Gastronomie

Despre vinurile „Haute Culture“

24 apr 2013 265 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Sunt patru decenii de când Gerard Depardieu şi-a început cariera în lumea filmului şi vreo 33 de ani de când îşi urmează şi cea de-a doua pasiune, producţia de vin. Actorul, controversat pentru poziţia radicală pe care a adoptat-o vizavi de impozitarea excesivă a averilor francezilor,  care a protestat obţinând cetăţenie rusă, are aproape 180 de filme în portofoliu, dar şi un restaurant în Paris şi mai nou podgorii în Franţa, Spania, Argentina, Maroc şi Algeria. Pasiunea sa pentru vinuri a început încă din copilărie, când a observat pentru prima oară importanţa vinului în viaţa oamenilor, în cadrul ceremoniilor religioase. Între timp, vinul a devenit pentru actor o ceremonie în sine pe care o practică constant, cu conştiinciozitatea creştinului care merge la biserică.

„Meseria de actor îmi permite să am timp liber pe care mi-l petrec în mare parte în podgorii. Cel mai bine mă simt în via mea din Tigne unde îmi petrec în fiecare an luna iulie.  Mă simt la fel de în largul meu pe platouri, cât şi în viile mele“, a spus Gerard Depardieu pentru DA Premium.

Anul 1979 marchează începuturile celebrului actor francez în producţia de vin, mai întâi cu o vie în Nuits-St-Georges în Burgundia, urmată de o alta în Condrieu în nordul Văii  Ronului în 1983 (în prezent deţinută de Casa Guigal). Abia în 1989 a făcut achiziţia Chateau de Tigne din Anjou, care de la 70 de hectare a ajuns în prezent la 100 şi produce 12 cuvée-uri la un volum total de 350.000 de sticle anual.

Destinul „viticol“ al lui Depardieu s-a schimbat însă în 2011 când l-a cunoscut pe Bernard Magrez, proprietarul Chateau Pape Clement (un Grand Cri Classe din Pessc-Leognan din Bordeaux) care căuta la vremea aceea un ambasador pentru vinurile sale. Între cei doi a fost dragoste la prima vedere care s-a consolidat într-o relaţie pe termen lung şi un imperiu viticol în Franţa şi alte zone ale lumii.

„Analiza solului este o etapă foarte importantă. Trebuie făcută de un specialist. Eu sunt în măsură să dau idei, dar nu sunt un antreprenor. Iată de ce m-am asociat cu Bernard Magrez“, spune actorul.

Colaborarea dintre Depardieu şi Magrez a adus şi numele actorului pe etichetele vi­nurilor. Dacă până în 2001 Depardieu nu-şi folosise deloc imaginea  în promovarea vi­nurilor, partnerul său i-a recomandat să pro­fite de capitalul de imagine de care se bucură şi să-şi pună semnătura pe vinuri. Acum pe fiecare sticlă din recolta lui Depardieu zâmbeşte insinuant  figura actorului. Dacă Gerard Depardieu a contribuit cu numele, Bernard Magrez a pus la bătaie vasta sa experienţă comercială. În cei 12 ani de la semnarea parteneriatului, cei doi au achiziţionat şapte proprietăţi cu vii în Bordeaux, în Languedoc şi în afara Franţei.

Magrez spune că cea mai mare satisfacţie pe care o are în producţia de vin este că de la nimic s-a ajuns la ceva bun şi natural.

Pe loturi mici de vie, între 1 şi 3 hectare, proprietarii au decis să folosească metode tradiţionale ce pleacă de la doi sau trei ciorchini de struguri pe butuc, eliminând frunzele de pe rândurile cu expunere către est şi vest, urmând apoi culesul manual şi maturarea în butoaie de stejar. Iar din această strădanie rezultă şapte vinuri „Haute Culture“, aşa cum îi place lui Depardieu să le numească.

Pentru actor un vin bun înseamnă „dragostea viticultorului dăruită unei zone excepţionale“. Apoi e important şi cu cine-l bei.  „Personal, n-am nicio colecţie de vin ci doar câteva sticle frumoase pentru prietenii pe care îi primesc în vizită“, mai spune el.

 Numele vinurilor amintesc de filmele sale Confiance (Premiere Côtes de Blaye), Ma Verité (Haut-Medoc, în Saint Seurin de Cadourne) sau de porecla tatălui său Le Bien Decide (în Coteaux du Languedoc). În afara Franţei, cele mai cunoscute branduri sunt Sine Nomine şi Spiritus Sancti în Toro şi Priorat în Spania.

Actorul spune că „lecturile, experienţele, dragostea mea pentru filozofie, tot ce am trăit, caracterul meu, propria mea persona­litate, umorul meu de moment“ l-au ajutat în alegerea numelui vinurilor.

Depardieu nu este doar iubitor al vinu­rilor, ci şi un împătimit al gastronomiei. „Îmi place să mănânc. Îmi place orice când este bun.“  

Recunoaşte că la masa perfectă trebuie să aibă alături prietenii şi pentru degustare doar produse de calitate: pui de Bresse, raţă de Chalang, vită de lapte Berry, jambon ibe­ric de Bellota.