Style

Eficienta scorsesiana

03 nov 2006 28 afişări de Stefan Dobroiu
Din aceeaşi categorie
Eficienta scorsesiana

In lumea gangsterilor, Scorsese e la el acasa. Dupa "Mean Streets", "Goodfellas", "Casino" si mai apropiatul "Gangs of New York", regizorul se intoarce pe un domeniu familiar, pe care-l schimba pe ici pe colo: politistii folosesc telefonul mobil mai mult decat pistolul (in... beepuri sa ne masuram?), gangsterii nu mai sunt italieni, ci irlandezi, iar actiunea se petrece in Boston. Rezultatul? Doua ore si jumatate de urmariri, rasturnari de situatii, apeluri telefonice si impuscaturi cunoscute mai bine sub numele de "The Departed"/"Cartita".
E Scorsese, deci povestea trebuie sa fie complicata, arborescenta, cu multe personaje. Totul se invarte in jurul politistilor din Boston, care vor cu tot dinandinsul sa-l "infunde" pe Frank Costello (Jack Nicholson), un mafiot care taie si spanzura pe strazile rele ale orasului. Pentru a-l prinde, sefii politiei - Queenan (Martin Sheen) si Dignam (Mark Wahlberg) il conving pe Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), politist si el, dar crescut in cartierul lui Costello, sa se infiltreze in banda mafiotului. Ceea ce nu stiu ei este ca acesta are si el o "cartita", pe Colin Sullivan (Matt Damon), infiltrata in politie.
Cele doua cartite afla una de cealalta, iar descoperirea identitatii celuilalt se transforma intr-un joc pe viata si pe moarte, in acest film despre minciuni, tradare si sacrificiu. Totul se complica si mai mult cand Colin si Billy se indragostesc de aceeasi femeie, psiholoaga Madolyn (Vera Farmiga).
Suna ca o telenovela? Nu este departe, dar e o telenovela cu impuscaturi, iar lacrimile de film sunt provocate nu de sentimente prea puternice, ci de frustrare si de tensiunea de a juca in fiecare moment al vietii un rol atat de perfect, incat personajele nu mai stiu unde incepe rolul si unde se termina propria lor identitate. "Imi vreau identitatea inapoi", spune la un moment dat Billy (DiCaprio). Bineinteles, acest joc subtil dintre minciuna si adevar, acest schimb de masti din ce in ce mai rapid avea nevoie de niste actori pe masura. Iar Scorsese a ales foarte bine, asa ca vedem un DiCaprio atent si nuantat, un Damon foarte viclean si un Nicholson extraordinar, combinatie intre scriitorul rautacios din "As Good As It Gets", alcoolicul posedat din "Shining" si maleficul Joker din "Batman".
Surprinzator pentru Scorsese, caruia ii place la fel de mult sa se afle in fata tastaturii ca si in spatele camerei de filmat, "Cartita" este un remake dupa un film celebru in China, "Infernal Affairs". Cu toate acestea, povestea regizorului nu este aproape deloc tributara originalului chinez, Scorsese concentrandu-se mai mult pe personaje si relatiile dintre ele, deci pe psihologic si nu neaparat pe spectaculos. El reuseste astfel un film extrem de eficient (sfarsitul este concludent pentru "curatenia" stilului), alert si volatil.
Regizorul renunta la secventele lungi (va amintiti interminabilul tracking din "Goodfellas"?), la cadrele trase cu camera in mana si se concentreaza pe o imagine mult mai rapida. Sursele de inspiratie, a declarat Scorsese, sunt filmele noir ale anilor '40 si peliculele asiatice "Oldboy" al lui Chan-wook Park si "Bad Guy" al lui Kim Ki-duk. Prin urmare, asteptati-va la un Scorsese pe repede inainte (sau "ultra-kinetic"), iar tensiunea insuportabila de la sfarsit sigur o sa provoace o reactie gen "wow, dar chiar era nevoie sa...?"

The Departed/Cartita
R: Martin Scorsese
D: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen, Mark Wahlberg, Vera Farmiga
Din 10 noiembrie