Gadget

Vrei să vorbeşti cu şeful şi nu-l găseşti? Caută-l în sala de şedinţe

14 feb 2012 1076 afişări de Adelina Mihai
Din aceeaşi categorie
Vrei să vorbeşti cu şeful şi nu-l găseşti? Caută-l în sala de şedinţe

Executivii de top îşi petrec o treime din timpul de lucru în şedinţe, arată un studiu realizat de studenţii de la London School of Economics şi Harvard Business School, scrie Wall Street Journal.

Studiul a fost realizat pe baza înregistrărilor realizate de asistenţii personali ai 500 de directori executivi din toată lumea, care au notat în agende activităţile desfăşurate pe parcursul a mai mult de 15 minute în timpul unei săptămâni de lucru aleasă de cercetători.

Deşi nu a fost încă finalizat, rezultatele preliminare ale studiului arată că, dintr-un eşantion de 65 de CEO, timpul de muncă al executivilor s-a împărţit astfel: 18 din 55 de ore de lucru dintr-o săptămână l-au petrecut în şedinţe, mai bine de trei ore au vorbit la telefon telefon, iar timp de cinci ore au luat masa în scop de afaceri. În rest, timpul rămas a fost alocat călătoriilor, activităţilor personale, cum ar fi sportul sau prânzul cu soţii/soţiile sau unor activităţi de scurta durată. Munca individuală a însumat şase ore de muncă dintr-o săptămână.

Cu cât mai mulţi angajaţi raportează direct CEO-ului, cu atât acesta petrece mai mult timp în şedinţe interne. Implicarea CFO-ului sau a COO-ului în aceste raportări ar putea reduce din timpul alocat şedinţelor la care participă CEO-ul, mai arată cerectarea.

Cercetătorii nu au fost surprinşi de timpul petrecut de executivii de top în şedinţe, având în vedere că unul din rolurile unui CEO este acela de a gestiona relaţia cu angajaţii şi de a se întâlni cu clienţii şi cu consultanţii.

O agendă de CEO plină de şedinte - adesea înlocuite de videoconferinţe în multinaţionale- poate indica faptul că executivii sunt loiali companiilor şi au o relaţie apropiată faţă de manageri şi clienţi. Cu toate acestea, ei ar trebui să aloce mai mult timp pentru a se gândi la strategia companiei, sfătuiesc specialiştii.

Rory Cowan, CEO al firmei de IT Lionbridge Technologies, care are aproape 4.500 de angajaţi, spune că nici nu mai ştie când nu este într-o şedinţă. Cu toate acestea, în loc să petreacă mult timp în şedinţe faţă în faţă, preferă să vorbească prin SMS-uri, instant messaging sau videochat.

"Uneori, am câte patru sau cinci ferestre de calculator deschise în acelaşi timp. Ca rezultat, rar întâlnirile mele durază mai mult de 15 minute".

La polul opus se află executivi precum Jon Oringer, CEO- ul companiei Shutterstock Images din New York, căuia nu pare să-i lipsească timpul individual de lucru.

"Rar vorbeşte la telefon şi are, în medie, câte trei şedinţe pe zi, cu o durată cuprinsă între 30 şi maxim 90 de minute". În restul timpului îşi urmăreşte competitorii, monitorizează traficul de pe site şi lucrează la propriile proiecte. Programul său de lucru începe dimineaţa la 9:30 şi de termină la ora 4 după-masa, însă munceşte foarte mult de acasă, inclusiv în weekenduri.

Modul în care un executiv de top îşi alocă timpul de lucru influenţează direct profitabilitatea şi productivitatea angajaţilor, mai arată studiul. Pe un eşantion de 94 de CEO din Italia, rezultatele parţiale ale cercetării arată că performanţa unei companii este dată de tipul de şedinţe la care participă CEO-ul: întâlnirile cu persoanele din afara companiei nu ajută la îmbunătăţirea productivităţii în companie, performanţa fiind determinată de mai multe şedinţe interne.