Luxul în gastronomie

Cosmeticele bio, secretele antice pentru frumuseţea modernă

31 ian 2013 559 afişări
Din aceeaşi categorie

Cleopatra avea proprii chimişti care îi făceau cele mai bune cosmetice organice. Femeile moderne au zeci de cercetători care muncesc zi de zi ca să obţină cele mai sigure si mai eficiente produse. Cunoscute drept „cosmetice bio”, acestea nu îngrijesc doar exteriorul corpului, ci au şi proprietăţi antiseptice, terapeutice şi medicale.

Egiptenii din timpul reginei Cleopatra erau experţi în transformarea celor mai bune produse ale naturii în cosmetice organice. Secretele lor s-au transmis din generaţie în generaţie şi au reuşit să redevină in prezent soluţia perfectă pentru îngrijirea corpului.

Pentru că produsele cosmetice au ajuns uneori la o „supradoză” de chimicale, iar efectele negative au început sa le depăşească pe cele pozitive, industria frumuseţii a început să se reorienteze către origini. Aşa a ajuns curentul bio să cucerească teren într-o piaţă în care lucrurile păreau sa meargă tot înainte şi nicidecum înapoi. Consumatorii au ajuns să dea mai mulţi bani pe un produs făcut din uleiuri 100 % naturale decât pe unul cu aceleaşi proprietăţi, dar cu 25 de ingrediente chimice care caută sa imite originalul.

Bio face diferenţa

Cosmeticele sunt mereu în contact cu pielea. Asta inseamna că ele pot fi absorbite prin piele şi pot ajunge în sange, de unde sunt transportate în tot corpul. Unele ingrediente nu sunt uşor de eliminat, aşa că pot fi stocate în corp, ajungând uneori la cantităţi  periculoase. Expunerea pe termen lung la chimicale poate declansa dermatite, alergii şi chiar cancer. Iar fondul de ten se dovedeşte a fi mai permanent decât credem.

Cosmeticele bio conţin 95% extracte de plante şi flori crescute în mod organic. Celelalte 5% sunt ingrediente aprobate de  industria produselor cosmetice. Fiind organice, acestea sunt mult mai blânde cu pielea şi cu mediul inconjurator. În realizarea lor este interzisă utilizarea de parfumuri sintetice şi coloranţi, conservanţi artificiali, parabeni, emulsii modificate genetic, uleiuri minerale, substanţe care nu sunt biodegradabile. La fel de importantă este şi prezentarea – materialele folosite la ambalarea şi etichetarea produselor, precum şi capacitatea de a fi reciclate. Tot procesul, de la început până la sfârşit, trebuie să fie extrem de natural şi să se supună unor norme stricte (în cazul Uniunii Europene, normelor Ecocert).

Cum evaluaţi  calitatea produselor cosmetice

Prin lege, producătorii de produse cosmetice sunt obligaţi să listeze ingredientele în ordinea importanţei şi a cantităţii. Primele cinci se găsesc într-o proporţie de peste 80% în produsul respectiv, aşa ca analizaţi-le cu atenţie.