Style

Dietele managerilor

27 aug 2009 431 afişări
Din aceeaşi categorie
Dietele managerilor

Pentru majoritatea femeilor de pe planeta, dietele nu mai reprezinta de mult un mister. Ele stiu care sunt principiile de baza ale oricarui regim, fie ca este sarac in grasimi sau sarac in carbohidrati. Fiecare dintre ele a vrut sa slabeasca la un moment dat.

Dar in ciuda „faimei" pe care si-au creat-o, dietele nu sunt doar de slabire si nu se adreseaza exclusiv femeilor. Pentru oamenii de afaceri si managerii extrem de ocupati, nutritionistii au gandit dietele personalizate de energizare si de dezintoxicare care, desi nu au ca prim scop scaderea in greutate, ajuta si din punctul acesta de vedere.

„Am avut pacienti manageri care imi spuneau ca, desi nu mananca foarte mult, din lipsa de timp, se ingrasa. Le-am explicat ca organismul nu functioneaza dupa programul lor, iar greselile de alimentatie si lipsa miscarii vor crea adevarate dezastre pentru sanatatea lor fizica si psihica", spune Maria Spiridon, nutritionist si dietetician la Centrul Medical Medsana. Pentru acestia, singura solutie este un program de mese stabilit cu un nutritionist. „Intr-o agenda foarte incarcata pentru afaceri s-a facut loc si pentru orele de masa, chiar si pentru miscare", spune Spiridon. Rezultatul a fost un surplus de energie si buna dispozitie. Si scaderea constanta in greutate.

Ceea ce fiecare dintre noi ar trebui sa stie deja atunci cand vine vorba de sanatate (si nu numai) este ca dietele extremiste nu sunt o solutie care sa functioneze pe termen lung (atat in ce priveste slabirea, cat si energizarea sau dezintoxicarea). Si totusi, dietele minune se vand in afara foarte bine. Chiar si pe timp de criza. Una dintre cele mai noi si mai cautate metode de dezintoxicare din SUA in acest moment presupune ca persoana in cauza sa bea doar sucuri de fructe si legume la fiecare doua ore timp de doua saptamani. Cei care au incercat acest regim sustin ca nu s-au simtit slabiti sau infometati. „Este o dieta bazata numai pe carbohidrati, o cantitate minima de proteine, vitamine si minerale si de aceea nu le-a fost foame. Acest lucru inseamna ca dieta a fost dezechilibrata din punct de vedere nutritional, carbohidratii fiind aproape unicul principiu nutritiv. Lipsa lipidelor impiedica absorbtia vitaminelor liposolubile si de aceea o astfel de dieta nu trebuie tinuta mult timp", spune Spiridon.

Ceaiul verde, ciocolata amaruie, apa si prietenii - aceasta este reteta datatoare de energie pentru Ana Maria Pipera, junior brand manager, International Brands Peroni Nastro Azzurro & Pilsner Urquell, Ursus Breweries. Alaturi de un stil de viata cat mai sanatos. Pentru Ana Maria Pipera este important sa se simta in forma - „am invatat sa nu ma neglijez si consider ca starea de bine poate fi un avantaj atunci cand incep un proiect nou".

„Nu am tinut diete extreme, nu imi plac extremele si nici nu as incerca sa abuzez de starea mea de bine", spune Pipera. „Pentru ca am parte de un ritm alert si solicitant - birou, evenimente, sport, obligatii sociale - incerc sa urmez o forma de terapie naturala de energizare. De aceea, atunci cand diminetile nu incep foarte devreme, ador sa-mi consum pe indelete combinatia de sucuri naturale din fructe proaspete." Pipera nu ocoleste niciodata pranzul „pe care incerc sa-l compun din mancaruri calde. Mi-am format un obicei sanatos pe care il recomand: aperitiv - gustari usoare, reconfortante, ce constau in bruschete cu rosii, sardele marinate, legume de sezon".

Maria Spiridon, nutritionist si dietetician: „Intr-o agenda foarte incarcata pentru afaceri s-a facut loc si pentru orele de masa, chiar si pentru miscare"