Style

Despre criza, emotii si... dureri de spate

04 feb 2010 680 afişări
Din aceeaşi categorie
Despre criza, emotii si... dureri de spate

E bine stiut ca orele lungi petrecute zilnic pe scaunul (de cele mai multe ori neconfortabil) de la birou pot provoca dureri cronice de spate. Toti "dependentii de birou" au suferit macar o data in viata de asa ceva. Si toti au dat vina pe viata sedentara. Dar daca durerea de spate este doar o metoda (foarte inteligenta) de a distrage atentia de la unele probleme emotionale pe care subconstientul incearca din rasputeri sa le evite?

Miruna Nicolaescu, consultant juridic la o multinationala, este cel mai bun exemplu. "Durerile de gat au inceput la o luna de la anuntarea crizei economice. Desi acum poate parea evident, acum un an mi-a fost greu sa fac asocierea. Cel care a descoperit problema a fost doctorul meu de familie care atunci cand ma trata pentru cefalee a observat ca am facut o obsesie din a nu fi data afara si ca doar despre asta vorbesc de luni intregi. Si m-a trimis la psiholog, unde am aflat ca sunt mult prea introvertita pentru binele spatelui meu..."

Unul dintre primii cercetatori care au enuntat aceasta teorie este John E. Sarno, profesor la Clinical Rehabilitation Medicine de la New York University School of Medicine. Potrivit lui Sarno, TMS (tulburarea musculo-scheletala) este o boala psihosomatica ce provoaca dureri cronice de spate si gat care nu pot fi ameliorate prin tratamentele medicale standard si asta pentru ca boala nu are cauze fizice, ci emotionale. Desi controversata descoperire a lui Sarno nu este acceptata in lumea medicala, acesta a tratat in ultimele doua decenii peste 10 mii de pacienti cu TMS. Remediul sau este cat se poate de simplu - tot ce trebuie sa faca pacientii este sa realizeze ca au o problema emotionala pe care o evita si atunci durerea de spate dispare ca prin minune. Sarno a publicat pana acum mai multe carti cu acest subiect. In prima ("Mind Over Back Pain") si in a doua ("Healing Back Pain: The Mind-Body Connection", care s-a vandut in peste 150 de mii de exemplare) explica cel mai bine cum functioneaza terapia sa.

Corina Popescu de la centrul medical Medsana, medic primar medicina generala cu atestat in ecografie generala, spune ca de cele mai multe ori durerile de spate se datoreaza pozitiilor incorecte pe scaunul de la birou. De asemenea, pozitia inclinata din timpul sofatului (mai ales la cei care sprijina cotul si stau aplecati intr-o parte) poate fi sursa acestor dureri.

Efectul, in aceste cazuri, este "o contractura a muschilor paravertebrali (aflati de o parte si de alta a coloanei, cei care ajuta coloana sa stea dreapta)". Cei mai multi care acuza astfel de dureri sunt cei care petrec foarte mult timp pe scaun - la birou sau in masina. Tratamentul clasic include antiinflamatoare si decontracturante, dar si gimnastica medicala si fizioterapie.

Doctorul psiholog Georgeta Paunescu de la centrul medical Medsana spune insa ca, "in orice acuza somatica, partea psihologica este extrem de importanta. Atunci cand suntem suprasolicitati, stresati, dezvoltam nelinisti sau anxietati, iar atentia noastra se centreaza mai mult asupra unui organ (de exemplu spatele) decat asupra problemei efective". Paunescu sustine ca oboseala si conflictele psihoemotionale - stresul profesional sau personal - sunt cauzele multor afectiuni care, in aparenta, sunt doar fizice. Putem somatiza nemultumirile si conflictele. Asa apar cefaleea, astenia, durerile de spate sau de stomac, tahicardia, lipsa de aer si lista poate continua la nesfarsit, ca doar omul este plin de resurse pentru a evita adevaratele probleme, explica psihologul.