Gastronomie

Chef Enrico Derflingher a gătit la Casa Albă, dar a fost şi personal chef al Casei Regale a Marii Britanii. Care este povestea unuia dintre cei mai cunoscuţi chefi italieni?

28 dec 2023 121 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Pentru gastronomia italiană, chef Enrico Derflingher este un nume de referinţă, fiind încă de la începutul carierei sale un ambasador pentru bucătăria italiană. La doar 26 de ani, el a devenit personal chef al Casei Regale a Marii Britanii, iar la câţiva ani distanţă a fost numit chef la Casa Albă. Practic, cariera l-a purtat în toate colţurile lumii, dar deşi a gustat nenumărate feluri de mâncare, se întoarce iar şi iar la risotto şi paste, punându-şi semnătura pe câteva reţete care au rămas în „cartea de bucate“ a gastronomiei contemporane mondiale. Recent a venit şi în România, unde a gătit unele dintre aceste preparate pe care şi-a pus amprenta. Care sunt însă cele mai frumoase „suveniruri“ pe care chef-ul italian le-a luat din toate aceste călătorii culinare?

„Pentru mine, este o plăcere să fiu în România şi să gătesc pentru oaspeţii de aici faimosul meu risotto, pe care îl pregăteam şi pentru Regina Elisabeta la Palatul Buckingham. În faţa lui Gorbaciov, Reagan şi Bush, Regina m-a chemat şi, ca într-un film, m-a întrebat ce cadou să-mi facă pentru că a mâncat cel mai bun risotto pe care l-a încercat vreodată. Nu ştiam ce să cer, un castel, un cal, un tablou, o navă“, spune zâmbind Enrico Derflingher. „Am vrut doar o tigaie care avea emblema Reginei Victoria, emblemă care se afla şi pe echipamentul nostru de bucă­tărie“, a povestit cu mândrie, dar şi cu modestie, chef-ul italian, pre­zent la Bucureşti cu ocazia deschi­derii evenimentului Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume, eveniment organizat de Ambasada Italiei în România şi ajuns la cea de-a opta ediţie pe plan local.

La deschidere, chef Derflingher a gătit alături de chef Radu Ionescu la restaurantul Kaiamo din Capitală, printre preparate numărându-se inclusiv faimosul risotto care poartă semnătura inconfundabilă a bucătarului italian. Reţeta poartă numele de Queen Victoria Risotto şi, uneori, creatorul ei o găteşte de două ori pe zi. E cazul atunci când participă la evenimente precum cel din Bucureşti. Pentru acest risotto, el a folosit orez carnaroli, ceapă, unt, parmezan, creveţi, cimbru, ulei de măsline şi vin spumant sec Franciacorta, toate ingredientele fiind italiene.

„Secretul pentru un bun risotto? Ingredientele sunt foarte importante. Noi avem noroc că avem ingrediente de foarte bună calitate în Italia, iar asta ne face mai uşoară munca de a găti. În plus, e nevoie să ştii să le şi utilizezi bine“, a precizat chef Derflingher, care nu este la prima vizită în România. A mai fost atât în Bucureşti, cât şi în Braşov şi Constanţa, dar pentru puţin timp.

Jobul de ambasador al bucătăriei italiene în lume îl poartă pe toate continentele, iar înainte de vizita din România a fost în Jakarta (Indonezia), Kuala Lumpur (Malaysia) şi Singapore. Pe lista călătoriilor următoare se află Bangkok, Thailanda şi apoi Riad, Arabia Saudită.

„Luna noiembrie este în gene-ral foarte plină pentru ţara noastră. Sunt ambasador al bucătăriei italiene în lume şi călătoresc mult. Dar, din fericire, locuiesc în Italia, într-o frumoasă zonă, pe malul lacu­lui Como. Când am puţin timp liber, stau pe lac. Sunt foarte fericit că am acest job, pentru că am ocazia să călătoresc foarte mult. Am vizitat toată lumea, am gătit pentru cei mai importanţi oameni de la nivel internaţional. Iubesc ceea ce fac“, a  povestit Enrico Derflingher într-un interviu acordat După Afaceri Premium.

