Arts & Design

Galeria artiştilor uitaţi

08 iul 2010 81 afişări
Din aceeaşi categorie

Pe strada Puţul lui Zamfir 22-24 s-a deschis recent Colors Art Gallery, prima galerie de artă modernă românească din ţară, care prezintă până pe 9 iulie expoziţia cu vânzare "Les Artistes Roumains et l'école de Paris".
Lucian Georgescu, proprietarul galeriei şi colecţionar, spune că i-a luat 3 ani de zile să adune de prin lumea întreagă opere semnate de artişti români, formaţi la Paris, care nu mai sunt în viaţă şi care au semnat lucrări apreciate în afară, dar nu foarte cunoscute în România.
Printre artiştii expuşi în Colors se regăsesc suprarealiştii Victor Brauner sau Julles Perahim, dar şi Jean David cu nudul său pictat în stilul post impresionist al lui Gauguin. Alături de acestea se află şi Jack Herold cu sculptura "Femoiselle", Natalia Dumitrescu - cea care a pictat atelierul lui Brâncuşi sau Paul Scorţesco, artist aproape necunoscut în ţară şi care în 1957 picta peisaje din insulele San Vicente.
Lucian Georgescu, care a revenit în ţară pentru a deschide galeria Colors, spune că preţurile pentru lucrări sunt mici având în vedere istoria lor. "În 1963 o lucrare de Dimitrie Berea a fost cumpărată de un milionar american cu 16.000 de dolari.
Acum ar fi trebuit să coste şi la noi peste 200.000 de dolari, doar că românii au şters cu buretele perioada modernă în pictură. Într-un articol, criticul de artă Vasile Parizescu scrie că Berea, în anii '90, la o expoziţie din Franţa, era cotat la 128.000 de franci, în timp ce artistul japonez Foujita costa 130.000 de franci iar o lucrare de Picasso avea preţul de 145.000 de franci", spune colecţionarul.
În Colors, o lucrare de Dimitrie Berea are preţul de aproximativ 30.000 de dolari.