Gadget

HP Mini 311 – Netbook la puterea ION

11 mar 2010 81 afişări
Din aceeaşi categorie
HP Mini 311 – Netbook la puterea ION

In scurtul timp scurs de la aparitia netbook-urilor, acestea au trecut deja prin cateva etape evolutive, majoritatea legate de dimensiunile ecranului, de rezolutia acestuia sau de marimea tastaturii, mergand catre limitele unei utilizari comode, dar si schimbari ale calitatii finisajelor sau designului.

Astfel, diagonala ecranului a crescut de la 7 inchi cu o rezolutie de 640 x 480 pixeli la una de 11.6 - 12.1 inchi cu 1366x768 pixeli si natural ca nici tastatura nu a ramas pe loc, devenind acum un instrument veritabi.

Dar schimbarea cea mai importanta nu este legata de infatisare sau dimensiuni. Ci de "motorul" care le pune in functiune, de tehnologia din interiorul lor. Concluzionand la cele spuse, cred ca evolutia lor de pana acum poate fi impartita deja in doua perioade majore. Putem vorbi de netbook-uri inainte si dupa ION.

Inainte, aveam la dispozitie doar tandemul format din procesorul Atom alaturi de placa video Intel, comuniune care ne putea satisface doar cerintele primare. Dupa ION, netbook-urile au pasit in noua era multimedia High Definition. Un mariaj care le-a ridicat statutul de echipamente ieftine si simple, inodore si incolore, care ne pot asigura doar strictul necesar in cadrul experientei noastre digitale zilnice. Au mai urcat o treapta pe scara evolutiva, acum oferindu-ne si puterea grafica necesara divertismentului de ultima ora, atat in formatele video full HD, cat si in jocurile de generatie mai noua.

Un astfel de netbook "ionizat" este si HP-ul Mini 311 caruia i-am facut loc cu bucurie si incredere pe biroul meu pentru cateva zile.

De cum l-am scos din cutie am recunoscut ambianta tip "Pavilion" pe care cei de la HP incearca sa o impuna pe piata. Capacul alb cu imprimeu ii confera un aspect mai vesel, mai "cool". In rest, avem de-a face cu aceleasi standarde marca HP, ale calitatii finisajelor si materialelor utilizate.

Primul atu este tastatura. Au reusit sa incorporeze o tastatura care are 92% din dimensiunile uneia normale. Marimea, dar si forma tastelor, concava, pe care degetul se sprijina excelent, sunt atuuri pentru o scriere rapida si confortabila. Prestatia touchpadului m-a dezamagit. Chiar daca este construit dintr-un material extrafin, placut la atingere, mi-a lasat impresia de franare la miscarea cursorului pe ecran. Nici cele doua mici butonase nu sunt grozave, raspund greu la apasarea pe margini.

Alt punct forte? Ecranul. Tehnologia LED isi spune din plin cuvantul asupra calitatii afisarii imaginilor, acestea avand parte de claritare si culori vii, spectaculoase. Rezolutia de 1366 x 769 pixeli este destul de mare pentru vizualizarea paginilor de web pe toata latimea lor. Bateria Li-Ion pe 6 celule, cu wireless-ul activat in timp ce am scris, am browsat internetul, am convertit fotografii si am ascultat muzica m-a sustinut aproape 4 ore. Am remarcat si micutele difuzoare Altec Lansing, care, chiar daca nu exceleaza la capitolul fidelitate, sunt destul de galagioase pentru a putea asigura volumul necesar celor mai tari de urechi.

Mai trebuie sa remarc si faptul ca la acest producator avem optiunea incorporarii unui modem 3G. Pretul echipamentului creste un pic, dar beneficiile sunt pe masura. Astfel, daca nu mai avem acces la o retea wi-fi, dar totusi suntem intr-o zona cu acoperire 3G, ne putem continua linistiti munca sau activitatile pe care le desfasuram cu ajutorul internetului.

Avem la dispozitie un HDD de 250 GB, tocmai bun pentru depozitarea inregistrarilor foto sau video full HD pe care le-am putea realiza in timpul concediului. In aceste conditii, netbook-ul nu mai este doar o magazie in care pastram si transportam filmarile HD pana le transferam pe un computer mai capabil. Deloc. Le putem vizualiza chiar pe el si, de ce nu, le putem face minime transformari sau prelucrari pentru a le urca pe internet. Avem acces la inlocuirea hdd-ului sau a memoriilor RAM, astfel ca daca ne dorim la un moment dat sa schimbam hdd-ul cu o unitate de stocare pe SSD, putem face acest lucru singuri, fara a fi nevoie sa apelam la un specialist.

Atom-ul N270 isi are limitele sale, dar ne poate asigura in conditii decente, fara blocari sau intarzieri, suportul necesar pentru accesarea internetului, verificarea casutelor postale, editarea documentelor sau comunicarea prin mesageria instanta.

Pentru rularea fisierelor HD, chiar si in rezolutii de 1080p, chipsetul nVidia GeForce 9400 preia controlul si pot spune ca o face foarte bine. Poate fi gasit in reteaua de parteneri HP la preturi incepand cu 1.999 lei.

www.imidoresc.ro

Caracteristici tehnice

Ecran: 11.6 inchi cu o rezolutie de 1366x768 pixeli

Procesor: Atom N270 la 1.6 Ghz

Memorie RAM: 2 GB

HDD: 250 GB

Placa video: nVidia ION

Retea: Ethernet 10/100, Wireless b/g, Bluetooth

Baterie: Li-Ion

Dimensiuni: 290 x 200 x 30 mm

Greutate: 1.46 Kg

SO: Windows 7 Home Premium

Concluzii

Pro

Contra