Ceasuri & Bijuterii

Cum s-au intalnit arta, moda si calmul ardelenesc

22 apr 2010 158 afişări
Din aceeaşi categorie

In perioada 14-17 aprilie a avut loc la Cluj primul festival national care si-a propus sa imbine arta si moda, Cluj Fashion Week. Cu exceptia catorva esecuri organizatorice pe care le vom pune pe seama lipsei de precedent a unui astfel de eveniment de amploare, a fost o reusita - au participat peste 3.000 de oameni, dintre care aproximativ 450 au venit din Bucuresti. Festivalul a fost organizat de criticul de moda Alin Galatescu in colaborare cu designyourself, compania de PR cultural detinuta de Dragos Farmazon, in ciuda crizei economice care ameninta proiecte mai vechi precum festivalul de moda de la Iasi. "In organizarea CFW s-au investit aproximativ 50.000 de euro si daca n-ar fi fost barterele pe care le-am semnat cu hotelurile din Cluj , de exemplu, am fi avut nevoie de aproximativ 200.000 de euro", a declarat Galatescu pentru Dupa Afaceri.

Acestea fiind spuse, am "aterizat" in Cluj joi-seara, pe la ora 21.30, prea tarziu pentru a mai ajunge la vreun eveniment din festival, dar inca devreme pentru a lua un taxi spre unul dintre cele mai vestite restaurante din Cluj, Baraka. In ciuda oboselii si a catorva neintelegeri cu organizatorii, discutia cu accent ardelenesc pe care am avut-o cu domnul taximetrist ne-a binedispus. Din cate am inteles de la el, in traficul din Cluj, spre deosebire de Bucuresti, nimeni nu tipa, nimeni nu se bate, "ca doar nu ne-om lua la cearta pe tabla indoita". Atmosfera de la Baraka si mancarea buna ne-au colorat mai mult perspectivele.

A doua zi, evenimentele de pe lista incepeau cu o expozitie de bijuterie autohtona, realizata de tineri designeri de accesorii, la Polus Mall. O locatie nu foarte fericita pentru designeri, dar o ocazie buna pentru clujeni sa admire si sa cumpere lucrarile artistilor ca David Sandu sau piese semnate de nume mai tinere precum Oana Calin, Veronica Tarcatu, Valentina Lazar, Roxana Davidescu si Izabela Petrut, pentru a enumera doar cativa dintre participanti. De conceptul curatorial al festivalului s-a ocupat Dragos Farmazon, iar alegerea designerilor de accesorii s-a facut pe principiul asocierii tinerilor artisti cu nume consacrate. La ora 14.00 ma indreptam deja spre hotel Paradis pentru a participa la workshop-ul despre 21st Century Fashion in care s-a discutat coerent, pentru aproximativ doua ore, despre viitorul tehnologizat al modei si despre conexiunea modei cu arta. La discutie au participat printre altii si designerii Agnes Toma si clujeanul Lucian Broscatean.

In decursul aceleiasi zile, a urmat vernisajul celor doi artisti din New York, designerul de accesorii Graham Tabor si fotograful Miguel Villalobos, ce au expus bijuterii si poze fashion in Turnul Croitorilor- o minune arhitecturala cu exterior de cetate si interior futurist. De altfel, cei doi au fost pe durata festivalului nedespartiti de Diane Pernet, autoarea blogului de lifestyle A shaded view on fashion, care a prezentat la randul ei, in cadrul CFW, propriul festival de film de moda ASVOFF. Bijuteriile lui Graham aratau mai mult ca un soi de instalatii elaborate, din diverse materiale maleabile, prelucrate de artist si care povesteau despre un fel de intoarcere la salbaticie, departe de urbanism. Articolele sale costau cateva sute de euro si au mai fost expuse, pe langa Cluj, doar in New York si Japonia. Din cauza norului de praf vulcanic, artistii au fost nevoiti sa mai ramana o vreme in Romania - unul dintre ei a spus ca se va apuca de cursuri de ceramica, in Bucuresti, iar celalalt asteapta un balon cu aer cald care sa-l duca inapoi in State.

Turnul Croitorilor nu e departe de centrul Clujului, adica de Piata Unirii, unde se afla si faimoasa catedrala catolica din Cluj, impunatoare, construita in stil gotic. Tot acolo se gaseste si Muzeul de arta care are expuse permanent lucrari valoroase semnate de Grigorescu, Tonitza, Aman si Pallady, printre multe altele. Pe strada Eroilor, langa Casa Matei (incepi sa inveti denumiri de strazi si linii de autobuz cam din a doua zi), se afla gradina Bistro. Un mic Eden unde se mananca bine si ieftin, plin cu flori, pasari in colivii, rafturi amenajate rustic, mese si scaune din fier forjat.

La Casa Matei se afla de fapt si Universitatea de arte si design (se spune ca sectia de design vestimentar de aici o "bate" pe cea din Bucuresti, de la UNARTE) unde au fost expuse lucrarile de arta contemporana ale casei de licitatii ArtMark - Living Art, care si-a propus sa afiseze tendintele actuale ale peste 20 de artisti plastici romani: pictori, sculptori, graficieni.

In fiecare seara a festivalului, la hotel Napoca, au avut loc fashion show-uri care au imbinat aproximativ 29 de colectii semnate de tineri designeri precum Ada Bucsa, Iris Opris sau Diana Nita alaturi de nume ca George Neagu si Carmen Secareanu. In sala in care au avut loc defilarile au fost expuse si lucrarile fotografului de moda Mary Jensen, din proiectul "Remember McQueen", la care au participat si fotografii romani Oltin Dogaru, Ciprian Strugariu si Gabriel Hennessey. De atfel, tot in cadrul CFW a avut loc si cea mai mare expozitie colectiva de fotografie de moda din tara- 21st Century Lifestyle, unde au fost prezentate 180 de fotografii semnate de 18 fotografi romani.

Prima editie a festivalului a fost promitatoare, avand in vedere ca "nu am avut la dispozitie mai mult de o luna si jumatate pentru organizare. Pentru editia din toamna (10-13 noiembrie) am inceput deja pregatirile si avem in plan mai multi invitati din afara, designeri din Italia si Franta, un festival de fotografie dupa modelul celor din strainatate si cateva surprize", a incheiat Galatescu.