Arts & Design

EliteBook 2730p, un ultraportabil de fier

12 mar 2009 38 afişări
Din aceeaşi categorie
EliteBook 2730p, un ultraportabil de fier
Multi dintre noi utilizam zi de zi un laptop cu ajutorul caruia ne rezolvam sarcinile de serviciu, ne potolim foamea de informatie, avem acces la diversele casute postale, comunicam prin mesageria instant, ascultam muzica sau vizionam filme. Din punctul meu de vedere un laptop ar trebui sa fie usor, sa fie destul de puternic, sa aiba o autonomie onorabila si sa nu fie foarte scump.
Am primit la testare ultraportabilul-tablet al celor de la HP, EliteBook 2730p, cu o configuratie de top, facilitati si caracteristici tehnice cu mult peste celelalte din clasa lui. Are un design simplu, serios, practic cu linii drepte, riguroase si cu unghiuri de 90 de grade cu aspect solid si rezistent, mai mult de business. Iti atrage privirea prin calitatea materialelor, dar si prin culoarea carcasei, un argintiu deschis de otel inoxidabil, de altfel chiar materialul din care sunt fabricate anumite parti ale ei. Partea dorsala are culoare neagra si este acoperita cu un strat cauciucat care ajuta atat la atenuarea posibilelor socuri, cat si la stabilirea unei aderente cat mai mari cu suprafetele cu care vine in contact.
EliteBook-ul 2730p este construit astfel incat sa intruneasca standarde militare din cele mai riguroase, rezistenta sporita la socuri si vibratii, la nisip si praf, la umiditate excesiva si altitudine mare, precum si la temperaturi extreme. Este capabil sa functioneze la temperaturi cuprinse intre -29 si + 60 grade Celsius, la umiditate de pana la 95% sau la altitudini de 4500 metri. Structura este constituita din aliaj de magneziu, iar ecranul este acoperit cu o sticla tratata chimic pentru o rezistenta sporita. Si carcasa este acoperita cu un strat special, DuraFinish, care o protejeaza la zgarieturi si care mai protejeaza toate elementele grafice imprimate astfel ca mereu acest laptop va arata ca nou. Tastatura, DuraKeys, este protejata de un lac special, literele imprimate rezistand cu 50 la suta mai mult.
Mai are multe alte sisteme dinamice, hardware sau software, care ajuta la protejarea componentelor echipamentului si deci, implicit, la protejarea informatiilor si datelor stocate pe el. Include un sistem numit 3D Drive Guard, un accelerometru pana la urma, care la socuri, vibratii puternice sau miscari (caderi) bruste inchide orice sesiune de transfer de date si parcheaza capetele hard disk-ului pentru a nu se deteriora.
Tablet-ul este functionalitatea si aroma sa principala, unica. Ecranul sensibil numai la apropierea stylus-ului din dotare este util si comod la utilizare. Este foarte simplu si lejer sa citesti documente electronice sau sa parcurgi internetul si sa tii notebook-ul in acelasi fel in care ai tine o carte sau este la fel de simplu sa il folosesti ca pe un caiet de notite. Impreuna cu Sticky Notes si Windows Journal, scrisul de mana care este mult mai rapid decat tastarea ne poate fi util in anumite cazuri. Are bineinteles si functionalitati de recunoastere a scrisului de mana si o face chiar foarte bine.
Datorita normelor suplimentare de rezistenta si faptului ca este un tablet si deci trebuie sa aiba elementele magnetice necesare desupra lui, vizualizarea pe el este un pic ciudata. Ecranul nu este destul de luminos ca la orice alt laptop. Pentru cine isi doreste functionalitatea de tablet trebuie sa accepte acest mic neajuns. Al doilea minus important este legat tot de partea vizuala: nu are o placa video separata pentru a putea rula aplicatii grafice de noua generatie, cum ar fi jocurile.
Tastatura este excelenta, una dintre cele mai bune pe care le-am intalnit la un laptop. Cursa foarte mica a tastelor, de numai 2 mm, sporeste viteza de scriere pentru cei care folosesc metoda oarba. Mouse-ul traditional la un desktop este inlocuit in general la un laptop ori de un touchpad ori de un mic stick aflat in centrul tastaturii, dar foarte rar de amandoua odata ca in cazul de fata. Butoanele de sub touchpad, taiate in carcasa efectiv, mi s-au parut putin cam rigide, tepene. Oricum, avem la dispozitie comanda dubla, acestea fiind dublate de inca doua, normale, asezate deasupra touchpad-ului cu care m-am inteles mult mai bine.
Mica lampa asezata langa camera web isi dovedeste din plin utilitatea atunci cand suntem in medii slab sau deloc luminate. Eu am folosit-o din plin noaptea, neavand nevoie sa mai aprind o sursa de lumina suplimentara.
Bateria cu 6 celule Li-Ion mi-a asigurat o autonomie de lucru de aproape 4 ore si jumatate, timp in care conexiunea wireless a fost activa. Si daca tot nu ne ajunge, avem un conector prin care ii putem atasa o baterie suplimentara.
Legat de conectivitate, putem spune ca este un echipament limitat in performantele de transfer mai mult de reteaua la care se leaga decat de caracteristicile lui implicite. Are placa de retea Gigabit, wireless de ultima generatie de tip N care poate asigura transferuri teoretice de 300 mbps si Bluetooth 2.0. Sa nu uitam de modulul 3G incorporat care ne ajuta sa ne conectam la internet de aproape oriunde mult mai simplu si mai usor, fara a mai utiliza un modem pe usb.
Echipamentul include si alte cateva optiuni foarte utile: cititorul de amprente, suita de programe HP Protect Tools, cititorul de carduri sau camera web cu 2 Megapixeli. Cu o greutate de numai 1,7 kg si o grosime de 28,2 mm este usor de manevrat si de transportat.
Il gasim in reteaua partenerilor Gemini SP la un pret recomandat de 1340 euro fara TVA. Review-ul complet poate fi gasit pe www.imidoresc.ro.

Pro
- constructie solida, rezistenta la socuri
- modulul 3G incorporat
- lampa HP Night
 
Contra
- nu are placa video separata
- ecranul nu este destul de luminos
- nu are hdmi out
 
Caracteristicile tehnice
- ecran de 12.1 inchi
- procesor Intel Core 2 la 1.86 Ghz
- memorie 2048MB
-HDD de 120 GB la 5400 rot/min
- Baterie 6 cell Li-Ion
- Greutate 1,7 Kg
- Camera web de 2MP
- Placa de retea Gigabit
- Bluetooth, Wireless si modul 3G incorporat