Gastronomie

Visul american din Bucureşti: Undeva în zona Victoriei din Capitală, doi tineri au adus frânturi din ceea ce i-a fascinat dincolo de ocean şi le-au reunit într-o cafenea de specialitate luminoasă, primitoare, armonioasă, pentru cei cu nasul fin şi papilele gustative antrenate. Sau nu. Care este povestea Wildwood Coffee & Cocktail Bar?

02 oct 2023 885 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Wildwood, New Jersey, Statele Unite ale Americii. Locul în care Anda Văleanu şi Mihăiţă Iftimie au aterizat în vremea în care erau la facultate, printr-un program dedicat studenţilor. Câteva experienţe fabuloase şi câţiva ani mai târziu, Wildwood s-a mutat în Bucureşti, undeva în zona Victoriei, unde cei doi tineri au adus frânturi din ceea ce i-a fascinat dincolo de ocean şi le-au reunit într-o cafenea de specialitate luminoasă, primitoare, armonioasă, pentru cei cu nasul fin şi papilele gustative antrenate. Sau nu.

„În perioada facultăţii, am avut oportunitatea de a pleca de trei ori în Statele Unite ale Americii, prin intermediul unui program dedicat studenţilor. Deşi nu ne propusesem, încă de la prima plecare am avut posibilitatea de a lua contact cu domeniul food & beverage american, lucrând în bucătăria hotelului Marriott din Vail, Colorado, un superb loc pentru schi, cu peisaje care pur şi simplu îţi taie răsuflarea, un loc de care ne-am îndrăgostit“, povestesc Anda şi Mihăiţă.

Primei experienţe americane i-au urmat alte două, care însă i-au dus pe cei doi tineri studenţi pe un drum diferit faţă de prima dată. Au ajuns astfel în Wildwood, un oraş cu profil turistic din statul New Jersey, de pe coasta de est a SUA.

„Primele zile au fost cât se poate de ciudate – profilul turistului în America se schimbase radical. Practic, era ca şi cum trecusem de la Poiana Braşov în zilele ei bune la, să spunem, Costineşti, păstrând proporţiile.“

Au rămas în domeniul food & beverage, aşa cum şi-au dorit, însă au schimbat poziţiile, de această dată intrând în contact direct cu clienţii din postura de ospătar sau barman. Astfel au învăţat cât este de dificil să se muleze pe cerinţele diverse ale clienţilor, pentru ca în final să aibă o experienţă plăcută. Au evoluat treptat, până când au ajuns să înregistreze cele mai mari vânzări din echipă, „concurând“ cu tinerii colegi americani.

„Timpul a trecut, momentele frumoase s-au consumat, experienţele de neuitat au fost trăite şi am revenit acasă, unde, după o binemeritată pauză, am început să ne gândim la viitor.“

Atât Anda, cât şi Mihăiţă au absolvit Facultatea de inginerie alimentară din cadrul USAMV Bucureşti, iar apoi au finalizat un master în Biosecuritate alimentară. Au luat aşadar în calcul să se angajeze ca ingineri într-o fabrică, însă le-a surâs mai mult ideea de a plăsmui chiar ei un business similar cu ceea ce văzuseră dincolo de Ocean. Şi aşa a luat naştere Wildwood Coffee & Cocktail Bar, un loc în care au investit peste 40.000 de euro, amplasat pe şoseaua Nicolae Titulescu din Capitală. Localul a fost gândit să răspundă mai multor tipuri de nevoi, spun cei doi fondatori.

„Aş începe cu partea de cafenea, pentru că aşa începe şi fiecare zi a oricărei persoane, cu licoarea magică ce face uitată noaptea care tocmai a trecut. Suntem cafenea de specialitate şi am luat foarte în serios acest lucru, tocmai de aceea am vrut să avem parteneri dintre cei mai buni care să ne ajute pe partea aceasta.“

Cafeaua vine de la Meron, o prăjitorie locală, din Cluj-Napoca, (re)cunoscută în piaţa de profil. În ceea ce priveşte amenajarea spaţiului, aceasta a fost făcută astfel încât să vină în întâmpinarea celor care vor să studieze sau să lucreze altundeva decât acasă sau la birou. În materie de gustări, la Wildwood se găsesc dulciuri clasice specifice cafenelelor, dar şi sandviciuri din croissant, în combinaţie cu prosciutto, brânză cremoasă de capră şi dulceaţă de merişoare.

