Gastronomie

Ianuarie, cea mai frumoasa luna din an

07 ian 2010 75 afişări
Din aceeaşi categorie

A incetat si ninsoarea si zapada s-a metarmofozat in ceva maro. Am pus cateva kilograme in plus si pe masura ce trec zilele realizam ca dorintele pentru noul an au fost idealiste. Cum sa fii mai darnic si mai bun cand banii din cont au scazut pe motiv de criza? Statistic vorbind, in prima luna a anului numarul depresivilor creste.

Si totusi... exista cel putin 5 motive pentru care ianuarie nu trebuie sa fie depresiv, nu trebuie sa fie gri, nu trebuie sa fie nici macar in tara. Unii bucuresteni au fost indeajuns de prevazatori ca sa-si rezerve vacante la schi la jumatatea lunii, pacalind pe Ianuarie si furand inca doua saptamani de voie buna.

De altfel statiunile austriece se anunta aproape la fel de pline (de romani) ca in perioada sarbatorilor. Pentru cei care nu vor pe partie, ianuarie poate fi luna balurilor vieneze sau a reducerilor de shopping in orase ca Paris, Londra sau Milano. Pe 15 ianuarie are loc in Primaria Vienei, Flower Ball - balul gradinarilor vienezi care se vor intrece in decoratiuni florale si valsuri, iar pe 20 ianuarie se va dansa la celebrul bal al Filarmonicii Vieneze care are loc in Musikverein, spatiul traditionalului concert de Anul Nou. Pentru shopping in capitalele europene, agentiile de turism au lansat deja pachete speciale de weekend ce incep de la aproximativ 300 de euro.

Unii bucuresteni au decis insa ca o solutie la depresie nu e neaparat sa calatoresti in afara, ci sa petreci inca o data sarbatorile. Astfel, un grup de prieteni si-a propus ca la jumatatea lunii sa plece in Sinaia si sa sarbatoreasca petrecerea de sfarsit de an inca o data, cu sampanie, artificii si alte dorinte.

Dar si pentru cei care raman in ianuarie in Capitala spiritul sarbatorilor poate fi intretinut... la un pahar de vin, la una dintre cafenelele de pe Lipscani, la un film bun la cinematograf sau o piesa de teatru, cu haz.

O cafenea antidepresie e Bruno wine&coffee bar care s-a deschis de curand pe strada Covaci nr. 3 si care este unul dintre locurile in care te simti bine chiar da­ca- i ianuarie.

La Bruno poti merge in doi sau intr-un grup mai mare, dar nu mai mare de 30 de persoane pentru ca spatiul barului este restrans, intim. Meniul e garnisit cu vinuri din toata lumea, de la cele argentiniene, australiene pana la fran­tuzesti, spaniole si romanesti, care pot fi comandate la pahar sau sticla, alaturi de gustari asortate. Inauntru nu se aude nici Jingle Bells, nici Silent Night, dar muzica din Bruno e chill, jazzy, de vacanta.

Pentru amatorii de "degustari" de bere, ceva mai departe de centrul vechi, pe aleea Cauzasi nr.57 s-a deschis tot recent Berestroika, o berarie germana.

In meniu se gasesc pe langa diferite tipuri de bere, tot soiul de specialitati culinare ca ciolan afumat cu fasole, ragout din carne de mistret sau wurst german servit cu bratkartofeln.

Tot pentru luna depresiei, se recomanda un film bun, o piesa de teatru sau o carte relaxanta. La cinematografe, in loc de A Christmas Carol (O poveste de Craciun) si Ho ho ho (filmul in care joaca Stefan Banica Jr) au aparut alte filme pentru bunadispozitie ca Old Dogs si Sherlock Holmes, iar in varianta 3D, Avatar. Amatorii de teatru pot merge la Teatrul Odeon unde se joaca din nou "Gaitele" lui Alexandru Kiritescu sau la Teatrul National pentru "Sambata, Duminica, Luni" de Eduardo de Filippo.