Născut la Lecco, un oraş situat pe malul lacului Como, în 1962, Enrico Derflingher este unul dintre cei mai importanţi maeştri ita­lieni din lume când vine vorba de arta culinară. Până în prezent, este singurul italian care a servit ca bucătar personal al Casei Regale Britanice. La începutul anilor ’90, a fost maestru bucătar la Casa Albă, în timpul mandatului preşedintelui George H.W. Bush. Ulterior, s-a dedicat unor numeroase pro­iecte profesionale în Italia şi în străinătate, printre altele fiind prim-bucătar al restaurantului Armani din Tokio, din cartierul Ginza, câştigând o stea Michelin şi multiple premii internaţionale. În 2014, preşedintele ţării sale i-a conferit Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor, iar astăzi este ambasador al gastronomiei italiene în lume.

A studiat la Hotel Institute din Bellagio şi şi-a început cariera în bucătărie de jos. Chiar pe pagina personală există o fotografie în care curăţă cartofi. „Lucrez cu copii şi chefi tineri şi le spun că munca în bucătărie nu este uşoară. Dar pe de altă parte, este un job fantastic. Eu iubesc ceea ce fac. Şi încerc să le insuflu şi lor această pasiune. Trebuie să evoluezi pas cu pas, zi de zi“, consideră el. Fiecare experienţă în bucătărie contează.

Iar astăzi, după o carieră îndelungată, declară că iubeşte reţetele autentice, „de la ţară“.

„La Bangkok, am ocazia să gătesc la cel mai bun restaurant cu specific din top 50 din Asia şi o să gătesc o altă reţetă străină, cu un chef foarte bun, la fel ca aici cu Radu (Ionescu, cofondator al Kaiamo - n. red.). La cina din această seară vom pregăti atât reţete româneşti, cât şi italieneşti“, a mai spus chef Derflingher, care a gătit la evenimente unde se întâlnesc cei mai importanţi lideri ai lumii, precum cei din G7 sau G8, dar şi la nunţi ale unor celebrităţi precum George Clooney cu Amal sau Brad Pitt cu Angelina Jolie. Experienţa sa e însă mult mai vastă.

„Am stat în Japonia câţiva ani. Mi-a plăcut foarte mult mâncarea asiatică locală.“ În Japonia, grupul condus de chef Enrico a deschis şi s-a ocupat de managementul a 30 de hoteluri italiene, inclusiv Armani Ginza Tower din Tokio.

Totuşi, unul dintre cele mai importante evenimente unde chef-ul şi-a reprezentat ţara a avut loc anul acesta, când Italia şi-a depus candidatura pentru ca „la cucina italiana“ să se înscrie în patrimoniul cultural intangibil al UNESCO.

De altfel, Italia organizează anual, în fiecare ţară unde are ambasade, evenimente prin care îşi promovează cultura gastronomică.

În vizita din România din acest an, Enrico Derflingher a fost nu doar chef, ci şi invitat la cină de către Radu Ionescu, a cărui bunică a gătit mâncare românească pentru celebrul bucătar italian.

„În momentul când cineva îmi va spune că visele nu devin realitate, o să le aduc aminte de ziua de astăzi. Şi le mulţumesc celor cărora au făcut ca acest vis de copil să devină realitate. Pentru o mână de copii, precum cei pe care îi vedeţi astăzi la Kaiamo (oamenii din echipă - n.red.), este un vis devenit realitate. Iar personajele din basmele pe care le citim în cărţile de bucate au renume şi capătă forma lui chef Enrico. Este o onoare să gătesc alături de el şi sper ca vocea din România să fie auzită peste graniţe“, a spus în cadrul evenimentului Radu Ionescu, chef şi cofondator al restaurantului Kaiamo. De altfel, Kaiamo a fost conceput pentru a pune România pe harta gastronomică a lumii, după cum povestea anterior Radu Ionescu. Deşi cu paşi mici, România începe să-şi facă loc pe această hartă, iar astfel de ocazii, când importanţi chefi internaţio-nali vin să gătească local, sunt de bun augur.

În încheiere, am vrut să aflăm cum va arăta viitorul în bucătărie.

„Cred că în viitor nu va conta cantitatea, ci calitatea mâncării. Trebuie să ne concentrăm atenţia pe ingrediente. Trebuie să le folosim cum trebuie. Nu mai mâncăm ca acum câteva zeci de ani, ca să supravieţuim. Acum lucrurile stau diferit. Nu mai trebuie să supravieţuim, trebuie să mâncăm de plăcere şi să înţelegem ce avem în farfurie“, a conchis chef Enrico Derflingher, care îşi continuă periplul în jurul lumii.