Finalul zilei transformă localul în cocktail bar, un concept nu prea popular pe piaţa locală, dar pe care Anda şi Mihăiţă încearcă să-l consolideze.

„În România, încă este puţin nepotrivit să ieşi la cocktail în plină săptămână muncitorească, acest obicei fiind văzut mai degrabă ca o activitate de weekend. Dorinţa noastră este să atragem oameni care să se relaxeze după o zi grea la birou cu o Margarita în faţă, cu un Mojito sau, de ce nu, cu un Old fashioned.“

O parte din reţetele de cocktailuri au fost preluate chiar din barurile din Wildwood, loc care, de altfel, a fost şi sursa de inspiraţie pentru numele localului din Bucureşti. Amenajarea a fost atribuită arhitectei Diana Alexandra Onel. „În această cafenea mică, ne-am concentrat atenţia asupra unui design modern, în care am încorporat cu grijă texturi de lemn, pentru a se potrivi perfect cu numele sugestiv al locaţiei  Wildwood. Pentru a evidenţia caracterul natural al lemnului, am folosit contrastul de negru şi am adăugat plante naturale, creând o atmosferă caldă şi primitoare. În ciuda spaţiului limitat, ne-am asigurat că amenajarea nu încarcă ambientul, păstrând în acelaşi timp caracteristicile spaţiului“, spune arhitecta care a conturat atmosfera cafenelei-bar.

Elementele originale, precum structura tavanului şi nuanţa atipică a tâmplăriei, au fost păstrate şi integrate, iar pereţii au fost accesorizaţi cu tablouri de autor, ce oferă accente cromatice şi stilistice.

La Wildwood, încă din stadiul de amenajare, cei doi tineri au avut grijă ca iluminatul să fie făcut cu cel mai mic consum de energie posibil, toată aparatura fiind aleasă şi ea cu o eficienţă energetică ridicată, la fel cum temperatura mediului ambiant nu vine cu nicio extremă. Materialele folosite sunt la rândul lor prietenoase cu mediul, fie că e vorba de paie din hârtie sau paletine din lemn, fie că e vorba de hârtie de împachetat biodegradabilă sau sacoşe din hârtie.

Poziţionarea Wildwood în categoria cafenelelor de specialitate este o distincţie în sine, cred Anda Văleanu şi Mihăiţă Iftimie, care văd în asta totodată şi o responsabilitate, pentru că ei vor să păstreze o reputaţie bună acestui tip de localuri, din ce în ce mai răspândite.

„Putem vedea cu toţii cum în ultimii cinci-şase ani numărul cafenelelor a crescut exponenţial. Problema lipsei de timp a făcut ca oamenii să fie nevoiţi să-şi bea cafeaua la volan, în mers spre locul de muncă sau alergând spre grădiniţa de unde trebuie luat copilul. Dar credem că, după toată această perioadă extrem de dificilă prin care planeta a trecut, adică pandemia, ne-am mai liniştit.“

Pe acest fond vine expansiunea pieţei de cafenele de specialitate, unde Anda şi Mihăiţă vor să pună umărul la educarea clienţilor, fără însă a-i trata cu superioritate.

„Ideea de a refuza să oferi zahăr dacă ţi se cere, pentru că vinzi cafea de specialitate, mi se pare greşită. Lăsăm fiecare persoană să decidă cum anume doreşte să se bucure de experienţă.“

Cei doi antreprenori se gândesc acum la cum vor dezvolta conceptul pe care l-au concretizat, însă pentru moment aleg să ia lucrurile pas cu pas şi să crească organic. Un al doilea local face parte din planurile lor.

„Dar totul se va desfăşura în funcţie de rapiditatea cu care Wildwood Coffee & Cocktail Bar îşi va face înţeles conceptul, iar oamenii vor rezona cu acesta. Sunt atât de multe variabile în domeniul HoReCa, încât a face nişte predicţii exacte este destul de greu“, recunosc ei.


După Afaceri Premium a pornit la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business. Şi toţi spun acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniul cafelei de specialitate, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.