Ceasuri & Bijuterii

Importuri de aur şi bijuterii din Italia de 30 mil. euro

23 iun 2010 188 afişări
Din aceeaşi categorie
Importuri de aur şi bijuterii din Italia de 30 mil. euro

România a importat în 2009 bijuterii şi aur în valoare de 30 de milioane de euro din Italia, ţară care conduce în topul celor mai mari exportatori din domeniu pe piaţa locală (45%), conform datelor Eurostat. "Importurile din Italia au fost în scădere cu 22%, dar scăderea nu a fost atât de mare în România, consumatorii bogaţi au continuat să cumpere", spune Mario Iaccarino, directorul Institutului italian de comerţ exterior, care a organizat timp de două zile un eveniment B2B pentru jucătorii din industrie.

Expoziţia de bijuterii italiene este un eveniment itinerant - a debutat în 2008 la Varşovia, iar anul trecut s-a mutat la Budapesta, iar expozanţii provin din cele trei mari regiuni din Italia cunoscute pentru producţia de bijuterii - Valenza (Piemont), Vicenza şi Arezzo (Toscana). "Estimăm că au vizitat cam 200 de companii, dintre care peste 100 sunt din România. Sunt operatori care produc pentru zona medie, iar concurenţa este din Turcia, China şi India", spune Iaccarino. Bugetul evenimentului a fost de peste 100.000 de euro din care 80% din costuri sunt suportate de statul italian.

Gilberto Preda, un bijutier din Valenza, unul dintre cei 40 de expozanţi, spune că a primit deja trei comenzi care se vor conceretiza, din Estonia, Kazakstan şi Slovacia. "Segmentul mediu a fost cel mai afectat, se caută bijuterii ieftine sau foarte scumpe. În 2009 a fost un stop, dar economia a început să îşi revină", spune italianul, adăugând că cele mai bune pieţe sunt în Asia (Singapore, Hong Kong, Malaiezia).