovici a incercat sa cumpere statiunea in 2003). Turistii "de soi" vin cu avioanele particulare si sunt rasfatati in hotelurile si cabanele de lux, se ospateaza in restaurante cu stele Michelin si, din cand in cand, mai fac o incursiune si pe partie.

Oferta de schi

Iubitorii sporturilor albe pot obtine fie un permis local pentru telescaune, care acopera zona Courchevel/La Tania, fie unul pentru intreaga zona Les Trois Vallées. Exista o varietate foarte mare de piste (27 de piste verzi pentru incepatori), 44 albastre, pentru intermediari, 38 de piste rosii si 10 negre pentru cei in cautare de adrenalina. Daca incepatorii sunt lasati pe maini bune la una din scolile de schi, cei cu mai multa experienta se pot aventura in Trois Vallées. Cele trei vai se intind pe o suprafata enorma, asa ca daca intr-o zi e vreme rea in Courchevel, sunt sanse sa dati peste vreme mai buna in Meribel sau in Val Thorens.

Pentru non-schiori

Si cei care nu schiaza se pot bucura de Courchevel. Au mai multe optiuni : patinoarul din Courchevel 1850, sau o plimbare pe una din potecile care leaga satele. Pentru mai multa aventura, puteti incerca un zbor cu parapanta, escalada pe gheata sau o cursa cu bobul. In Courchevel exista centre de zi unde copiii pot fi lasati in supraveghere specializata, dar si cursuri de schi pentru copii. E recomandabil sa faceti rezervari din timp, atat pentru centrul de zi, cat si pentru cursurile de schi.