Gastronomie

Praga, oraşul gărzilor cu ochelari de soare şi al berii la 2 euro

15 aug 2011 1126 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie
Praga, oraşul gărzilor cu ochelari de soare şi al berii la 2 euro

La începutul lunii august, în plin sezon estival, Praga musteşte de turişti, iar cei doi ani şi jumătate de recesiune mondială par că au trecut fără să lase urme pe faţa bătrânului oraş ceh.

În mijlocul săptămânii cu greu reuşeşti să-ţi faci loc pentru o poză pe Charles Bridge, una dintre principalele atracţii ale oraşului de pe Vltava, în timp ce reastaurantele care flanchează piaţa centrală cu faimosul ceas astronomic, sunt pline ochi.

Probabil că unul dintre motivele pentru care Praga musteşte de turişti este faptul că ştiu să facă din orice o atracţie, chiar şi din ghidul american, Jeff, venit în urmă cu câţiva ani aici care vorbeşte pe bandă despre istoria locurilor, enumeră toţi conducătorii ţării fără să clipească şi le face într-un stil american.

Traficul foarte mare din Praga se vede în primul rând în programul său încărcat. "Vara lucrez timp de 6-7 zile pe săptămână", spune Jeff, care adaugă faptul că şi ceilalţi colegi au un program similar. Abia iarna se pot odihni.

Îşi începe programul cu o vizită la Castelul Praga (Prazsky hrad) încă folosit de autorităţi, după cum arată steagul arborat pe una dintre căldiri semn că preşedintele ţării este înăuntru. După modelul britanic (sau nu), Praga a făcut din schimbarea gărzilor care păzesc acest castel o atracţe în fiecare oră. Dacă însă modelul londonez este sobru, gărzile din Praga sunt mai "contemporane" după ochelarii de soare pe care îi poartă. "Stau cu ochii în direcţia soarelui în această perioadă a zilei" se grăbeşte să adauge ghidul.

Fiecare colţişor din Praga are povestea sa care se continuă de-a lungul mai multor secole. Catedrala Sfântului Vitus spre exemplu, în stil gotic, a fost finalizată după mai multe sute de ani, iar pe una dintre faţade sunt siluetele a patru oameni de afaceri îmbracaţi în costume caracteristice secolului trecut.

Praga îşi ţine comorile adevărate bine ascunse în Castelul Praga într-o locaţie închisă cu şapte chei, una dintre chei fiind păstrată de preşedinte, una de primar iar restul de alte cinci persoane importante, după cum explică ghidul.

Deşi este considerată patria berii, cu un consum de peste 160 de litri pe cap de locuitor (calculat luând în considerare aât adulţii cât şi tinerii sub 18 ani), ghidul din Praga îşi duce turiştii şi în podgorii. Este una chiar lângă Castel, de unde se poate vedea cel mai bine oraşul.

Cât despre bere, preţurile pentru o doză încep în piaţa centrală de la 2 euro.